REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis teigia, kad kalbos, jog dėl sumažinto finansavimo teks atleisti 900 policininkų, yra perdėtos, tačiau pripažįsta, kad dalis pareigūnų liks be darbo. Pirmiausia ketinama atleisti vyresnius nei 50 metų policininkus, kuriems jau sukako pensinis amžius.

REKLAMA
REKLAMA

Savi ruožtu policininkų profesinė sajunga atkerta, jog ministro atsistatydinimas būtų kur kas geresnis žingsnis nei policininkų atleidinėjimas

REKLAMA

Žada greitesnę pertvarką

Ketvirtadienį pas Prezidentę Dalią Grybauskaitę apsilankęs R. Palaitis sakė, kad daugiausia sutaupyti ketinama optimizuojant Vidaus reikalų ministerijos darbą.

"Visiškai išvengti atleidimų, ko gero, nepavyks. Tačiau įvairios organizacinės priemonės - įstatymų pakeitimai, palengvinantys policininkų darbą, kelių departamentų reorganizacija - padės", - sakė R. Palaitis.

Jis teigė, kad policijos reorganizacija vyksta per lėtai, tačiau tai, vidaus reikalų ministro nuomone, policijos vadovybės kaltė.

REKLAMA
REKLAMA

R. Palaitis sakė, kad taupant teks tiesti ranką į darbo užmokesčio fondą, o tokiu atveju kai kurie gatvėse patruliuojantys policijos pareigūnai gali netekti darbo.

Pirmiausia ketinama atleisti vyriausius policininkus. Pasak ministro, jam kasdien tenka pasirašyti po kelis prašymus pratęsti tarnybos laiką.

"Kitų metų biudžeto skaičiai kol kas yra tik signaliniai. Policijos departamento biudžetas yra labai įtemptas, tą reikia pripažinti. Skaičiai, kol praeis Vyriausybę ir Seimą, tikrai keisis. Į kurią pusę, nežinau. Vyriausybė turės apsispręsti dėl prioritetų. Mano supratimu, viešasis saugumas turi būti prioritetas", - kalbėjo R. Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, didžiausią įtampą policijos departamento biudžete šiuo metu kelia išlaidos degalams.

"Situacija yra kritiška. Aišku, miestų gatvėse pareigūnai gali vaikščioti pėsti, rodytis viešoje erdvėje, tačiau kaimo vietovėse su dviračiais neprivažinėsi, reikia benzino", - po susitikimo su D. Grybauskaite dėstė liberalcentristų ministras.

Policininkai: tegu pasitraukia ministras

Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio pasitraukimas iš savo posto būtų daug naudingesnis teisėsaugai nei 900 policininkų atleidimas iš darbo", - teigia Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

REKLAMA

Penkis tūkstančius ugniagesių, pasieniečių, policininkų, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų vienijančių profesinių sąjungų nuomone, politikų siūlymas mažinti kitų metų policijos finansavimą 116 milijonų litų būtų ne toks skausmingas, jeigu metų pradžioje Vidaus reikalų ministerija imtųsi ryžtingų struktūrinių ir funkcinių visos vidaus reikalų sistemos reformų, o ne spekuliuotų labiausiai iš visų Vidaus reikalų ministerijos padalinių matoma policijos sistema.

"Vidaus reikalų sistemoje yra 38 įvairios įstaigos ir padaliniai, o Policijos departamentas yra tik vienas iš jų. Mokesčių mokėtojams visų šių padalinių išlaikymas per metus kainuoja maždaug 2 milijardus litų. Sujungus dalį šių institucijų ir padalinių, taip pat atsisakius kai kurių valstybei nebūdingų funkcijų, galima būtų sutaupyti iki 200 milijonų litų. Būtent taip pastaruoju metu elgiasi Skandinavijos šalys, panašūs sprendimai priimti Vokietijoje. Tačiau vidaus reikalų ministras R. Palaitis nesiliauja stebinti populistiniais pareiškimas, kad, pavyzdžiui, esamas sistemos problemas galima išspręsti policijoje panaikinant viešųjų ryšių padalinius", - teigia Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

REKLAMA

Prezidentė prašo taupyti protingai

Prezidentė D. Grybauskaitė R. Palaitį paragino ieškoti vidinių taupymo rezervų, optimizuoti ministerijos padalinių darbą ir tokiu būdu sumažinti išlaidas.

"Prezidentė pareiškė, kad net ir krizės sąlygomis valstybė privalo garantuoti institucijų darbą ir funkcijų vykdymą. Šiuo atveju tai yra viešoji tvarka ir piliečių saugumas", - D. Grybauskaitės žodžius citavo jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų