REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas ketvirtadienį Lietuvos ir Rusijos muitininkų susitarimą vertina kaip žingsnį į priekį, tačiau pažymi, kad toks variantas dar nėra patenkinamas.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, mūsų vežėjai sugebės pateikti faktus ir įrodyti. Pirmiausia negali būti taikoma diskriminacija šalies atžvilgiu, o jei yra įtarimų ar padarytų nusižengimų, jie turi būti išsklaidyti. Jei yra žala, tai ji turi būti atlyginta pagal tarptautinę tvarką", - sakė V. Ušackas per spaudos konferenciją penktadienį.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministras teigė tikintis "sveiku protu, gera valia iš Rusijos pusės" ir vylėsi, kad situacija bus sureguliuota.

V. Ušackas taip pat pažymėjo, jog tokie įvykiai nepakeis Lietuvos pozicijos dėl Ukrainos ir Gruzijos. "Mūsų pozicija - parama Ukrainos ir Gruzijos žmonėms - yra nekvestionuojama. Mes visada paremsime visas tautas, kurios trokšta laisvės, demokratijos ir laisvos rinkos bei įstatymų viršenybės principais kurti savo valstybę", - teigė užsienio reikalų ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu santykius su Rusija Lietuvos diplomatijos vadovas norėtų matyti pagrįstus konstruktyviu dialogu ir tarptautinių normų laikymusi.

"Esame suinteresuoti dirbti su Rusija nepataikaujant ir nenuolaidžiaujant, tačiau konstruktyviai siekti, kad tarptautiniai įsipareigojimai, kurie yra prisiimti visų šalių, tarp jų ir Lietuvos, Europos Sąjungos bei Rusijos, būtų įgyvendinami, kad nebūtų diskriminuojama viena šalis dėl tariamų galimų nusižengimų", - teigė V. Ušackas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos muitinė penktadienį pateikė Rusijos muitinės pareigūnams patikimų Lietuvos vežėjų sąrašą, dėl kurio buvo susitarta ketvirtadienį Maskvoje vykusiame Rusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnų susitikime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pusė Lietuvos pareigūnams pareiškė nuogąstavimus dėl 29 Lietuvos vežėjų įmonių, teigdama, kad šios ne kartą pažeidė Rusijos muitinės teisės aktus. Muitinės departamento pareigūnai sutiko kartu spręsti šias problemas, akcentuodami, kad galutiniai sprendimai bus priimami tik gavus reikalingus dokumentus iš Rusijos muitinės.

Kol nebus išnagrinėti dokumentai ir atlikti būtini tyrimai, buvo pasiūlyta TIR komitetui sustabdyti naujų TIR knygelių išdavimą Rusijos muitinės pateiktame sąraše nurodytoms įmonėms. Tai nereiškia, kad įmonės negalės vežti krovinių į Rusiją - jos tik negalės naudotis TIR konvencijos teikiamomis lengvatomis. Galutiniai sprendimai dėl šių laikinų apribojimų bus priimti po Lietuvos muitinės atliktų išsamių tyrimų.

REKLAMA

Rusijos muitinė įsipareigojo, gavusi patikimų vežėjų sąrašą bei Lietuvos sprendimą dėl jų nurodytų įmonių, nedelsiant imtis priemonių atšaukti sustiprintą kontrolę visų Lietuvos vežėjų atžvilgiu. Patikimų vežėjų sąraše nurodytų įmonių vilkikai turėtų būti tikrinami normalia tvarka.

Į patikimų vežėjų sąrašą įtraukiamos visos Lietuvos transporto įmonės, išskyrus tas, dėl kurių veiklos yra ar artimiausiu metu bus atliekami tyrimai. Baigus tyrimus ir nenustačius pažeidimų, sąrašas bus nedelsiant pildomas, apie tai bus informuojama Rusijos muitinė.

Rusijos ir Lietuvos muitinių pareigūnai susitarė bendradarbiauti ir kuo greičiau išsiaiškinti Rusijos muitinės priekaištų Lietuvos vežėjams pagrįstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų