REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, trečiadienį lankęsis Rūdininkuose, kur, pasak Rusijos žiniasklaidos, galėjo veikti slaptas JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, mano, kad tokie teiginiai greičiausiai yra sąmoningai skleidžiama dezinformacija.

REKLAMA
REKLAMA

"Ši žinia jau iš pat pradžių skambėjo neįtikėtinai. Ir tuo visiškai įsitikinau, pats apžiūrėjęs Rūdininkuose įsikūrusį Viešojo saugumo tarnybai prie Vidaus reikalų ministerijos priklausantį Taktikos ir specialaus parengimo centrą, - sakė ministras R. Palaitis. - Bet kas, apsilankęs šioje teritorijoje, supras, kad čia slapta ketverius metus kalinti žmones, juolab teroristus, kurių apsaugai reikia didelių pajėgų ir specialios įrangos, nėra jokių galimybių. Teritorija net nėra atitverta nuo greta esančių gyvenvietės namų".

REKLAMA

Viešojo saugumo tarnybai priklauso dalis buvusios Sovietų Sąjungos karinio poligono Rūdininkuose. Žemės sklypą su pastatais Vidaus reikalų ministerijai 1994 metais perdavė Krašto apsaugos ministerija. Iki 2003-iųjų gruodžio ši teritorija ir patalpos buvo naudojamos privalomosios pradinės karo tarnybos kariams rengti. Dabar čia įkurtas Viešojo saugumo tarnybos Vilniaus dalinio Taktikos ir specialaus parengimo centras.

1997-2007 metais šioje teritorijoje buvo saugomos sprogstamosios medžiagos, sulaikytos ar konfiskuotos transporto priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

Ši teritorija ir joje esančios kareivinės nuo 1999 metų vasaros metu naudojamos pilietinio ugdymo tikslais - kasmet rengiamos sukarintos vasaros stovyklos vaikams. Šiuo metu teritorija naudojama vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesiniams įgūdžiams tobulinti.

Rusų naujienų portalo "Russia Today" teigimu, CŽV kalėjimas Rūdininkuose veikė daugiau nei metus, iki 2005 metų.

Teigiama, kad tuo metu virš Vilniaus nuolat skraidė CŽV lėktuvai. Kaip priedanga esą tarnavo buvusi sovietų armijos bazė Rūdininkuose, turėjusi savo pakilimo ir nusileidimo takus. Smalsius žurnalistus turėjo atgrasyti rami vietovė su nesprogusiomis bombomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nuomone, jei Lietuvoje iš tikrųjų būtų veikę CŽV slapti kalėjimai, jie būtų pažeidę šalies įstatymus, tačiau kol nėra pateikta jokių įrodymų apie CŽV kalėjimo buvimą Lietuvos Respublikoje, visą šią informaciją galima laikyti nepatikrinta.

NSGK pirmininko dr. Arvydo Anušausko teigimu, Europos Tarybos ir kitų kompetentingų institucijų tyrimuose ir ataskaitose apie slaptus sulaikymus ir neteisėtus sulaikytųjų gabenimus Lietuva nebuvo ir nėra minima. Dabartinis Lietuvos minėjimas šiame kontekste žeidžia Lietuvos tarptautinį prestižą.

REKLAMA

"Viliuosi, kad Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaidos kanalas "ABC News", kuriam, kaip ir mums, rūpi įstatymų laikymasis ir žmogaus teisės, pasidalins turima dokumentine informacija, jei tokią turi", - sakė NSGK pirmininkas.

Tuo tarpu Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis primena, kad dar 2006 metais, gavus Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos prašymą su konkrečiais klausimais, komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl galimų JAV specialiųjų tarnybų veikų Lietuvoje.

"Jo metu atsakingos Lietuvos institucijos patikino komitetą, kad nėra jokių faktų, kad CŽV ar kitos JAV specialiosios tarnybos vykdė neteisėtą terorizmu įtariamų asmenų kalinimą Lietuvos teritorijoje, taip pat kad Lietuvos oro uostais nebuvo naudojamasi slapta transportuojant terorizmu įtariamus asmenis. Be to, tiek Europos Parlamento, tiek Europos Tarybos vykdyti tyrimai patvirtino, kad Lietuvos teritorijoje nebuvo neteisėtai kalinami ar transportuojami terorizmu įtariami asmenys", - pranešime spaudai cituojamas A. Ažubalis.

Jis taip pat pažymi, kad Seimo Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai turi visus reikiamus instrumentus bei kompetenciją vykdyti tokio pobūdžio klausimų parlamentinę kontrolę bei tyrimus ir yra pasiryžę tai padaryti, jei tik atsirastų naujos reikšmingos faktinės informacijos, pagrįstos atitinkamais dokumentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų