REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos katalikai neslepia pasipiktinimo - šventvagyste jie laiko tai, kad per Žolinę, vieną didžiausių katalikų religinių švenčių, Varšuvoje rengiamas Madonnos koncertas.

REKLAMA
REKLAMA

Žolinė, arba Švenčiausiosios Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena yra labai svarbi katalikų šventė. Todėl vos paskelbus, kad tą dieną vyks skandalingosios amerikiečių dainininkės koncertas, Varšuvos aikštėje susirinko minia, daugiausia vyresnio amžiaus moterys. Jos aiškino, kad atėjo išreikšti savo pasipiktinimą Madonnos koncertu ir viešai pasimelsti po atviru dangumi, kad jis būtų atšauktas. Tačiau Lenkijos Katalikų bažnyčia protestuotojų nepalaikė, nes maldos - netinkamas būdas protestui reikšti.



Aistros dėl koncerto

REKLAMA

Jau kelias savaites Lenkijoje verda aistros dėl Madonnos koncerto, nes rugpjūčio 15-ąją šimtai tūkstančių katalikų suvažiuoja pasimelsti Čenstachovos vienuolyno bažnyčioje, kurioje yra labai garsus Dievo Motinos paveikslas, visas pajuodęs nuo prie jo nuolat deginamų žvakių. Šis paveikslas Lenkijoje laikomas stebuklingu, o Mergelė Marija - Lenkijos globėja (taigi, ne tik Lietuva yra Marijos žemė).

Todėl ir Lenkijos žiniasklaidoje kilo aštri diskusija, ar Madonna iš Niujorko turi teisę konkuruoti su madona iš Čenstachovos. Bene tolerantiškiausi pasirodė Lenkijos kunigai. "Ar skandalingoji dainininkė Madonna, rengianti savo koncertą rugpjūčio 15 dieną, turi teisę konkuruoti su Dievo Motina", - klausė savo skaitytojų ir katalikiškas savaitraštis "Tygodnik Powszechny".

REKLAMA
REKLAMA

Jo redaktorius kunigas Adamas Bonieckis pabrėžė, kad būtina gerbti žmonių įsitikinimus ir religinius jausmus, nes tai yra visuomenės kultūros pagrindas. Jis teigė, kad krikščionybės padėtis yra ypatinga, nes Jėzus aiškiai pasakė, kaip tikintieji turi reaguoti į įžeidimus ir pajuoką.

Kitame leidinyje "Tematy Tygodnika" kunigas Andrzejus Szostekas pažymėjo, kad kai kurių žmonių religiniams jausmams pirmenybė teikiama tik dėl to, kad jie toje visuomenėje sudaro daugumą, o tai yra negarbinga.

Trečias kunigas Jacekas Rusekas rašo, kad jei jau kilo toks triukšmas dėl Madonnos koncerto, būtina sau užduoti du klausimus - iki kokio laipsnio religija remiasi jausmais pati būdama jausmas ir kas lemia, kad religinis jausmas skiriasi nuo to, ką žmonės jaučia vienas kitam arba nuo estetinio jausmo. Tolerantiškai nusiteikęs ir kunigas Andrezejus Dragula. Jis rašo, jog reikia suprasti, kad Madonna yra ne tik skandalistė, bet ir katalikė. Kunigas primena, kad dainininkė buvo auklėjama katalikiškai ir jai ši religija taip giliai įsigėrė, kad atlikėja neišsiverčia be religinių atributų per savo koncertus. Pavyzdžiui, surengusi "Confessions" turą Madonna pasirodydavo scenoje nukryžiuota ant veidrodinio kryžiaus, o savo dainos "Like a Prayer" klipe vaizdavo, kad mėgina suvilioti Jėzų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau grupė dešiniųjų Lenkijos politikų nusiteikę kur kas ryžtingiau. Jie ėmė kviesti tikinčiuosius į kovą su "netikra madona" ir sukūrė judėjimą "Pro Polonia". Jį parėmė ir nacionaliniu didvyriu laikomas Lechas Walęsa. Tačiau dauguma kitų Lenkijos politikų nuo šio judėjimo atsižegnojo. Visiems priimtiną išeitį manė radęs savaitraštis "Polityka" - jis pasiūlė tikintiesiems kompromisą - rugpjūčio 15 dienos rytą eiti melstis į bažnyčią, o vakare sutelkus visas dvasines galias - į Madonnos koncertą.

Tačiau tai nepriimtina karingai nusiteikusiems tikintiesiems. Jie pareiškė, jog padarys viską, kad Madonnos koncertas Varšuvos Bemovo oro uoste būtų nutrauktas. Iš pradžių jie vylėsi, kad koncertas neįvyks, nes jo rengėjai nebuvo gavę iš ugniagesių visų reikiamų leidimų, tačiau šis nesusipratimas buvo gana greitai išspręstas. Todėl giliai tikintys žmonės rytoj protestuodami išsirikiuos prie užtvarų ir giedos religines giesmes bei dainuos patriotines dainas, kad užgožtų dainininkę. Rankose protestuotojai laikys Mergelės Marijos atvaizdus, transparantus ir Lenkijos vėliavas. Jie taip pat ketina įrengti dar vieną sceną, nuo kurios kvies nusipirkusius bilietus žmones boikotuoti koncertą. Tačiau vargu ar tai duos laukiamą rezultatą, nes į Madonnos koncertą nupirkta beveik 70 tūkst. bilietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų