REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento nariu tapęs partijos Tvarka ir teisingumas lyderis Rolandas Paksas iš europinės tribūnos ketina kelti sveiko nacionalizmo, sveiko patriotizmo, pasididžiavimo savo valstybe idėjas. Todėl teigia pasirinkęs tokias vertybes išpažįstančią frakciją "Laisvės ir demokratijos Europa".

REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamente "tvarkiečių" lyderis skatins žmones aktyviau ginti savo interesus, ruošti peticijas, kurioms žada atstovauti dirbdamas Peticijų komitete.

REKLAMA

"Manau, kad tai yra labai svarbu Lietuvai, kur dažnai pažeidžiamos žmogaus teisės", - sako R. Paksas.

Europarlamentaru tapęs politikas taip pat mąsto apie galimybę suburti Europos Parlamento nariais tapusių buvusių premjerų klubą.

Jūsų politinėje biografijoje buvo daug įvairių politinių sezonų. Tačiau šis sezonas ypatingas, nes prasidės ne Lietuvoje, o Briuselyje. Ko tikitės?

Bet kokiu atveju manau, kad kiekvienas politikas, nepriklausomai nuo to, kur jis dirbtų - Seime, Vyriausybėje, Europos Parlamente ar Europos Komisijoje, turi atstovauti Lietuvos žmonėms. Jeigu mano jėgos ir mano darbas dviejuose komitetuose Briuselyje padės nors per nago juodymą pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimą, aš būsiu patenkintas. Mes aiškiai deklaravome, su kokiomis nuostatomis važiuojame į Briuselį.



Tapęs europarlamentaru neišvengiamai turėsite daug skraidyti. Kaip jausis pilotas, akrobatinio skraidymo sporto meistras, skridęs aplink pasaulį, keleivio kėdėje?

REKLAMA
REKLAMA

Jau daug metų esu politikoje. Todėl mano profesija, skraidymas, jau yra ne darbas, o daugiau hobis. Nors ir dabar skraidau, man tai įdomu, kiekvieną kartą kažką tame randu naujo. Man skrydžiai iš Vilniaus į Briuselį ir atgal ne "katorga", man patinka skraidyti, ir nesvarbu, kad sėdi keleivio vietoje, o kitas pilotuoja.

Kokį įspūdį Jums jau padarė Europos Parlamento "virtuvė"?

Iš trijų dienų vasaros sesijos, kuri vyko Strasbūre, kol kas sunku vertinti tą "virtuvę". Manau, kad praeis apie pusę metų, kol sugebėsiu įsigilinti į detales. Mačiau iškilių politikų, mačiau žmonių, kurie sugeba, siekia ir moka dirbti. Beje, ten mačiau gerokai mažiau asmeninės pagiežos, kas jau tapo įprasta Lietuvoje. Lietuvos politikoje įsivyravo, sakyčiau, vienas kito asmenybės šmeižimas, niekinimas, vadinamas politikavimu. Europos Parlamente inteligentijos mačiau kur kas daugiau. Man patiko pats Europos Parlamento darbo organizavimas. Nors ten dirba per 700 politikų ir kiekvienas su savo ambicijomis, norais, pageidavimais, bet personalas sugeba "sukti" tą mašiną. Matyti, kad aparato darbuotojai yra patyrę ir gerai išmano savo darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl Europos Parlamente pasirinkote "Laisvės ir demokratijos" frakciją, kurioje gavote aukštas pareigas, esate jos pirmininko pavaduotojas?

Visų pirma, kartais klaidingai yra pateikiama, kad į šią politinę grupę susibūrė euroskeptikai. Tai netiesa. Šioje frakcijoje dirbs politikai, kurie matytų didesnį valstybių vaidmenį Europos Sąjungoje, labiau suverenių valstybių sąjungą. Šios frakcijos nariai siekia, kad kiekvienos valstybės teisės būtų ginamos ir gerbiamos, o ne taip, kad iš vieno centro, kaip kažkada Sovietų Sąjungoje, būtų diriguojama visoms respublikoms. Aš visą laiką keliu tokio, sakyčiau, sveiko nacionalizmo, sveiko patriotizmo, pasididžiavimo savo valstybe, tautiško orumo idėjas. Todėl man ta frakcija yra artima.



Kokius prioritetus akcentuosite, dirbdamas Ekonomikos ir pinigų politikos bei Peticijų komitetuose?

REKLAMA

Visu pirma, tai bus žingsniai, kurie padėtų kaip galima greičiau išlipti iš ekonominės krizės, kuri Lietuvoje dar tik gilėja. Bandysiu gilintis į tai, ką būtų galima patarti Lietuvai, pritaikant Europos patirtį. Dirbsiu ir Peticijų komitete, nes, manau, tai yra labai svarbu Lietuvai, kurioje dažnai pažeidžiamos žmogaus ir apskritai teisės. Paklauskite bet kurio žmogaus ir pasirodys, kad jis nebežino savo teisių. Todėl stengsiuos paakinti žmones kreiptis į Europos Parlamento Peticijų komitetą ginant savo teisėtus reikalavimus. Pavyzdžiui, jeigu būtų planuojama statyti šiukšlių deginimo gamyklą, kuri užterštų keletą rajonų, ar šilumos kaina būtų ne tokia, kokia turėtų būti. Aš skatinsiu žmones ginti savo interesus, ruošti peticijas, kurioms aš iš tikrųjų noriu atstovauti.

REKLAMA

Ar nemanote, kad vienas Europos Parlamento narys "lauke ne karys", kad jo įgaliojimai yra labai kuklūs?

Manau, kad tai būtų labiau pasiteisinimas negu priežastis, viskas priklauso nuo žmogaus. Iš tikrųjų reikės rasti kontaktą su europarlamentarais, išrinktais šalyse apie Baltijos jūrą, ir spręsti mums aktualias regionines problemas. Turiu planų iš buvusių premjerų, kurie tapo Europos Parlamento nariais, suburti kažkokį klubą. Kiek žinau, europarlamentaras Juozas Imbrasas galvoja apie buvusių merų, išrinktų į Europos Parlamentą, klubo įsteigimą.Tikiuosi, kad Briuselyje pavyks padaryti įdomių darbų.



Ar Jūs pasinaudosite savo kaip Europos Parlamento nario įgaliojimais tam, kad būtų greičiau sprendžiama Jūsų byla Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai nepasinaudosiu, nes teisminė valdžia ir įstatymų leidėjų valdžia yra atskirtos kaip ir Lietuvoje, taip ir ten - Briuselyje ir Strasbūre. Europos Parlamento narys negali daryti įtakos teismo sprendimams, bet 100 proc. esu įsitikinęs, kad sprendimas mano atžvilgiu bus teigiamas. Tačiau manau, kad tokiu atveju dabartinė Lietuvos Vyriausybė nepuls jo įgyvendinti, nors tai yra privaloma. Manau, kad bus atidėliojimas ir išsisukinėjimai. Tokiu atveju, kai nevykdomas teisėtas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas, europarlamentaras gali iš tikrųjų įsikišti ir panaudoti savo galias Europarlamente. Kai bus teismo sprendimas, be abejo, galėsiu ir turėsiu tokią teisę.

REKLAMA

Savo rinkimų į Europos Parlamentą programoje deklaravote ir žadėjote siekti, kad šių metų pabaigoje nebūtų uždarytas Ignalinos atominės elektrinės antrasis blokas. Kaip bandysite realizuoti tai jau tapęs Europos Parlamento nariu?

Ruošiamas paketas veiksmų, dokumentų, konsultuojamasi. Rugsėjį pradėsime įgyvendinti tą planą, apie kurį kalbėjome dar prieš rinkimus. Keista, kad dabartinė valdžia nesiima jokių veiksmų. Paskutinių dienų įvykiai su Rusijos Federacija rodo, kad vyksta pieno, vežėjų "karai". Įsivaizduokime, uždarome elektrinę ir dar prasidėtų dujų "karas" viduryje žiemos. Kažin kaip tai atrodytų?



Galvojant apie visokius galimus "karus", kaip ketinate įgyvendinti kitą rinkimų pažadą - siekti Lietuvai naudingo ES bendradarbiavimo su Rusija, Baltarusija, Ukraina ir ypač Kaliningrado sritimi?

REKLAMA

Sieksime įprastais būdais - pokalbiais, deklaracijomis, rezoliucijomis, tarpparlamentinių delegacijų formavimu, dalyvavimu jose. Priminsiu, kad Europos Parlamento narys, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko pavaduotojas J. Imbrasas dėl Lietuvos vežėjų problemų Rusijos pasienyje kreipėsi į Europos transporto komisarą Antonijų Tachanį (Antonio Tajani). Dėl Lietuvos jūreivių Nigerijoje išlaisvinimo kreipiausi į Europos Komisijos pirmininką Žozė Manuelį Barozą (Jose Manuel Barroso).

Kaip Jūs įsivaizduojate savo, kaip europarlamentaro, bendradarbiavimą su Lietuvos valdžios institucijomis - Seimu, Vyriausybe, Prezidente?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra geras pasakymas, kad mes būsime tiek toli nuo Lietuvos pareigūnų, nuo tų problemų, kiek telefono aparatas nuo mūsų. Pabandysime paremti Lietuvos valdžią savo petimi, jeigu būsime reikalingi, jeigu būsime kviečiami. Jeigu to iš dabartinės daugumos nebus, darysime tą savarankiškai. Beje, siekiant spręsti Lietuvos vežėjų problemas siūliau Prezidentei Daliai Grybauskaitei sušaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį.

Kadangi Lietuvoje krizė gilėja, kaip manote, kiek išsilaikys dabartinė Vyriausybė?

Tai priklausys nuo Prezidentės D. Grybauskaitės. Jeigu Prezidentės darbai nuo žodžių nesiskiria arba nesiskirs, aš manau, kad spalio mėnesį Prezidentei turėtų baigtis kantrybė. Jeigu skirsis darbai nuo žodžių, tai manau, šita Vyriausybė laikysis ilgai. Labai nedėkinga prognozuoti negerus dalykus, bet aš manau, kad Lietuvoje krizė dar gilės. Neatmetu galimybės, kad gali kilti kokie nors pilietiniai, socialiniai neramumai. Taip pat manau, kad kai kurios užsienio valstybės, matančios, kad reikalai Lietuvoje yra prasti, vykdys mūsų atžvilgiu dar agresyvesnę politiką. Tačiau visa tai priklausys nuo to, kaip elgsis Vyriausybė, ar ji mins "dviratį tik į dešinę". Man buvo nesuprantamos Premjero ir kai kurių ministrų atostogos, kai krizė gilėja.

REKLAMA

Ar jau įsikūrėte Briuselyje, ar turite ten savo namus ir padėjėjus?

Jau yra suformuotos komandos, kurios talkininkaus man ir J. Imbrasui Strasbūre ir Briuselyje. Jau beveik aišku, kas dirbs europarlamentarų padėjėjais Lietuvoje. Namų Briuselyje kol kas neturiu. Tikiuosi, kad rugsėjo mėnesį išsinuomosiu butą. Persikelti ten nesiruošiu. Planuoju kiekvieną savaitę grįžti į Lietuvą, aktyviai dalyvauti politiniame ir partiniame gyvenime, vadovauti partijai tol, kol partija pasitikės.

Ar partija, išleidusi lyderį į užsienį, neišsilakstys? Ar išvykęs dirbti į Europos Parlamentą nebijote prarasti įtakos Lietuvos politiniame gyvenime ir partijoje?

REKLAMA

Paprasčiausiai reikės daugiau dirbti. Šiais komunikacijų laikais norint turėti ryšį nėra jokių problemų. Koks skirtumas, ar tu esi Balbieriškyje, Telšiuose, Briuselyje ar dar kur nors? Nematau problemų, nes akivaizdu, kad mūsų partija stiprėja.

Ar dažnai ketina lankytis Briuselyje Jūsų šeima?

Kiekvieną savaitę būsiu Lietuvoje ir šeimą matysiu. Kiek atvažiuos pas mane žmona, dukra, sūnus sunku pasakyti, bet nemanau, kad dažnai.

Jadvyga Bieliavska, ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų