REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės partijos alternatyvių Vyriausybių sudėtis saugo lyg po devyniais užraktais. Esą dėl politinės kultūros stokos ir galimų oponentų išpuolių anksčiau laiko nevalia atskleisti į ministrų kabineto narius siūlytinų kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei valdančiąją Permainų koaliciją sugriautų nesutarimai, žlugtų premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, politinėje sumaištyje ilgai neskęstume. Bent jau taip tikina valdžią į savo rankas esą bet kuriuo metu perimti pasiruošusių opozicinių partijų atstovai. Tačiau kokie yra jų sudaryti šešėliniai ministrų kabinetai, visuomenei atskleisti nenorima.

REKLAMA

Nenori pakenkti.

Partija "Tvarka ir teisingumas" sudarė sąrašą žmonių, galinčių užimti pareigas formuojamoje Vyriausybėje. Partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Valentinas Mazuronis LŽ pasakojo, kad jame pavardžių daugiau, nei yra ministerijų. "Į kiekvieną poziciją turime bent po keletą kandidatų, tačiau jų pavardžių viešai neskelbiame. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai ir partijos nariai, ir nepartiniai", - buvo lakoniškas jis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo šešėlinio ministrų kabineto "tvarkiečiai" neviešina, baimindamiesi galimų išpuolių prieš jame įrašytus asmenis. "Žinodami Lietuvos politines tradicijas, nenorime jiems pridaryti nereikalingų bėdų. Tačiau prieš praėjusius Seimo rinkimus mes įvardijome pagrindinius partijos kandidatus į Vyriausybę", - aiškino V.Mazuronis.

Įžvelgia grėsmių


Darbo partija taip pat turi galimų savo kandidatų į Vyriausybę sąrašą, tačiau oficialiai jų neskelbia. Vienas partijos lyderių Vytautas Gapšys aiškino, kad taip "darbiečiai" elgiasi dėl labai proziškos priežasties. "Paprastai Lietuvoje iš anksto galimais ministrais paskelbiami asmenys jais niekuomet netampa, nes kas nors dėl to pasistengia. Gaila, tačiau į šešėlinės Vyriausybės narius pas mus nežiūrima kaip į pasitempti verčiančią oponuojančią jėgą", - paaiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šešėlinės Vyriausybės sudėtis neviešinama, "darbiečiai", anot V.Gapšio, pasirengę bet kuriuo metu imtis iniciatyvos formuoti naują ministrų kabinetą. "Jau prieš Seimo rinkimus matėme, koks sunkmetis laukia Lietuvos, tai įvertinome ir atitinkamai parengėme partijos programą", - patikino jis.

Paskelbs rudenį

Didžiausia opozicijoje dirbanti Socialdemokratų partija (LSDP) šešėlinio ministrų kabineto sudėties dar neturi. Pasak LSDP pirmininko Algirdo Butkevičiaus, šiuo reikalu ketinama pasirūpinti artimiausiu metu. "Rugsėjo mėnesį partijos Tarybos posėdyje priimsime sprendimą papildyti turimą alternatyvią Vyriausybės programą ir kartu suformuosime šešėlinį ministrų kabinetą", - LŽ pasakojo jis.

REKLAMA

Savo Vyriausybės programą socialdemokratai ketina papildyti su ekonominėmis realijomis susijusiomis dalimis. "Mano nuomone, pagrindinė šiandienos problema - piniginių resursų trūkumas, todėl reikia dėti visas įmanomas pastangas, kad kuo daugiau jų pritrauktume į Lietuvą. Antra, būtina skatinti ekonomiką ir finansuojant infrastruktūrą siekti išsaugoti kuo daugiau darbo vietų", - siūlomus krizės įveikimo būdus vardijo A.Butkevičius.

Šešėliniais ministrais socialdemokratai ketina paskirti savo sritį puikiai išmanančius ir veiklos viziją turinčius politikus. "Kad valstybę lydėtų sėkmė, Vyriausybė turi būti kompetentinga spręsti susidariusias problemas ir turėti aiškius veiklos prioritetus", - įsitikinęs A.Butkevičius.

REKLAMA

Dvi medalio pusės

Politologė Ainė Ramonaitė nesupranta, kodėl partijos bijo skelbti sudarytų šešėlinių Vyriausybių sudėtis. Anot jos, gyventojams būtų pravartu žinoti, kokie žmonės galėtų atstovauti vienai ar kitai partijai ministrų kabinete. "Tai būtų naudinga ir patiems šešėliniams ministrams, kurie galbūt tikslingiau ruoštųsi galimybei tapti tikraisiais ministrais", - įsitikinusi politologė.

Iš kitos pusės, A.Ramonaitė supranta, kad Lietuva - ne Didžioji Britanija, kurioje šešėlinės Vyriausybės sudėtis niekam ne paslaptis. "Dvipartinėje politinėje sistemoje viskas labai paprasta: viena partija valdo, kita dirba opozicijoje ir, reikalui esant, yra pasirengusi perimti valdžią. Natūralu, kad gyventojai žino alternatyvas, - aiškino politologė. - Daugiapartinėje sistemoje, kokia yra Lietuvoje, labai mažai šansų, kad viena partija galėtų suformuoti Vyriausybę. Tad sudarytas tikrasis ministrų kabinetas nuo skelbto šešėlinio gali visiškai skirtis."

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų