REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvirojo Lietuvos automobilių ralio čempionato ketvirtąjį etapą - ralį „Aukštaitija 2009“ - laimėjo Rokas Lipeikis su dukra Inga.

REKLAMA
REKLAMA

Į pirmą vietą jie išsiveržė tik pačioje lenktynių pabaigoje, kai paskutiniame greičio ruože suklydo ir iš lyderio pozicijų buvo priversti pasitraukti nugalėtojų titulą gynę Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas.

REKLAMA

Auštaitijos ralis ankstesniais metais vykdavo Utenos, Ukmergės, Molėtų, Anykščių rajonuose, o šiemet varžybos persikėlė į Ignalinos atominės elektrinės regioną - varžybos startavo Ignalinoje, finišavo Visagine, o greičio ruožai driekėsi ir Zarasų rajono keliais. Ralį organizuojantis klubas AJAGS sportininkams iš Lietuvos, Latvijos ir Rusijos pasiūlė ne tik pažįstamas trasas (šiame regione daugelį metų vykdavo žiemos raliai), bet ir visiškai naujų greičio ruožų. Be to, ralis oficialiai buvo paskelbtas naktiniu, nes didesnioji jo dalis vyko tamsiu paros metu. Lietuvos sportininkai turi mažokai praktikos važiuoti tamsoje, nes beveik visos lenktynės vyksta dieną. Tačiau tamsa neišgąsdino ralio entuziastų, kurie užplūdo Salako apylinkes - būtent čia ir sprendėsi, kas taps varžybų nugalėtojais. Prieš startą beveik visis sportininkai minėjo, kad naujos trasos ir tamsa gerokai suvienodins ekipažų galimybes - nugalėti turėtų tie ekipažai, kurių vairuotojas ir šturmanas sugebės siekti rezultato maksimaliai sklandžiu darbu ir kuriems pavyks išvengti klaidų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Švedas ir Ž. Sakalauskas („Mitsubishi Lancer EVO IX“) ir šiemet tapo lyderiais nuo pat pirmojo greičio ruožo. Prieš metus jie pranašumą įgijo būtent tamsoje vykusiuose pirmuose greičio ruožuose. Daugelyje tarptautinių lenktynių startuojantis kauniečių ekipažas kiekviename greičio ruože didino persvarą ir artėjant finišui artimiausius persekiotojus lenkė beveik minute.

O dėl antrosios vietos mezgėsi labai atkakli kovas. Svečiai iš Latvijos Andinas Neikšanas ir Peteris Dzirkalas („Mitsubishi Lancer EVO IX“) rimtai kovojo su R. Lipeikio ir I. Lipeikytės („Mitsubishi Lancer EVO VIII“) ekipažu, jiems ant kulnų lipo Ramūnas Čapkauskas su Tomu Šipkausku („Mitsubishi Lancer EVO IX“) bei Salake gimęs ir augęs vietinės publikos favoritas Audrius Gimžauskas su Kęstučiu Girštautu („Mitsubishi Lancer EVO IX“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjant lenktynių finišui R. Lipeikis (su Renatu Vaitkevičium šį ralį laimėjęs ir 2003 metais) sugebėjo pakilti į antrą vietą ir, atrodo, jau buvo susitaikęs su tuo, kad nugalėtoju netaps. „Planavome ramiai pasiekti finišą ir paskutiniame greičio ruože netgi kiek „atleidome“. Mums buvo reikalinga garantuota vieta ant garbės pakylos, tačiau, pasirodo, mes važiavome tiksliau ir sugebėjome išvengti klaidų. Kad aplenkėme V. Švedą, supratome tik grįždami iš paskutinio greičio ruožo, kai preliminariai suskaičiavome rezultatus“, - teigė patyręs ralio meistras, kuriam tai buvo jau net 65 iš eilės pabaigtos ralio lenktynės, tapusios puikia gimtadienio dovana vyriausiajai sportininko dukrai.

REKLAMA

„Vienas iš posūkių buvo klastingas, įvažiavome kiek per greitai ir šturmano pusės galine dalimi trenkėmės į storą medį. Praradome apie pusantros minutės, kurios tapo lemtingomis. Pergalė buvo arti, deja, nugalėtojų vardo apginti nepavyko“, - po finišo prie apdaužyto automobilio kalbėjo V. Švedas. Tarp R. Lipeikio ir jo įsiterpė latvis A. Neikšanas. Beje, pastarojo brolis Maris Aukštaitijos ralį buvo laimėjęs prieš dvejus metus.

Šių metų Lietuvos čempionatą autolenktynininkai baigs po dviejų savaičių tradiciniu raliu „Aplink Lietuvą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų