REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai metami įtarimai dėl slapto CŽV kalėjimo (2VIDEO)

Buvę Lietuvos vadovai suskubo neigti įtakingos JAV žiniasklaidos pranešimus apie greta Vilniaus buvusį slaptą JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokie dalykai neįmanomi be Seimo pirmininko, be Prezidento, be Premjero žinios. Apie tai nebuvo informuota nei Gynybos taryba, nei Seimo vadovybė, nei Premjeras. Todėl drąsiai galiu pasakyti, kad tai (CŽV kalėjimas Lietuvoje red. past.) yra netiesa“,- teigia Artūras Paulauskas.

REKLAMA

Buvęs Respublikos Prezidentas Algirdas Brazauskas tikino pirmą kartą girdintis apie tokį kalėjimą Lietuvoje. Pasak jo, per visą darbo laiką nebuvo nieko apie tai girdėjęs.

Valdas Adamkus taip pat tikino nieko nežinąs. „Tikrinausi su Lietuvos žinybomis, tai buvo paneigta“,- teigė jis.

Tai, kad Lietuvoje veikia slaptas JAV CŽV kalėjimas, Amerikos žiniasklaidai patvirtino buvę CŽV darbuotojai. Esą Lietuvos pareigūnai leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą daugiau nei metus, iki 2005-ųjų, kalinti aštuoni įtariami Al-Quaedos kovotojai.

REKLAMA
REKLAMA

ABC naujienų matyti CŽV lėktuvų skrydžių įrašai esą tai patvirtina. Neva tuo metu CŽV lėktuvai Vilniuje leidosi ne kartą. Skrydžiams užmaskuoti klastoti dokumentai. Buvo nurodoma, kad leidžiamasi bus ne Vilniuje, o Suomijoje ar Lenkijoje.

Buvę CŽV pareigūnai tvirtina, kad, leidusi atidaryti slaptą kalėjimą, Lietuva nieko mainais neprašė. Esą Lietuva norėjo tik Baltųjų rūmų draugiškumo.

Po pranešimų apie slaptus kalėjimus jos teritorijoje, Lenkija pradėjo tyrimą, tačiau dabartinė Lietuvos valdžia nieko nesiruošia tirti . Esą Europos Komisijos, Europos Parlamento ir JTO išvadose Lietuva neminima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apie CŽV kalėjimą tikina nežinanti.

Lietuva yra ratifikavusi JTO konvenciją prieš kankinimus, taip pat ir Europos Žmogaus teisių konvenciją.

Amerikoje teismas CŽV įpareigojo išslaptinti specialaus tyrimo apie slaptus kalėjimus išvadas. Tai turi būti padaryta kitą savaitę.

Tarptautinės teisės specialistai tikina, kad slaptą teroristų kalėjimą Lietuvoje CŽV galėjo įkurti nebent pažeisdami įstatymus. Pasak teisininko Dainiaus Žalimo, bet kokia užsienio institucijų veikla Lietuvoje turi būti oficialiai sankcionuota Lietuvos institucijų.

REKLAMA

Įrodžius, kad šalia Vilniaus veikia neteisėtas amerikiečių kalėjimas, Europos Sąjunga turi teisę prieš Lietuvą imtis sankcijų. Tai numato Europos Sąjungos sutartis.

Pasak politikos apžvalgininko Kęstučio Girniaus, pasitvirtinus įtarimams, nukentėtų Lietuvos prestižas.

Kaip teigia specialistai, amerikiečiai slaptus teroristų kalėjimus kūrė užsienyje, nes juose esą tardymo metu galėdavo kankinti įtariamuosius.

Apie tai – LNK žinių videoreportažuose

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų