REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinkus Baracką Obamą naujuoju JAV prezidentu, europiečiai vėl ima atgauti pasitikėjimą Jungtinėmis Valstijomis. Tačiau Amerikoje prezidentą myli ne visi - Baltųjų rūmų šeimininkas kasdien gauna mažiausiai 30 laiškų su grasinimais jį nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Grasinimų nužudyti prezidentą tiek daug, kad Slaptosios tarnybos agentai jau nebesusitvarko su darbu. Nuo tos dienos, kai B.Obama (kurį agentai vadina "Renegade", t. y. renegatu) užėmė aukščiausią postą Jungtinėse Valstijose, grasinimų prezidentui padaugėjo 400 procentų. Maždaug prieš metus, kai Baltuosiuose rūmuose dar šeimininkavo George'as W.Bushas, per visus metus buvo gauta tik 3000 grasinimų.

REKLAMA

Apie tai rašoma netrukus pasirodysiančioje Ronaldo Kesslerio knygoje "Slaptojoje prezidento tarnyboje" ("In the President Secret Service"). Knygos autorius yra žinomas Amerikos žurnalistas ir rašytojas, dirbęs tokiuose leidiniuose kaip "The Washington Post" ir "The Wall Street Journal". Jis parašė ne vieną knygą apie JAV politinę virtuvę.

Savo naujausiame kūrinyje R.Kessleris teigia, kad B.Obamai siunčiami grasinimai nėra tušti, nes prezidentą sauganti Slaptoji tarnyba jau atskleidė ne vieną sąmokslą nužudyti B.Obamą, nors garsiai nuskambėjo tik vienas. Tai praėjusiais metais Tenesyje planuotas pasikėsinimas, kai B.Obama dar tik siekė tapti Baltųjų rūmų šeimininku. Baltieji rasistai ketino apiplėšti ginklų parduotuvę, nužudyti 88 juodaodžius, 14 iš jų nukirsti galvas, o paskui nužudyti pirmą Jungtinių Valstijų istorijoje juodaodį prezidentą. Informacija apie kitus planuotus pasikėsinimus spaudą nėra pasiekusi, nes išaiškinti sąmokslai laikomi paslaptyje. Apie juos stengiamasi garsiai nekalbėti, nes bijoma, kad gali atsirasti daugiau tokiais "žygdarbiais" besižavinčių nestabilios psichikos amerikiečių, kurie nutars imsis konkrečių veiksmų.

Savo knygoje R.Kessleris rašo, kad nors dauguma iš tų kasdien gaunamų daugiau kaip 30 grasinimų nėra pagristi, Slaptoji tarnyba kiekvieną jų turi kruopščiai išanalizuoti. Todėl nuo pat pirmos dienos, kai tik B.Obama buvo išrinktas JAV prezidentu, Slaptoji tarnyba turi nepaprastai daug darbo ir nė sekundei neišleidžia iš akių juodaodžio valstybės vadovo. Jos agentai saugo ne tik patį prezidentą, bet ir abi jo dukras - Malią (slapyvardis "Radiance", t. y. Spindesys) ir Sashą (slapyvardis "Rosebud" arba Rožės pumpuras). Akylai stebima ir pirmoji Jungtinių Valstijų dama Michelle Obama, kurią agentai vadina "Renaissance", t. y. Renesansu. Papildoma apsauga skirta ir šalies viceprezidentui Joe Bidenui, jo žmonai, vaikams, vaikaičiams ir motinai. Knygoje R.Kessleris pateikia ir daugybę agentų skundų, mat ne visi sugeba susitvarkyti su juos užgriuvusių darbų apimtimi. "Mums reikia dvigubai daugiau darbuotojų, tačiau visi mūsų prašymai atsimuša kaip į sieną. Štabe mums visada paaiškinama, kad privalome vykdyti savo pareigas su tomis pajėgomis, kurias turime, nes mes esame Jungtinių Valstijų Slaptosios tarnybos agentai", - autorius cituoja vieno iš prezidentą saugančių žmonių žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų