REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Valstybės turto fondo (VTF) generalinis direktorius Povilas Milašauskas turės valstybei grąžinti bendrovei "Bosca" sumokėtus beveik 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienį paskelbė Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas, pripažinęs P. Milašauską kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

REKLAMA

Aukščiausiasis Teismas 2006-aisiais galutinai ir neskundžiamai nusprendė, kad italų verslininkas iš "Alitos" privatizavimo konkurso pašalintas neteisėtai ir Valstybės turto fondas privalės atlyginti jam dėl to patirtus 1,7 mln. litų nuostolius. 

Laikinajai Seimo komisijai tyrusiai "Alitos" privatizavimą pirmininkavęs darbietis Jonas Pinskus stebisi, kodėl teisiamas tik P. Milašauskas.

J. Pinskus teigia, kad atsakyti teisme turėtų ir tuomečiai Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas bei ūkio ministras Petras Česna.

REKLAMA
REKLAMA

Žala valstybei- 36 mln.

Į teismą dėl nesąžiningo pašalinimo Italijos verslininkas kreipėsi 2003 metais. Tuomet jis dalyvavo privatizuojant kontrolinį "Alitos" akcijų paketą, už kurį siūlė didžiausią - 90 mln. litų - kainą, tai yra 40 mln. litų daugiau už pradinę akcijų paketo kainą.

Tačiau VTF sprendimu Luidžitercas Boska (Luigiterz Bosca) buvo pašalintas iš privatizavimo konkurso, nes laiku neatvyko parafuoti privatizavimo sutarties. Nors verslininkas šį kaltinimą neigė, kontrolinį akcijų paketą įsigijo "Alitos" vadovų grupė, pasiūliusi už akcijas mažiausią - 58,05 mln. litų - sumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007-ųjų gegužę Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Vyriausybė, 2003-iųjų pabaigoje pritarusi "Alitos" valstybei nuosavybės teise priklausančių akcijų pardavimui, pažeidė Konstituciją, Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymą.

"Alitos" privatizavimą tyrusios specialios Seimo komisijos išvadose teigiama, kad privatizuojant "Alitą" valstybei buvo padaryta beveik 36 mln. litų žalos, iš jų daugiau nei 34 mln. litų negautų pajamų valstybei buvo padaryta Valstybės turto fondui, vadovaujamam P. Milašausko, atsisakius pasirašyti pirkimo ir pardavimo sutartį su pirmuoju viešojo konkurso laimėtoju Italijos verslininku L. Boska.

REKLAMA

J. Pinskus siūlo teisti ir A. Brazauską

Laikinajai Seimo „Alitos“ komisijai pirmininkavęs darbietis Jonas Pinskus teigia, kad buvęs Valstybės turto fondo (VTF) generalinis direktorius Povilas Milašauskas alkoholio bendrovės „Alita“ privatizavimo istorijoje buvo tik vienas iš vykdytojų, kurio kaltė nėra pati didžiausia.

„Alitos komisijos išvadose buvo nurodyta, kad privatizuojant „Alitą“, valstybei buvo padaryta 36 mln. litų žala ir įvardyti kaltininkai: tuometis Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas, Ūkio ministras Petras Česna, Valstybės turto fondo vadovas Povilas Milašauskas, kelių komisijų pirmininkai ir nariai. Ir visi Vyriausybės nariai, kurie, pažeisdami Konstituciją, pritarė „Alitos“ privatizavimui“, — sako J. Pinskus.

REKLAMA

Parlamentaras stebisi, kodėl po visų tyrimų tik P. Milašauskas yra nuteistas už neteisėtą įmonės privatizavimą. „P. Milašauskas buvo kaltas tik dėl to, kad pašalino Italijos pilietį Luigiterzo Boscą iš „Alitos“ privatizavimo konkurso. Dėl dabartinių įmonės savininkų konkurso laimėjimo sprendimą priėmė tuometė Vyriausybė, tad P. Milašauskas buvo tik varžtelis visoje privatizavimo aferoje ir net jo pasirašytoje išvadoje buvo pažymimą, kad galutinį sprendimą turi priimti Vyriausybė“, — teigia darbietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Pinskus įsitikinęs, kad tikrieji neteisėto „Alitos“ privatizavimo kaltininkai liko nenubausti. „P. Milašauskas kaltas dėl to, kad nesipriešino neteisėtam privatizavimui. Sprendimą dėl konkurso priėmė Vyriausybė. Jeigu mūsų teisėsaugos institucijos yra nešališkos ir visiems teisingos, dabar turėtų būti teisiami kiti žmonės, išvardinti laikinosios „Alitos“ privatizavimo komisijos išvadose“, – mano parlamentaras.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų