REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalia Rūdninkų miške įsikūrusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) Vilniaus dalinio Taktikos ir specialaus parengimo centro gyvenantys žmonės LŽ pasakojo, kad prieš kelerius metus jame vis apsilankydavo amerikiečiai. Lietuvos pareigūnai atkakliai laikosi savo - jokio slapto Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo ten nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą dienų televizijos kanalas "Russia Today" paskelbė, kad aštuoni teroristine veikla įtariami "Al Qaedos" kovotojai galėjo būti laikomi 40 kilometrų už Vilniaus, Rūdninkuose esančiame miške. Ši sensacinga žinia toliau kursto skandalą, kilusį Europos Sąjungoje ir Lietuvoje, kai viešai neįvardyti buvę CŽV pareigūnai anksčiau "ABC News" informavo, neva Lietuva buvo leidusi savo teritorijoje laikyti teroristus, slaptasis CŽV kalėjimas veikęs iki 2005-ųjų. Buvusioje sovietų karinėje bazėje dabar įsikūręs VST Vilniaus dalinio Taktikos ir specialaus parengimo centras. Vakar čia apsilankė LŽ žurnalistai.

REKLAMA

Centrą saugantys pareigūnai nepanoro įsileisti į tvora aptvertą miško teritoriją. Jie taip pat nesileido į kalbas apie neva čia anksčiau laikytus kalinius. Mandagiai atsisveikinę pareigūnai dėl visa ko užsirašė LŽ žurnalistų automobilio numerius.

Vakar Taktikos ir specialaus parengimo centre lankėsi ir vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. "Bet kas, pabuvęs šioje teritorijoje, supras, kad čia slapta ketverius metus kalinti žmonių, juolab teroristų, kurių apsaugai reikia didelių pajėgų ir specialios įrangos, nėra jokių galimybių", - pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Lankydavosi amerikiečiai

"Mačiau amerikiečius, jie tikrai čia atvažiuodavo. Visa tai buvo prieš ketverius ar penkerius metus", - LŽ vakar pasakojo prie pat VST priklausančio centro tvoros gyvenantis prisistatyti nepanoręs rūdninkiškis. "Ką amerikiečiai čia darė, tikrai nežinau. Kiek prisimenu, čia būdavo keturi ar penki amerikiečiai. Ar buvo kaliniai, ar nebuvo, to pasakyti negaliu. Už tvoros - uždara teritorija, ten draudžiama patekti", - tvirtino jis. Vyriškio teigimu, centro teritorijoje viešintys užsieniečiai buvo kariškiai. Kiek atokiau nuo VST Taktikos ir specialaus parengimo centro gyvenantys kaimiečiai LŽ sakė apie netoli jų namų neva kalėjusius pavojingus kalinius girdėję tik iš žiniasklaidos. "Visą gyvenimą čia gyvenu, tačiau iš aplinkinių nebuvau girdėjęs, kad čia vyktų kas nors panašaus. Jau kokius penkerius metus, be poros teritoriją saugančių pareigūnų, centre dažniausiai nieko nebūna", - sakė Rūdninkų gyventojas, taip pat nenorėjęs pasakyti savo pavardės. Jie prisiminė, kad maždaug prieš dešimtmetį paprastiems piliečiams užgintoje teritorijoje buvo apgyvendinti Lietuvos saugomi liudininkai. "Bet aš neprisimenu, kad čia daugiau kas būtų lankęsi. Tikrai būtume sužinoję apie mūsų pašonėje laikomus kalinius. Šunų čia daugybė, būtų loję, - patikino jis. - Netikiu. Tikrai netikiu. Būtume ką nors girdėję, nebent juos bunkeryje laikė."



Murdosi purve

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VST vado pavaduotojas Jonas Zautra "Russia Today" informaciją vakar pavadino nesąmone. "Man sakė, kad tame reportaže rodoma mūsų poligono tvora. Visos tos kalbos apie CŽV kalėjimus Rūdninkuose yra nesąmonė. Jie aiškina, kad ten yra aerodromas, nėra pas mus jokio aerodromo. Stebiuosi tų, kurie leptelėjo apie tuos kalėjimus čia, kompetencija. Užpylė ant mūsų purvo ir murdomės dabar", - piktinosi J.Zautra.

Parlamentinio Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis vakar priminė, kad 2006 metais, gavus Europos Tarybos (ET) Parlamentinės Asamblėjos prašymą su konkrečiais klausimais, komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl galimų JAV specialiųjų tarnybų veikų Lietuvoje. Pasak jo, Lietuvos institucijos tuomet patikino, jog nėra jokių faktų, kad CŽV ar kitos JAV specialiosios tarnybos vykdė neteisėtą terorizmu įtariamų asmenų kalinimą Lietuvoje, taip pat kad mūsų valstybės oro uostais nebuvo naudojamasi slapta transportuojant terorizmu įtariamus asmenis.

REKLAMA

Komiteto vadovo teigimu, tiek Europos Parlamento, tiek ET vykdyti tyrimai patvirtino, kad Lietuvos teritorijoje nebuvo neteisėtai kalinami ar transportuojami terorizmu įtariami asmenys. Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai (NSGK) pasiryžę atlikti tyrimus, tačiau tik tuomet, jei atsirastų naujos, dokumentais pagrįstos informacijos.

Prezidentė nori komisijos

Anksčiau vidaus reikalų ministro pareigas ėjęs Seimo pirmininko pavaduotojas Raimondas Šukys mano, kad į visus klausimus padėtų atsakyti Seime suburta laikinoji tyrimo komisija. Briuselyje viešėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sutiko, kad tokia komisija reikalinga. "Galiu tik apgailestauti, kad Lietuvos vardas minimas pateikiant tokius kaltinimus. Tai mano asmeninė nuomonė", - atsakydama į užsienio žurnalistų klausimus teigė valstybės vadovė.

REKLAMA

Parlamento pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė ketina siūlyti šaukti neeilinį NSGK posėdį, kuriame būtų aiškinamasi, kiek pagrįsti užsienio žiniasklaidos pranešimai apie slaptus CŽV kalėjimus. Politikės teigimu, reikia kuo skubiau išsiaiškinti tiesą, nes gandai kenkia Lietuvos tarptautiniam prestižui. "Privalome išsiaiškinti, kaip buvo iš tikrųjų: ar kas nors meluoja, ar Lietuva yra provokuojama, ar tikrai be aukščiausios valdžios žinios mūsų teritorijoje buvo įkalinti ir kankinami žmonės", - dėstė V.Baltraitienė. "ABC News" informaciją paneigė ir ankstesni aukščiausi mūsų valstybės vadovai. Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus teigė per visą prezidentavimo laikotarpį nieko panašaus negirdėjęs. Buvęs premjeras Algirdas Brazauskas taip pat aiškino pirmą sykį girdintis apie Lietuvoje slapčia laikytus kalinius. "Čia - fantazavimas", - pridūrė jis.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų