REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisinės pagalbos klaipėdiečiams nebeliko, kai jos labiausiai reikia. Dabar, kai šalį krečia ekonominis sąstingis ir žmonės masiškai atleidžiami iš darbo, jiems labiausiai reikia teisinių paslaugų bylinėjantis su nesąžiningais darbdaviais ar reikalaujant socialinių garantijų. Tačiau valdžiai atrodo kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Aloyzo Každailevičiaus įsakymu nuo rugpjūčio mėnesio savivaldybėje nebeteikiama nemokama pirminė teisinė pagalba.

REKLAMA

Dėl tokio žingsnio į uostamiesčio valdžią kreipėsi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

"Direktoriaus įsakymas prieštarauja Vietos savivaldos ir Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymų nuostatoms. Šios įstatyminės teisės normos nustato, kad valstybės garantuojama pirminė teisinė pagalba yra valstybinė (valstybės perduota savivaldybėms) funkcija, kurią privalo organizuoti ir (ar) teikti savivaldybės institucija", - dėstoma K. Vintilaitės rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės atstovai nurodo priežastį: nebėra pinigų, tačiau Vyriausybės atstovės manymu, tai nėra pasiteisinimas.

Informuojama, kad nemokamai teisinei pagalbai skirta 70 tūkst. 400 litų, tačiau išleidus šią sumą dar nepasibaigus metams, neva nebuvo įvertintas paslaugų efektyvumas ir ekonomiškumas.

"Savivaldybė privalėjo pasirinkti tokį pirminės teisinės pagalbos teikimo būdą, kuris leistų užtikrinti valstybinės funkcijos vykdymą, o kartu ir tinkamą Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo įgyvendinimą", - teigiama rašte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacija susirūpino ir miesto Tarybos liberalai, kurių atstovė Alina Velykienė teigė, kad ekonomikos nuosmukis diktuoja visiškai kitą socialiai remtinų žmonių teisinį statusą.

"Rinkoje kas savaitę registruojama po 5-6 tūkst. bedarbių, tad teisiniai klausimai tampa ypač aktualūs. Teisinė pagalba paprasčiausiam dokumentų tvarkymui gyventojams yra gyvybiškai svarbi. Kodėl Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pati nusprendžia nebeteikti paslaugų "prisidengdama" lėšų stygiumi? Juridinio skyriaus specialistai visiškai atsisako konsultuoti bet kokiais klausimais, nors skyriuje dirba 7 specialistai", - piktinosi ji.

REKLAMA

"Vakarų ekspresui" savivaldybės administracijos vadovas A. Každailevičius teigė, kad įstatymai, nutraukus nemokamos teisinės paslaugos teikimą, neva nebuvo pažeisti.

"Nebėra pinigų. Mes Vyriausybei jau buvome rašę, kad trūks pinigų, metinė skirta jų suma yra per maža, o mums atsakė, kad lėšų nebus. Į mūsų informaciją tiesiog nekreipta dėmesio. Nežinau, kaip elgsimės. Matyt, reikės krapštyti pinigus iš miesto biudžeto kurioje nors kitoje srityje nurėžus finansavimą. Juk nemokama teisinė konsultacija - valstybės deleguota savivaldybėms funkcija, tad pati valstybė ir turi finansuoti", - sakė jis.

REKLAMA

A. Každailevičius pripažino ir tai, kad šiais metais teisinę pagalbą norėjo gauti "neprognozuotai daug interesantų".

"Žinoma, galėtume ne pirkti paslaugą iš advokatų kontoros, o patys ją teikti. Gal kitais metais taip ir bus, tačiau reikės atskiro kabineto, papildomo etato", - svarstė direktorius.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų