REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minimas Baltijos kelio 20-metis

Sekmadienį minimas Baltijos kelio 20-metis - Baltijos šalių premjerai pasirašė bendrą deklaraciją, šv. Mišias arkikatedroje aukojo Audrys Juozas Bačkis, vakare vyks minėjimas-koncertas Katedros aikštėje. Minėjimo proga Baltijos šalis pasveikino UNESCO vadovas ir EK pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Visų trijų Baltijos šalių ministrai deklaracijoje pritarė rugpjūčio 23-ios dienos paskelbimui Stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.

REKLAMA

Ž. M. Barozas: Baltijos kelias - už laisvę ir demokratiją kovojančio žmogaus dvasios stiprybės įrodymas

Estija, Latvija ir Lietuva sugrįžo į Europą ir praturtino ją savo kultūra, istorija ir ekonominiu potencialu. Jos dabar gali remtis Europos Sąjungos solidarumu, o Baltijos kelias mūsų atmintyje liks už laisvę ir demokratiją kovojančio žmogaus dvasios stiprybės įrodymu, teigia Europos Komisijos pirmininkas savo pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Žozė Manuelis Barozas pažymėjo, jog Baltijos kelias išreiškė bendrą lietuvių, latvių ir estų ryžtą įtvirtinti savo tapatybę ir taikiai prisidėti prie anuomet ryškėjusių Europos istorijos posūkių.

„Prieš 20 metų, 1989 m. rugpjūčio 23 d., daugiau nei 2 milijonai europiečių Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, anuomet dar anapus geležinės uždangos, susikibo rankomis taikioje Baltijos kelio protesto manifestacijoje. Baltijos kelias buvo viena ilgiausių žmonių grandinių istorijoje, nusitiesusi 600 kilometrų per tris šalis. Ji išreiškė bendrą Baltijos tautų ryžtą įtvirtinti savo tapatybę ir taikiai prisidėti prie anuomet ryškėjusių Europos istorijos posūkių“, - sakoma pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien noriu pagerbti tuos, kurie prieš 20 metų susikibo rankomis taikiai reikšdami savo valią ir solidarumą. Per tą laiką Estija, Latvija ir Lietuva sugrįžo į Europą ir praturtino ją savo kultūra, istorija ir ekonominiu potencialu. Tapusios svarbia Europos šeimos dalimi, jos dabar gali remtis Europos Sąjungos solidarumu. Mūsų atmintyse Baltijos kelias liks už laisvę ir demokratiją kovojančio žmogaus dvasios stiprybės įrodymu“, - sakoma Ž. M. Barozo pareiškime Baltijos kelio 20-mečio proga.

UNESCO vadovas: Baltijos kelias - viso pasaulio atminties dalis

Baltijos kelio 20-mečio minėjimo proga UNESCO generalinis direktorius Koičiras Matsura atsiuntė sveikinimą Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų susitikimo dalyviams.

REKLAMA

1989 m. rugpjūčio 23 d. įvykusią Baltijos kelio akciją žymintys dokumentai šių metų liepos 30 dieną įtraukti į tarptautinį UNESCO registrą „Pasaulio atmintis“.

„Man labai malonu pasveikinti Baltijos kelio 20-mečio minėjimo dalyvius. Galbūt daugelis iš Jūsų kartu su daugiau nei milijonu žmonių 1989 m. rugpjūčio 23 d. susikibote už rankų į 600 km ilgio gyvąją grandinę, nusidriekusią nuo Talino per Rygą iki Vilniaus. Ši Baltijos kelio žmonių grandinė buvo trijų Baltijos tautų solidarumo siekiant nepriklausomybės ir reikalaujant žmogaus ir pilietinių teisių ženklas“, - pažymima UNESCO generalinio direktoriaus laiške.

REKLAMA

UNESCO vadovo teigimu, Baltijos kelias yra neatskiriama ne tik šio regiono, bet ir viso pasaulio kolektyvinės atminties dalis.

„Svarbus gyvosios žmonių grandinės demonstravimo rezultatas buvo tas, kad 1989 m. gruodį Tarybų Sąjunga paskelbė slaptuosius protokolus negaliojančiais, taip patvirtindama, kokią įtaką mažosios valstybės gali daryti įvykiams pasaulyje“

Pasak sekretoriaus, paveldas mums primena praeities nelaimes ir verčia mus nuolat būti budrius, kad išsaugotume savo laisvę.

Kasmet rugpjūčio 23-iąją Baltijos šalys pagerbs stalinizmo ir nacizmo aukas

Visų trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai - Andrius Kubilius Valdis Dombrovolskis ir Andrusas Ansipas pasirašė deklaraciją, kurioje pritarė šios dienos paskelbimui Stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Baltijos šalių premjerų pasirašytos deklaracijos, prisimindami neseniai Europos Parlamente priimtas rezoliucijas bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinę Asamblėją ministrai pirmininkai pritaria iniciatyvai rugpjūčio 23 dieną paskelbti Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena. Estija, Latvija ir Lietuva tęs bendrą darbą, siekdamos išsaugoti istorinę atmintį bei užtikrinti, kad sąžiningai ir atvirai būtų vertinamas bendras Europos XX a. totalitarinių režimų palikimas.

Rusija teigia, kad Baltijos šalių noras tą pačią dieną pagerbti ir nacizmo, ir stalinizmo režimų aukas yra istorijos klastojimas, tačiau Baltijos šalių premjerai teigia, kad stalinizmo nusikaltimų niekas paneigti negali.

REKLAMA

„Tada buvo pasirašytas dokumentas, kuriame du totalitariniai režimai pasidalino Europą“, - sakė V. Dombrovskis.

A. Kubiliaus teigė, kad Europa supranta istoriją, o „kada nors ir Rusija turės tokį požiūrį“.

Estijos premjeras A. Ansipas buvo nuosaikesnis ir sakė, kad istorijos pamiršti nereikia, tačiau gyventi vien prisiminimais neverta. „Mes norime gyventi toliau“, - kalbėjo A. Ansipas.



Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų



Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų.




Baltijos keliui - 20 metų.





Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų.




Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų.



Baltijos keliui - 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų