REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mėnuo Juodaragis“ scenose – gausios lietuviškos premjeros

Muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ kasmet išsiskiria naujų muzikinių programų ir įdomių debiutų gausa.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet rugpjūčio 28-30 d., Zaraso ežero saloje lietuviškos muzikos sceną atstovaus virš trisdešimt grupių ir projektų, kurių daugelis ruošia savitus ir dar nematytus pasirodymus. Tris dienas ir naktis keturiose festivalio scenose skambės pati įvairiausia gyva muzika – autentiškas ir improvizuotas folkloras, šiuolaikinė akustinė ir elektroninė muzika, sunkusis rokas ir įdomi eksperimentinė kūryba.



Naujos „Skylės“ dainos skirtos laisvės kovotojams

REKLAMA

Grupė „Skylė“ šiemet festivaliui „Mėnuo Juodaragis“ ruošia visiškai naujų dainų premjerą, dedikuotą Lietuvos partizaninėms laisvės kovoms atminti. Kompozitorius Rokas Radzevičius ir Aistė Smilgevičiūtė šiai temai pasirinko autorinės kūrybos kelią, atsisakydami rezistencijos temai įprastų autentiškų dainų perdainavimų ir aranžuočių. Remdamiesi archajine karine daina, partizanų užrašais, muzikantai savo kalba pasistengs išryškinti nepasidavusio ir kovai nusiteikusio žmogaus dvasią. Kartu su šia programa prie grupės prijungs ir naujų, laisvės kovotojų temai neabejingų, atlikėjų. Koncerte šalia naujosios programos skambės ir klausytojų pamėgti kūriniai iš albumo „Povandeninės kronikos“ bei kitos geriausios grupės dainos.

REKLAMA
REKLAMA

Dūdmaišių projektas „Tylos Labanoro“ koncertuos su Veronika Povilioniene

Festivalyje ypatinga nata nuskambės žymių dūdmaišininkų Gvido Kovėros, Todaro Kaškurėvičiaus (Gudija) bei džiazo virtuozo saksofonisto Petro Vyšniausko projektas „Tylos Labanoro“, prie kurio neseniai prisijungė eksperimentuose mielai dalyvaujanti Veronika Povilionienė. Tradicinis lietuvių liaudies instrumentas dūdmaišis, arba Labanoro dūda, baltų kraštuose paplitęs jau XV-XVI a. ir šiandien rūpestingai meistrų atkurtas, atgimsta šiuolaikinės muzikos fone. Pasak G.Kovėros, tai bus speciali, seniesiems Zarasų krašto gyventojams dedikuota programa, kupina improvizacijų lietuvių-gudų folkloro temomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Projektas „Tylos Labanoro“

Dūdmaišių meistrai taip pat surengs festivalyje dar negirdėtą „susipūtimą“ prie Didžiojo salos ąžuolo, kur jungtinėmis susirinkusių muzikantų pajėgomis dūdmaišių skambesys atsiskleis visu savo įspūdžiu ir galybe. Beje, „Mėnuo Juodaragis“ programoje šiemet ypatingas dėmesys teks ir kitam ne ką mažiau įdomiam lietuviškam instrumentui – dambreliui. Eksperimentinę improvizaciją dambreliams ir elektroniniams instrumentams paruošė entuziastų suburta grupė „Kolektyvas“.



Rasa Bubulytė sugrįžta į Lietuvą su nauju projektu „Basom“

REKLAMA

Praleidusi porą metų sero Paulo McCartney globojamame Liverpulio scenos menų institute, muzikinio realybės šou „Dangus“ nugalėtoja Rasa Bubulytė į Lietuvą sugrįžta su nauju, itin įdomaus muzikinio audeklo projektu „Basom“. Kolektyvą Rasa subūrė kartu su mokslų draugais norvegais Gunhild, Snorre, Sindre bei Nils – patyrusiais muzikantais, grojančiais įvairiausio žanro kolektyvuose. Pasak dainininkės, projekto kūryba sunkiai įvardijama, labai dinamiška ir vizuali, gausiai įtakota kino kompozitorių Ennio Morricone, Angelo Badalamenti ir tokių grupių, kaip „Massive Attack“, „Cocteau Twins“ ar „Radiohead“. Tačiau Rasa nepamiršo ir lietuviško folkloro – keletas „Basom“ dainų savitai plėtoja etninę tematiką. Festivalio „Mėnuo Juodaragis“ žiūrovai intriguojantį sugrįžimo pasirodymą Lietuvoje išvys patys pirmieji.

REKLAMA



Rasa Bubulytė

Netikėti pasirodymai ir naujos dainos

Specialią baltiškos dvasios įkvėptą programą festivalio žiūrovams ruošia ir Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginų choras, vadovaujamas Jolitos Vaitkevičienės. Nugalėjęs LRT projektą „Lietuvos balsai“ ir nemažai akademinės muzikos apdovanojimų pelnęs choras leis išgirsti dar kitaip skambančią liaudies dainų harmoniją, o koncertą paįvairins temperamentingi ir teatrališki šiuolaikinių lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai chorui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos karinės-istorinės programos fragmentus festivalyje atskleis vieni ryškiausių post-folkloro puoselėtojų – „Donis“ su dainininke Rasa Serra, o garsi apeiginio baltų folkloro grupė „Kūlgrinda“ šiemet pristatys naująją savo programą „Giesmės valdovui Gediminui“. Autentiškos, energingos ir svajingos liaudies dainos skambės vienos populiariausių Lietuvoje zarasiškių kapelos „Sadūnai“, „Goštautos“ ir kitų kolektyvų koncertuose. Ypatingus pasirodymus festivaliui ruošia ir kiti atlikėjai – plieninės muzikos legenda „Katedra“, baltiško metalo grupė „Andaja“, žymiausi alternatyvios muzikos kūrėjai „Wejdas“, „Spanxti“, lietuviško neo-kabareto pionieriai „Vilkduja“, elektroninės ir eksperimentinės muzikos kalviai.

Vienas seniausių ir didžiausių Baltijos šalyse organizuojamų festivalių atvirame ore žiūrovams taip pat pristatys dešimtį solidžių grupių iš užsienio, kvies į tradicines vakarones, DJ’ų vadovaujamus naktišokius, gausius meno ir kultūros renginius, kitas turiningas pramogas.



M. Puidos nuotr.

Bilietus į festivalį platina bendrovė „Tiketa“ bei muzikos krautuvėlė „Ragainė“ (Užupio 2/19, Vilniuje). Daugiau informacijos – išsamioje festivalio svetainėje www.mjr.lt .



M. Puidos nuotr.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų