REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu penktadienį šaukiamas Krizių valdymo komiteto posėdis dėl prie Nigerijos pagrobtų penkių Lietuvos jūrininkų. Daugiau informacijos apie jūrininkų likimą saugumo sumetimais aukšti valstybės pareigūnai neteikia.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, penktadienį šalies vadovė, susitikusi su Premjerą pavaduojančia finansų ministre Ingrida Šimonyte ir užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku, išklausė ir įvertino visą turimą informaciją bei paragino laikinąją Premjerę ir ministrą koordinuoti žinybų veiklą.

REKLAMA

L. Balsio teigimu, yra "mechanizmų, kurie gali būti aktyvuoti, ir tai rekomenduota daryti". Vienas mechanizmų - penktadienio popietę Vyriausybėje šaukiamas Krizių valdymo komiteto posėdis. Komitetą sudaro Ministras Pirmininkas, vidaus reikalų, užsienio reikalų, krašto apsaugos, finansų ir ūkio ministrai.

"Prezidentė laikosi nuomonės, kad žinybos dirba, ir jų darbas turi būti koordinuojamas toliau ir labiau organizuotu būdu. Yra tam tikri mechanizmai, kuriuos galima aktyvuoti, ir šiandien tai bus padaryta", - šalies vadovės poziciją išsakė L. Balsys.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė taip pat paragino politikus susilaikyti nuo komentarų viešoje erdvėje, nes tai gali turėti neigiamos įtakos nelaisvėje atsidūrusiems Lietuvos piliečiams.

Finansų ministrės I. Šimonytės teigimu, per planuojamą Krizių valdymo komiteto posėdį bus pasidalinta turima informacija, galbūt į lietuvių išlaisvinimo operaciją bus įtraukta daugiau institucijų, galinčių prie to prisidėti.

Paklausta, ar bus iš atostogų atšaukti komitetui priklausantys, bet šiuo metu atostogaujantys krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis bei Premjeras Andrius Kubilius, I. Šimonytė, sakė, kad to greičiausiai neprireiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tam komitetui priklauso ir daugiau ministrų. Tai reiškia, kad aš, kaip pavaduojanti Ministrą Pirmininką, turiu visas galimybes sukviesti šį posėdį ir mes galime pasitarti su tais ministrais, kurie šiuo metu neatostogauja", - teigė laikinoji Premjerė.

I. Šimonytė atmetė teiginius, kad apie jūrininkų likimą neva yra viskas slepiama. Anot jos, "visos valstybės institucijos imamasi visų priemonių, kurios duotų maksimalią naudą ir saugumą tiems žmonėms".

Užsienio reikalų ministras V. Ušackas penktadienį dar kartą pabrėžė, kad Lietuvos Respublika laikosi pozicijos, jog valstybė su pagrobėjais derybų nevedė ir neves.

REKLAMA

"Tai mūsų pačių, Lietuvos Respublikos piliečių, interesų labui, kad netaptume ateities taikiniais ir įkaitais. Tokia yra tarptautinė praktika. Tokios pozicijos laikosi visos Vakarų šalys ir mūsų Vakarų partnerės", - teigė V. Ušackas.

Pasak ministro, Vyriausybė palaiko diplomatinius kontaktus ir per juos siekia išlaisvinti pagrobtus jūrininkus.

V. Ušackui patikėta koordinuoti tarpžinybinės darbo grupės įkaitams išlaisvinti veiklą.

Kaip jau ELTA skelbė, naktį iš pirmadienio į antradienį prie Nigerijos krantų buvo užpultas AB "Limarko laivininkystės kompanija" priklausantis laivas "Saturnas", plaukęs su Lietuvos vėliava, įkaitais paimti penki įgulos nariai. Jų buvimo vieta aiškinamasi.

REKLAMA

Klaipėdoje ketvirtadienį su Afrikoje pagrobtų Lietuvos jūrininkų artimaisiais susitikę Užsienio reikalų ministerijos ir "Limarko laivininkystės kompanijos" vadovai paragino visuomenę ir politikus mažiau kalbėti apie šį įvykį.

Jie dar kartą patvirtino, kad nelaisvėje esantys lietuviai sveiki ir gyvi, tačiau neatskleidė, ar jau sulaukė pagrobėjų reikalavimų, nekomentavo konkrečių įvykio detalių.

Laivas "Saturnas" dabar yra Koko uoste, šiuo metu jis iškraunamas, vėliau įgula patrauks į Dramblio Kaulo Kranto uostą Abidžaną.

Pagrobtieji jūrininkai yra 50-60 metų amžiaus.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų