REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ekologai išvyko į neįprastą ekspediciją. Tai pranešė Kalifornijos Okeanografijos institutas. Jų tikslas – šiaurinė Ramiojo vandenyno dalis. Mokslininkai pasirengę ištyrinėti „šiukšlių salą“ – beveik neapžiūrėtą plastmasės atliekų sankaupą, kuri susikūrė genama srovės ir vėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrinėtojų laivas „Naujasis Horizontas“ su 30 mokslininkų, technikų komanda išvyko į trijų savaičių trukmės kelionę. Ekspedicijos nariai ketina ištyrinėti, kokios šiukšlės susikaupė šiame regione, kaip jos veikia vandens organizmus, ypač planktoną, mikroorganizmus, o jie – nedideles žuvis ir paukščius.

REKLAMA

„Pasistengsime pasiekti didžiausią šiukšlių sankaupos vietą geriau suvokti šios problemos dydį“, – teigė ekspedicijos vadovas Liriamas Goldsteinas.

Iš šiukšlių ir atliekų susiformavusią gigantišką salą daugiausiai sudaro plastikiniai buteliai. Kalifornijos pakrantės komisija apskaičiavo, kad šiukšlių masė jau viršijo tris su puse milijonus tonų.

„Sala“ pradėjo smarkiai didėti nuo 1950-ųjų, kai pradėta masiškai vartoti plastmasines talpas. Dėl ypatingų Ramiojo vandenyno šiaurinės dalies srovių, į susidarančio verpeto centrą patenka visos šiukšlės, kurias į vandenyną plukdo iš žemyno atitekančios upės.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl salos centras laikosi beveik vienoje vietoje, tarp San Francisko ir Havajų. Mokslininkai apskaičiavo, kad šiuo metu 80 proc. salos pagrindo sudaro plastmasė. Jos plotas išplito per milijoną kvadratinių kilometrų, į kurį tilptų dvi Teksaso valstijos!

Naujoji sala turi kelis neoficialius pavadinimus: „Didžioji Ramiojo vandenyno šiukšlių sala“ (Great Pacific Garbage Patch), „Rytinė šiukšlių sala“ (Eastern Garbage Patch), „Ramiojo vandenyno šiukšlių verpetas“ (Pacific Trash Vortex) ir kiti. Dažniausiai jis vadinamas tiesiog šiukšlių ledkalniu.

Gamtoje silpnai yranti plastmasė kelia didžiulę grėsmę vandenyno florai ir faunai. Pakrantės komisija mano, kad atsikratyti sala neįmanoma, kol nebus sumažintas plastmasės išmetimas į vandenį ir apskritai jo gamyba. Kitokiu atveju joks vandenyno valymas nepadės: greitas salos augimas sugriaus visas gamtosaugininkų pastangas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų