REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis naujomis Europos Sąjungos normomis, oro susisiekimo bendrovės nuo 2012 metų turės apriboti į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekius, nes priešingu atveju joms grės didžiulės baudos.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso draudimo leistis ES oro uostuose gali susilaukti beveik 4 tūkst. viso pasaulio oro susisiekimo bendrovių. Jų sąrašas paskelbtas oficialiame ES žurnale. Į šį sąrašą pateko ir tokie gigantai kaip kaip Vokietijos "Lufthansa", Italijos"Alitalia", Ispanijos "Quantas", bendra Prancūzijos ir Nyderlandų bendrovė "Air France-KLM" bei "Emirates" iš Jungtinių Arabų Emyratų, Rusijos oro bendrovė „Aeroflot“ ir kitos.

REKLAMA

Naujų taisyklių pažeidėjams gali būti skirtos baudos arba iš vis uždrausta skraidyti į Europą. ES rekomenduoja aviakompanijoms jau nuo ateinančių metų sausio stebėti, kiek jų lėktuvai išmeta anglies dvideginio dujų.

Ekspertų duomenimis, aviacijos sektoriui tenka 13 proc. visų pasaulio transporto priemonių išmetamo anglies dvideginio kiekio bei 2 proc. visame pasaulyje dėl žmogaus veiklos išmetamo anglies dvideginio kiekio.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujintas „juodasis“ oro bendrovių sąrašas

Liepos mėnesį ES atnaujino ir taip vadinamą „juodąjį“ oro bendrovių sąrašą, kurioms draudžiama skristi ES oro erdve. Į naują sąrašą pateko visos Kazachstano oro bendrovės, taip pat 3 Ukrainos bendrovės „Volare Aviation Enterprise“, „Ukrainian Mediterranean Airlines“ ir „Motor Sich“.

Kartu iš šio sąrašo buvo išbrauktos keturios Indonezijos oro bendrovės, kurios, anot Europos Komisijos pareigūnų, „pradėjo laikytis tarptautinių saugumo standartų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmos kalbos dėl tokių sąrašų sudarymo ES atsirado 2004 m., kai sudužo egiptiečių oro bendrovės „Flash Airlines“ lėktuvas nusinešęs 148 gyvybes. Šios bendrovės lėktuvams buvo draudžiama skirsti Šveicarijos oro erdve, tačiau keleiviai, kurių daugumą sudarė prancūzai, to nežinojo.

2005 m. Europos Parlamentas patvirtino tokių sąrašų teisėtumą ir nuo to laiko ES reguliariai skelbia oro bendrovių sąrašus, kurios pažeidinėja tarptautinius oro transporto saugumo reikalavimus.

Pirmajame „juodajame“ sąraše, kuris buvo paskelbtas 2006 m., buvo įtrauktos 92 oro bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų