REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Kauno apylinkės teismas spręs ar suimti su nusikalstama „Kamuolinių“ (kai kada vadinamų „aguoniniais“) grupuote siejamą 33 metų Giedrių Janonį, kuris buvo suimtas antradienio vakarą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis vyras kriminaliniuose sluoksniuose geriau pažįstamas Kamuolio pravarde.

Nusikaltėlių pasaulyje „Kamuolinių“ lyderiu vadinamas kaunietis įtariamas antradienio rytą Radikių kaime (Kauno rajone) su bičiuliu „Kalašnikov“ automatais apšaudęs policijos pareigūnams taip pat pažįstamą anksčiau teistą 28 metų Tadą Petrošių ir jo asmens sargybinį 39 metų Renaldą Mockų.

REKLAMA

Pasitvirtino gaujų karo versija

Netyla kalbos, kad ketvirtadienį prie Kauno apylinkės teismo, kur Kamuoliui greičiausiai bus skirta kardomoji priemonė, saugumo sumetimais žadama sutelkti sustiprintas policijos pajėgas.

Abu pakaunėje apšaudyti kauniečiai yra siejami su pagrindiniais „Kamuolinių“ varžovais Kauno kriminaliniame pasaulyje pastaraisiais metais ryškiai „pasižymėjusiais“ – Sauliaus Velečkos, pravarde Agurkas, vadovaujamais „Agurkiniais“.

Per išpuolį sužalotam T. Petrošiui ne kartą buvo pritaikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas – jam buvo draudžiama palaikyti ryšius ir su visais įtakingiausiais pastarojo meto laikinosios sostinės banditais.

REKLAMA
REKLAMA

Kai T. Petrošiaus vairuojamas prabangus automobilis „Audi A8” važiavo sodininkų bendrijos „Lapienis“ pakraščiu netikėtai skersai kelio sustojo kitas automobilis „Renault Laguna“. Iš jo išlipę du vyrai išsitraukė „Kalašnikov“ automatus ir paleido bemaž 30 šūvių.

Užpuolikų šūviais sunkiai sužaloti T. Petrošius ir R. Mockus liko smarkiai suniokotoje mašinoje. Atvykus medikams ir pareigūnams jie buvo skubiai nuvežti operuoti ir iki šiol gydomi Kauno medicinos universiteto klinikose.

Kiek vėliau 7 kilometrai nuo užpuolimo vietos buvo rastas sudegintas „Renault Laguna“, kuriuo paspruko šūvius paleidę vyrai. Nors nustatyta, jog mašina nebuvo nuvaryta, tačiau apie ją jokių registracijos duomenų nėra užfiksuota jau bemaž dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant galinių sėdynių likučių mėtėsi du automatai „Kalašnikov“.

Panašu, jog T. Petrošius nujautė jo gyvybei gresiantį pavojų. Jo erdvaus namo sodininkų bendrijoje „Lapienis“ kaimynystėje įsikūrę žmonės pasakojo, kad pastarosiomis savaitėmis jauno vyro namų langai nuolat buvę aklinai užtraukti masyviomis apsauginėmis žaliuzėmis.

Pats namo šeimininkas T. Petrošius kieme nesirodydavęs, kartkartėmis išvažiuodavęs iš namų lydimas tik kelių augalotų vyrų.

Per išpuolį ypač sunkiai sužalotas T. Petrošiaus apsaugininkas R. Mockus anksčiau saugodavo ir patį „Agurkinių“ lyderį S. Velečką. Šis paskutiniu metu Kaune pastebimas važinėjantis šarvuotu BMW automobiliu, lydimas iš paskos sekančioje mašinoje sėdinčių ginkluotų apsaugininkų.

REKLAMA

Neprognozuojamų maksimalistų karta

Išpuolį tiriantys kriminalistai prasitarė, kad vyrų konfliktas pakaunėje kilo dėl tarpusavio santykių, tačiau dar liko daug neaiškių aplinkybių. Žinoma, kad „Agurkiniai“ su „Kamuoliniais“ konfliktuoja dėl nelegalaus automobilių vagysčių ir narkotikų gamybos verslo ne tik Lietuvoje, bet ir Vakarų Europos šalyse.

Jau kurį laiką šios grupuotės nepasidalija įtakos zonomis.

„Teko girdėti, jog Kaune tarpusavyje konfliktuojantys „Agurkiniai“ ir „Kamuoliniai“ save vadina maksimalistais – nori viską paimti greitai ir iškart. Tų grupuočių nariai nesiskaito su aplinkiniais. Jų veiklos metodai gali sukelti skaudžių pasekmių. Policija buvo gavusi žinių, kad tarpusavio konfliktus jie siekė spręsti net naudodami kovines granatas. Tačiau šiems planams pavyko laiku užkirsti kelią“, - anksčiau portalui „Balsas.lt“ yra sakęs buvęs šalies policijos vadovas Vytautas Grigaravičius.

REKLAMA

Birželį Kaune oficialiai paskelbta gegužės 21-ąją be žinios dingusio „Kamuoliniams“ priskiriamo garsaus mašinvagio Tomo Mickevičiaus, geriau pažįstamo Varlės pravarde, paieška.

Neatmestina, kad jauno vyro nėra gyvųjų tarpe. Mat netrukus Kauno policijos pareigūnai surado prie jo artimųjų namų paliktą T. Mickevičiui priklausantį prabangųjį „Mercedes-Benz SL 500“ automobilį.

Gaujos kinta, branduolys išlieka

„Dabartinė tendencija rodo, kad nusikalstamumo kreivė auga. Jaunimas atsiranda, senieji nusikaltėliai – išmirė, pasitraukė į užsienį arba legalizavo savo nelegalų verslą. Dabar dominuojantys nusikaltėliai, kaip Agurkas, „Kamuoliniai“ visada keldavo rūpesčių“, - portalui „Balsas.lt“ teigė Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) vyriausiasis prokuroras Vladimiras Kakoškinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnas pabrėžė, kad dabar Kauno organizuoto nusikalstamumo struktūra pakitusi. Anot jo, jei tarkime 1995 – 1996 metais mieste veikė 32 grupuotės, vėliau jos iširo, jų nariai perėjo į kitas struktūras. Dabar egzistuoja 3 - 4 pastoviai veikiančios gaujos, kurių branduolys išlikęs.

„Jaunimui nėra autoritetų, jų smegenys „atšaldytos“ – jie nekreipia jokio dėmesio į senus vilkus. Jaunimas vietoje to, kad išsiaiškintų  tarpusavio konfliktus šnekomis ar kumščiais, dabar iškart griebiasi ginklo. Panašu, jog nebeliko jokios etikos. Matyt, tai auklėjimo namuose padariniai. Neneigsiu, jog prie viso to sėkmingai prisideda šiandieninė televizija, kur ypatingai kultivuojamas kumščio įstatymas“, - pastebėjo ilgametis nusikaltėlių gaujų tarpusavio konfliktų ekspertas, prokuroras V. Kakoškinas.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų