REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas ketvirtadienį išplatino prognozes, jog BVP Lietuvoje šiemet mažės 19,3 proc., nedarbas sieks 15,7 proc., o infliacija bus 3,9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Banko teigimu, kitąmet šalies ekonomika trauksis dar 5,2 proc. „ Kitiems metams prognozuojamas tolesnis Lietuvos BVP mažėjimas susijęs su prastesnėmis vidaus paklausos tendencijomis, kurias turėtų lemti tebemažėjantis darbo užmokestis ir išaugęs nedarbo lygis“, – teigiama pranešime.

REKLAMA

Palyginti su gegužės prognozėmis, ketvirtadienį paskelbti 2009 ir 2010 metų vertinimai yra mažiau palankūs. Gegužę prognozuota, jog BVP šiemet mažės 15,6 proc., kitąmet – 4,5 proc.

„Šalies ekonomikos nuosmukis, susijęs su stipriais užsienio ir vidaus paklausos pokyčiais, labai padidino ūkio raidos perspektyvų neapibrėžtumą. Prognozių tikslumą mažina tiek pastaraisiais ketvirčiais nuolat blogėjusios Lietuvos užsienio prekybos partnerių ekonominės prognozės, tiek ir naujausi statistiniai duomenys“, – aiškina bankas.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiamos infliacijos prognozės, lyginant su geguže, nepakito. Šiemet infliacija sieks 3,9 proc., kitąmet prognozuojama 2 proc. defliacija.

Nuo rugsėjo didinamo PVM tarifo poveikį infliacijai, anot banko, turėtų kompensuoti elektros energijos ir gamtinių dujų atpigimas, akcizo dyzeliniam kurui sumažinimas ir šiluminės energijos kainos pokyčiai dėl pigesnių gamtinių dujų.

Nuo 2010 m. numatomas elektros energijos brangimas didins infliaciją, tačiau šią įtaką turėtų nusverti bendros defliacinės nuotaikos, susijusios su stipriu ūkio nuosmukiu ir mažėjančiu darbo užmokesčiu.

Nedarbo lygis 2009 ir 2010 metais bus atitinkamai 15,7 ir 19,3 proc., darbo užmokestis mažės atitinkamai 9,8 ir 8,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų