REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 1-ąją Lietuvoje dar kartą bus didinamas tabako akcizas. Skaičiuojama, kad pakelio populiariausių cigarečių kaina šoktelės apie 20 proc., arba 1,25 lito, iki maždaug 7,2 lito.

REKLAMA
REKLAMA

Pirks daugiau

Prekybininkų teigimu, prieš didelį kainų augimą žmonės linkę įsigyti daugiau mėgstamos produkcijos žemesnėmis kainomis ir taip bent kurį laiką sutaupyti pinigų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, pernai paskelbus, kad nuo sausio 1 d. bus didinamas degalų bei alkoholinių gėrimų akcizas, gruodžio 31 dieną šalies degalinėse nusidriekė didžiulės automobilių eilės.

Kai kurie prekybininkai taip pat prisimena, kaip prieš šių metų kovą pakeltą tabako gaminių akcizą rūkaliai užplūdo parduotuves ir iššlavė populiariausias cigaretes, tad jau dabar nusprendė apsirūpinti didesniais cigarečių kiekiais.

„Remdamiesi analogiška situacija prieš akcizo tarifo didinimą šių metų kovo 1-ąją, planuojame apie 15 proc. tabako gaminių pardavimo augimą rugpjūčio mėnesį, nes prieš pabrangstant produktui pirkėjai linkę kaupti atsargas ir įsigyti daugiau prekių“, – sakė bendrovės „Lietuvos spauda“, valdančios „Lietuvos spaudos“ kioskus ir parduotuves „R-kiosk“, atstovas Tomas Gudžiauskas.



Konkuruoja su šešėliu

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, didieji prekybos centrai cigarečių atsargų nepildo. Anot bendrovės „Maxima LT“ atstovės ryšiams su visuomene Renatos Saulytės, nėra prasmės to daryti, mat prekybininkai ir taip jau pralaimi konkurencinę kovą kontrabandinių rūkalų pardavėjams.

„Paprastai sandėliuose laikome tiek cigarečių, kad užtektų patenkinti mūsų pirkėjų poreikius maždaug dvi savaites. Didėjant akcizo mokesčiui didesnio cigarečių kiekio sandėliuose sukaupti neplanuojame. Tabako gaminių šiemet ir taip nuperkama apie 30–35 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai. Didmenininkų padėtis dar blogesnė. Ten smukimas siekia net apie 50 proc. Tad manome, kad pigesnių cigarečių dabar turėtų pakakti šiek tiek ilgesniam laikui. Tiesa, gali būti, kad vienų cigarečių pakaks ilgesniam laikui negu kitų. Tai priklauso ir nuo cigarečių populiarumo. Manau, kad jie tiesiog randa kur nusipirkti pigiau. Tabako akcizo kėlimas uždega žalią šviesą šešėliniam verslui ir kontrabandininkams“ – sakė R.Saulytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimi“ žada nupirkti daugiau cigarečių ir pardavinėti jas mažesnėmis kainomis po rugsėjo pirmosiois. Kituose prekybos tinkluose sprendimo didinti cigarečių kiekį sandėliuose dar nėra.



Kontrabanda klesti

Muitinės atstovai patvirtino prekybininkų nuogąstavimus. Šiemet, lyginant su praeitais metais, kontrabandos mastai šalyje išaugo dvigubai.

Šiemet per pirmus 7 mėnesius sulaikyta 2,8 mln. kontrabandinių cigarečių pakelių. Pernai per tą patį laikotarpį – 1,45 mln. pakelių.

„Skaičiai yra gana iškalbingi, nedaug ką begaliu pridurti. Faktas, kad prie tokios padėties labai prisidėjo sunki ekonominė padėtis šalyje, nes žmonės ieško pigesnių prekių“, – sakė Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas.

REKLAMA

Rugsėjį cigarečių akcizo tarifas bus didinamas jau antrą kartą šiais metais. Pastarąjį kartą rūkalų akcizo tarifas šiemet buvo keliamas kovo 1 d. Per šiuos metus cigarečių kaina išaugs iš viso 47 proc. – tai bus didžiausias kada nors buvęs akcizo didinimas per vienerius metus.

Nuo kovo 1 dienos mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina išaugo 19 proc. iki 5,95 lito.

Rugsėjį laukiantis akcizo didinimas yra paskutinis žingsnis siekiant įgyvendinti minimalų ES nustatytą cigarečių apmokestinimo reikalavimą.

Gintaras Degutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų