REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos ekspertai prognozuoja, kad Lenkija, kaip ir Prancūzija bei Vokietija, gali išeiti iš recesijos stadijos 2010 m., tačiau Tarptautinis Valiutos Fondas (TVF) perspėja, kad tokios prognozės gali būti per ankstyvos.

REKLAMA
REKLAMA

Ne taip, kaip daugumai Europos Sąjungos (ES) naujokių, kurios susiduria su dideliais finansiniais sunkumais, Lenkijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais gali išaugti 1 proc.

REKLAMA

TVF yra labiau pesimistiškas, tačiau ir jis Lenkijai prognozuoja 0,7 proc. BVP augimą. Per antrąjį 2009 m. ketvirtį Lenkijos ekonomika išaugo 0,3 proc., apie tai pirmadienį (rugpjūčio 17 d.) pranešė Lenkijos finansų ministerija.

Lenkijos dienraštis „Dziennik“ skelbia, kad optimistiškiausiomis prognozėmis Lenkijos pramonė liepos mėnesį sumažėjo tik 1,5 proc. (lyginant su praėjusių mėnesių 4,3 proc. kritimu ir bendru 15 proc. kritimu nuo metų pradžios). Pesimistiškiausiomis prognozėmis pramonės nuopuolis siekė 4,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tomaszas Kaczoras, „Bank BGK“ vyriausiasis ekonomistas teigė, kad Prancūzijos ir Vokietijos atsigavimas turėto teigiamos įtakos Lenkijos ekonomikai.

Tačiau Varšuvos biržos prezidentas Ludwikas Sobolewskis dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė, kad „kalbos apie krizės pabaigą yra tik viešųjų ryšių priemonė“. Nors ir jis išreiškė atsargų optimizmą, kad Vakarų Europos finansų krizė artimiausiu metu nepalies Lenkijos.

„Dziennik“ prognozuoja, kad rugpjūčio mėnesį Lenkijos pramonės rodikliai „bus geresni nei praėjusiais metais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie pranešimai sukelia klausimų, kodėl Lenkija nuo recesijos nukentėjo mažiau nei jos kaimynės?

Po bankų griūties JAV, kaip ir kitose šalyse, Lenkijos tarpbankinę rinką buvo apėmęs sąstingis.  Tačiau dėka didelės vidaus rinkos, Lenkijos ekonominiai rodikliai 2008 m. pabaigoje ir 2009 m. pradžioje išliko teigiami, skelbia TVF analitikai.

Skirtingai nei Baltijos šalys ar Vengrija, Lenkija į recesijos stadiją įžengė pakankamai pasiruošusi. Todėl, „vyriausybė buvo pajėgi įgyvendinti atitinkamas apsisaugojimo priemones“, - aiškina TVF.

Tačiau TVF perspėja, kad norint sėkmingai įveikti krizę, Lenkijai būtina, kad panašių teigiamų rezultatų pasiektų ir jos kaimynės bei verslo partneriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų