REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkiai nukraujavusi, bet itin ambicinga ir išalkusi pergalių. Tokia šiemet yra Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė. Nepaisant net kelių lyderių netekties, trenerio Ramūno Butauto komanda intensyviai ruošiasi artėjančiam Europos čempionatui ir tiki savo jėgomis.

REKLAMA
REKLAMA

Senojo žemyno pirmenybės Lenkijoje prasidės rugsėjo 7 dieną, tačiau jau rugpjūčio 12 dieną mūsiškiai pradeda kontrolinių rungtynių maratoną, kurio tikslas – ne tik kaip įmanoma geriau sustyguoti rinktinės žaidimą, bet ir atrinkti galutinį krepšininkų dvyliktuką, kuris ir gins Lietuvos garbę.

REKLAMA

Ta proga pristatome trenerio Ramūno Butauto, puolėjo Lino Kleizos ir vidurio puolėjo Marijono Petravičiaus mintis apie pasiruošimą čempionatui, mūsų vyrų galimybes ir viltis jame.

Aukštų tikslų neatsisako

Šią vasarą Lietuvos krepšinio gerbėjus krėtė smūgiai – vienas po kito padėti mūsų šalies nacionalinei komandai dėl įvairių priežasčių atsisakė net penki ilgamečiai jos lyderiai: Darius Songaila, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Šarūnas Jasikevičius ir Rimantas Kaukėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodytų, iškart praradus kone visą startinį penketą apie pergales galima tik pasvajoti, tačiau rinktinės strategas R. Butautas yra kitokios nuomonės.

„Dabar planus įgyvendinti bus dar sunkiau. Mūsų stiprybė – komandinis žaidimas, kovingumas ir patriotizmas. Gynėjų grandyje turime problemų, bet džiaugiuosi, jog puolėjų grandis bus stipri ir, tikiuosi, kad ji bus pagrindė mūsų komandos jėga čempionate.

Rinktinę paliko tie žaidėjai, kurie patys sukurdavo situacijas, galėdavo išsisukti iš keblių situacijų. Tokių žaidėjų, kaip Šarūnas Jasikevičius mes dar neturėsime artimiausius kelerius metus. Visgi viliuosi, jog šių krepšininkų netektis neatsilieps mūsų rezultatams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandysime koreguoti taktiką, naudoti įvairius penketukus. Daug dėmesio skirsime komandinei gynybai, o puolime stengsimės žaisti ilgas kombinacijas. Dar turime nemažai laiko, laukia daug draugiškų rungtynių, todėl bandysime padaryti viską kas įmanoma ir kas neįmanoma.“

Itin reiklus yra ir LKF prezidentas Vladas Garastas, kuris pareiškė, kad minimalus šiai rinktinei keliamas tikslas – pirmasis penketas, t. y. bent penktoji vieta, garantuojanti teisę žaisti kitų metų pasaulio čempionate.

Rinktinės lyderiu pasiruošęs būti Linas Kleiza

24-erių metų amžiaus Linas Kleiza – vienintelis iš Lietuvos rinktinės žaidėjų, ragavęs stipriausios pasaulio lygos (NBA) duonos, todėl natūralu, kad kone visų akys dabar yra nukreiptos būtent į jį. O ar pats krepšininkas yra pasirengęs ant savo pečių nešti lyderio naštą?

REKLAMA

„Aš, žinoma, pasirengęs būti lyderiu, bet Lietuvos rinktinėje yra daug pajėgių žaidėjų, todėl geriausiu atveju aš būsiu tik vienas iš lyderių“, – kuklinasi puolėjas.

„Gaila, kad šiemet kai kurie vaikinai nusprendė pailsėti, bet aš juos suprantu, visgi jie jau nebe tokie ir jauni, turi rūpintis savo sveikata, jiems reikalingas poilsis. Tačiau Lietuva – krepšinio šalis ir mes tikrai turime juos kuo pakeisti.

Be to, Lenkija yra visai netoli Lietuvos, todėl tikimės, kad mūsų palaikyti atvyks daugybė fanų ir mes jausimės tarsi namie. Tai bus tarsi generalinė repeticija prieš 2011 metų Europos čempionatą Lietuvoje, kurio su nekantrumu laukiame.

REKLAMA

Žinant, kaip lietuviai myli krepšinį, 2011 metai bus tikrai išskirtiniai. Žaisti savo šalyje, karštai palaikomam savų sirgalių ir artimųjų, bus tarsi svajonės išsipildymas. Vis dėlto ir šiemet Lenkijoje nesiruošiame būti tik pasyviais stebėtojais bei kovosime iš visų jėgų“, – tikina buvęs Denverio „Nuggets“ snaiperis.

Čempionate – daug favoritų

Vertindamas būsimus mūsų rinktinės varžovus D grupėje Linas Kleiza išlieka atsargus ir tikina, kad kovoti teks su kiekviena komanda.

„Turkai bus kaip visada stiprūs, nes jie turi daug talentingų žaidėjų. Lenkai žais namuose, todėl iš jų galima tikėtis visko, net ir labai didelių siurprizų. Taigi turėsime nusiteikti kiekvienam mačui ir nenuvertinti savo varžovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esame vieni iš favoritų, turime gilias krepšinio tradicijas, todėl priešininkai rungtynėse su mumis kovos su dviguba jėga ir norės parodyti, ką moka. Jie trokš įveikti mus, todėl turėsime būti labai atsargūs“, – įsitikinęs L. Kleiza.

Paprašytas įvardyti realiausius pretendentus į Europos čempionų titulą 203 cm ūgio ir 111 kg svorio puolėjas pamini kone dešimt rinktinių:

„Net neabejoju, kad šis Europos čempionatas mums bus labai sunkus, juk jame dalyvaus tokios komandos kaip Ispanija, Graikija ir Rusija, kuri gins nugalėtojų vardą. Puikias rinktines turi ir slovėnai bei kroatai. Manau, pats laikas iššauti atėjo ir prancūzams.

REKLAMA

Žodžiu, Lenkijoje bus tikrai karšta, čia varžysis daug apylygių komandų, todėl laukia išties intriguojantis čempionatas. Savo ruožtu mes sieksime laimėti kuo daugiau susitikimų ir gal net visą turnyrą.“

Marijonas Petravičius: „Mūsų svajonė – pirma vieta“

Kovingai nusiteikęs ir buvęs „Lietuvos ryto“ ekipos vidurio puolėjas Marijonas Petravičius, kuris pirmenybėse Lenkijoje tikisi ne tik sėkmingo savo paties pasirodymo, bet ir gerų rinktinės rezultatų:

„Jau vien būti pakviestam į Lietuvos rinktinę man yra didžiulis pripažinimas ir garbė. Džiaugiuosi, kad turiu galimybę žaisti kartu su geriausiais mūsų šalies krepšininkais. Per daug nesuku sau galvos dėl konkurencijos su savo pozicijos žaidėjais ir to, kiek minučių žaisiu per rungtynes, nes mus visus vienija vienas tikslas – deramai atstovauti Lietuvai.

REKLAMA

Gaila, kad iš Pekino olimpiados grįžome be medalių, nors trūko tiek nedaug. Stengsimės, kad tai nebepasikartotų ir Lenkijoje juos iškovoti. Juk medaliai – tai viskas, apie ką atletai galvoja.“

Nors M. Petravičius sutinka, kad mūsų rinktinė šiemet yra kaip niekada nukraujavusi ir netekusi viso būrio pirmojo ryškumo žvaigždžių, jis neatmeta galimybės, jog iš Lenkijos gali pavykti parsivežti ir aukso medalius:

„Turime pakankamai daug gerų ir patyrusių žaidėjų, todėl mūsų svajonė yra pirma vieta. Tai yra mūsų tikslas, dėl kurio mes ir gyvename bei kovojame. Atiduosime visas jėgas, stengsimės iš paskutiniųjų ir pažiūrėsime, kas iš to pavyks.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rinktinės rezultatai Europos čempionatuose (metai, šalis, vieta):

1937 metais Latvijoje – užimta 1 vieta.

1939 metais Lietuvoje – užimta 1 vieta.

1993 metais Vokietijoje – nedalyvavo, nes neįveikė atrankos.

1995 metais Graikijoje – užimta 2 vieta.

1997 metais Ispanijoje – užimta 6 vieta.

1999 metais Prancūzijoje – užimta 5 vieta.

2001 metais Turkijoje – užimta 9-12 vieta.

2003 metais Švedijoje – užimta 1 vieta.

2005 metais Serbijoje ir Juodkalnijoje – užimta 5 vieta.

2007 metais Ispanijoje – užimta 3 vieta.

REKLAMA

Lietuvos rinktinės rungtynių tvarkaraštis:

Rugpjūčio 12 d. kontrolinės rungtynės Kaune:  Lietuva–Latvija.

Rugpjūčio 14 d. kontrolinės rungtynės Rygoje: Lietuva–Latvija.

Rugpjūčio 19 d. kontrolinės rungtynės Ispanijoje: Lietuva–Ispanija.

Rugpjūčio 20 d. kontrolinės rungtynės Ispanijoje: Lietuva–Anglija.

Rugpjūčio 21 d. kontrolinės rungtynės Ispanijoje: Lietuva–Slovėnija.

Rugpjūčio 24 d. Akropolio turnyras Graikijoje: Lietuva–Rusija.

Rugpjūčio 25 d. Akropolio turnyras Graikijoje: Lietuva–Serbija.

Rugpjūčio 26 d. Akropolio turnyras Graikijoje: Lietuva–Graikija.

Rugpjūčio 31 d. kontrolinės rungtynės Panevėžyje: Lietuva–Rusija.

Rugsėjo 2 d. kontrolinės rungtynės Vilniuje: Lietuva–Ispanija.

Rugsėjo 7 d. Europos čempionatas Lenkijoje, D grupė: Lietuva–Turkija.

Rugsėjo 8 d. Europos čempionatas Lenkijoje, D grupė: Lietuva–Lenkija.

Rugsėjo 9 d. Europos čempionatas Lenkijoje, D grupė: Lietuva–Bulgarija.

Rugsėjo 11-12 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: aštuntfinalio pirmosios rungtynės.

Rugsėjo 13-14 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: aštuntfinalio antrosios rungtynės.

Rugsėjo 15-16 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: aštuntfinalio trečiosios rungtynės.

Rugsėjo 17-18 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: ketvirtfinalis.

Rugsėjo 19 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: pusfinalis arba mačas dėl 5-8 vietų (jei pateks).

Rugsėjo 20 d.  Europos čempionatas Lenkijoje: finalas arba mačas dėl 5-8 vietų (jei pateks).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų