REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grąžinusi Seimui pakartotinai svarstyti Statybos įstatymą, Prezidentė Dalia Grybauskaitė sudarė darbo grupę šiam įstatymui tobulinti. Iki Seimo rudens sesijos pradžios jau tikimasi sulaukti darbo grupės pasiūlymų, kaip tobulinti įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo grupėje - Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė, teisingumo viceministras Gytis Andrulionis, Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, Prezidentės vyriausioji patarėja Solveiga Cirtautienė ir Prezidentės patarėja Edita Kriščiūnienė.

REKLAMA

Pasirašiusi dekretą dėl darbo grupės Statybos įstatymui tobulinti sudarymo, Prezidentė pabrėžė būtinybę bendromis visų už teisėkūrą atsakingų institucijų jėgomis ieškoti geriausio sprendimo, užtikrinančio skaidresnį, greitesnį ir kokybiškesnį teisėkūros procesą.

"Įstatymų kokybė - bendras visų teisėkūros subjektų reikalas. Su Aplinkos ir Teisingumo ministerijų specialistų pagalba pateiksime siūlymus Statybos įstatymo tobulinimui iki Seimo rudens sesijos pradžios", - pabrėžė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės nuomone, siūlomos įstatymo pataisos sudaro sąlygas visoms nelegalioms statyboms įteisinti.

Pasak valstybės vadovės, turi būti apribota pareigūnų teisė laisvai spręsti, ar savavališką statybą griauti, ar ją įteisinti. Įstatymas turi aiškiai nustatyti, kokiais atvejais gali būti leidžiama įsiteisinti savavališką statybą, o kokiais - ne, atsižvelgti į savavališkų statybų pobūdį - statyta su leidimu ar be jo, kiek nukrypta nuo statybos projekto.

Prezidentės manymu, įstatymui trūksta skaidrumo, todėl jo efektyviai taikyti neįmanoma. Įstatymo pataisos neleidžia išspręsti smulkių pažeidimų šalinimo problemų, o piktybiškiems įstatymo pažeidėjams atsiranda galimybė pasinaudoti įstatymo neapibrėžtumu ir įteisinti netoleruotinas, visuomenės ir valstybės interesus pažeidžiančias nelegalias statybas. Už vykdymą atsakingiems valstybės pareigūnams pataisos sudaro galimybę laisvai interpretuoti įstatymą ir plisti korupcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė įsitikinusi, jog, keičiant įstatymo nuostatas dėl savavališkų statybų griovimo ar įteisinimo, negali likti jokios piktnaudžiavimo teise galimybės, įstatymas turi nustatyti aiškius kriterijus, pagal kuriuos vertinami kiekvieno žmogaus interesai.

Prezidentė D. Grybauskaitė atkreipia dėmesį, jog šio įstatymo projektas nebuvo įvertintas antikorupciniu požiūriu. Šalies vadovei paprašius, savo vertinimus pateikė Teisingumo ministerija, kitos institucijos ir visuomeninės organizacijos. Jų išvados ir pastabos nepritaria įstatymo leidėjo siūlomam Statybos įstatymo 28 straipsnio pakeitimui. Specialiųjų tyrimų tarnyba nurodo, kad Statybos įstatymo pakeitimai, padidina korupcijos tikimybę ir sudaro galimybes piktnaudžiauti teise.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų