REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Valinskas aiškinsis D. Grybauskaitei

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad, nepaisant to, ar viešojoje erdvėje pasklidusios žinios apie galimus Seimo Pirmininko ir Tautos prisikėlimo partijos lyderio Arūno Valinsko galimus ryšius su nusikalstamomis struktūromis pasitvirtins, ar ne, jis turi prisiimti politinę ir moralinę atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA

Apie "politinę atsakomybę" su A. Valinsku prezidentė šnekėsis penktadienį.

O A. Valinskas tik ketvirtadienį po pietų kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas pateikti informaciją apie jo galimus ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais.

REKLAMA

Susikvietęs būrį žurnalistų A. Valinskas perskaitė savo prašymo VSD tekstą, tačiau atsakyti į žurnalistų klausimus Seimo pirmininkui drąsos neužteko - jis skubiai grįžo į savo kabinetą.

D. Grybauskaitė pamokė premjerą

Valstybės vadovės manymu, dabartinis santykių aiškinimasis viešojoje erdvėje jau daro žalą - menkina žmonių pasitikėjimą valstybe ir politikais bei rodo politinės kultūros ir brandos stoką.

"Yra trys atsakomybių lygiai - teisinis, kurį turi pagrįsti, įrodyti arba paneigti atitinkamos žinybos, bet politikai turi turėti ir prisiimti ir politinę ir moralinę atsakomybę. Tai, kaip jis (A. Valinskas - ELTA) supranta politinę atsakomybę, ir kalbėsiuosi su juo. Aš, kaip Prezidentė, kai kalbuosi su politiniais lyderiais, kalbu ne tik apie teisinę atsakomybę", - pažymėjo D. Grybauskaitė ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė teigia turinti informacijos iš Valstybės saugumo departamento šia tema, bet plačiau jos nekomentavo.

"Aš kartą jau minėjau, kad VSD turi depolitizuotis ir nedalyvauti viešoje politinėje diskusijoje, neteikti informacijos, jos netekinti ir neleisti politikams daryti spaudimo jokioms teisinėms institucijoms", - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė, atsakydama į Premjero Andriaus Kubiliaus kritiką, esą VSD jau turėjo pateikti duomenų, įrodančių arba paneigiančių pasklidusią informaciją, tvirtino, kad norint kažką gauti, reikia visų pirma užklausti. Prezidentė priminė, jog tokiais reikalais domisi ne vien VSD, bet ir kriminalinė policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius laukia atsakymo iš VSD

Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu dar kartą pakartojo, kad nedviprasmiškus atsakymus turėtų pateikti Valstybės saugumo departamentas (VSD). Ministras Pirmininkas sako nesuvokiantis, ko VSD delsia, esą atsakymai turėjo būti pateikti jau vakar (trečiadienį - ELTA). 

„Pats Seimo pirmininkas turi dėti visas pastangas, kad visuomenei neliktų abejonių – nei juridinių, nei politinių. Tikiu, kad tai jam pavyks padaryti artimiausiu metu – išsklaidyti abejones ne pašmaikštavimais, o atsakingais žingsniais. [...] Vertinsiu, ar sugeba partijos pirmininkas šitoje situacijoje elgtis taip, kad visuomenei neliktų abejonių, kad jis gali eiti pareigas“, - po susitikimo su šalies vadove samprotavo premjeras.

REKLAMA

A. Valinskas jau pats panoro kreiptis į Generalinę prokuratūrą

"Atsižvelgdamas į pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžiusias mano, kaip Seimo Pirmininko, Seimo nario, Tautos prisikėlimo partijos pirmininko ir privataus asmens, reputaciją bei gerą vardą žeminančias publikacijas, kreipiuosi į Jus ir prašau pateikti visuomenei išsamią informaciją apie tai, ar Valstybės saugumo departamentas turi konkrečios informacijos ar duomenų, kurie patvirtintų mano galimai neteisėtus ryšius su Kauno Daktarų grupuote ir/ar kitomis nusikalstamomis ar verslo struktūromis", - rašoma Seimo vadovo kreipimesi Valstybės saugumo departamento vadovui.

REKLAMA

A. Valinskas taip pat kreipėsi ir į generalinį prokurorą Algimantą Valantiną su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamos veikos, susijusios su Seimo nariui Aleksandrui Sacharukui išsakytais grasinimais jį nužudyti.

"Atsižvelgdamas į tai ir jausdamas savo, kaip Seimo Pirmininko, pareigą rūpintis visų Seimo narių saugumu, kreipiuosi į Jus ir prašau pradėti ikiteisminį tyrimą", - rašo parlamento vadovas.

"Peržengtos bet kokios ribos. Nebijodamas ir žiūrėdamas Lietuvos žmonėms į akis tvirtinu, kad pateikiami kaltinimai apie mano ryšius su nusikalstama grupuote yra visiškas absurdas", - sakė Seimo Pirmininkas A. Valinskas.

Išklausyti šį jo pareiškimą ketvirtadienį susirinko didelis būrys žurnalistų. Tačiau jį perskaitęs A. Valinskas nepanoro atsakyti į klausimus ir skubiai nuėjo į savo darbo kabinetą.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų