REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos diplomatijos vadovas Baltijos ir Šiaurės šalis ragina aktyviau dalyvauti kovoje su piratavimu jūrose.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas rugpjūčio 20-21 dienomis dalyvavo Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrų susitikime Reikjavike.

REKLAMA

Atsiliepdamas į neseniai įvykusį incidentą, kai prie Nigerijos krantų įkaitais buvo paimti Lietuvos jūrininkai, V. Ušackas kolegoms pristatė pasiūlymus, kaip suaktyvinti Baltijos ir Šiaurės šalių įsitraukimą į kovą su piratavimu jūrose, dėl kurio pastaruoju metu nukenčia vis daugiau valstybių, teigiama Užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus pranešime.

Lietuvos diplomatijos vadovas pasiūlė Baltijos ir Šiaurės šalims stiprinti bendradarbiavimą keičiantis informacija, mokant jūrininkus, taip pat skatinti šalių jūrų laivininkystės administracijų tarpusavio bendradarbiavimą. Lietuva pareiškė nuomonę, kad Baltijos ir Šiaurės šalys galėtų suaktyvinti savo veiklą Jungtinėse Tautose (JT), Europos Sąjungoje (ES), NATO, Tarptautinėje jūrų organizacijoje ir kituose formatuose, kurie užsiima kova su piratavimu jūrose.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrai aptarė Švedijos pirmininkavimą ES, aktualius bendradarbiavimo ES, NATO, JT, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ir kitų organizacijų klausimus.

Ministrai aptarė ekonominės ir finansų krizės poveikį jų šalims, regioninį bendradarbiavimą, diskutavo apie padėtį Afganistane, Irane, Artimuosiuose Rytuose.

Ministrai atkreipė dėmesį į humanitarinę padėtį Šri Lankoje, kur šimtai tūkstančių pabėgėlių kenčia dėl nepakeliamų sąlygų. Baltijos ir Šiaurės šalių užsienio reikalų ministrai paragino Šri Lankos vyriausybę imtis skubių priemonių, kad būtų išspręsta ši humanitarinė krizė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas Lietuvos būsimo pirmininkavimo ESBO 2011 metais tikslus ministras V. Ušackas pažymėjo, kad Lietuva sieks skatinti tarpregioninį bendradarbiavimą, kaip pavyzdį kitoms valstybėms pateikdama sėkmingą Baltijos ir Šiaurės regiono valstybių bendradarbiavimą, paremtą tarpusavio supratimu, pasitikėjimu ir žmonių ryšiais.

V. Ušackas paragino kolegas skirti prioritetinį dėmesį Baltijos energetikos jungčių planams įgyvendinti ir pasidžiaugė sėkminga elektros jungties su Švedija projekto pradžia.

Kalbėdamas apie Lietuvos pirmininkavimą Baltijos jūros valstybių tarybai (BJVT) V. Ušackas informavo Baltijos ir Šiaurės šalių ministrus apie 2010 metais birželio mėnesį Lietuvoje vyksiantį BJVT ministrų pirmininkų susitikimą ir Baltijos plėtros forumo susitikimą, pritrauksiantį į Lietuvą kelis šimtus regiono politikos, verslo, mokslo ir žiniasklaidos atstovų.

2010 metais Baltijos ir Šiaurės šalių pareigūnų susitikimų koordinavimą perims Latvija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų