REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio mėnesį septintasis „ARTscape“ „Vilnius – Europos kultūros sostinės“ žiūrovams pristatys skambų Portugalijos džiazą, muzikalų meną bei kino įžymybės Manoel de Oliveira filmų retrospektyva.

REKLAMA
REKLAMA

Galerijoje „Vartai“ rugpjūčio 8 – rugsėjo 4 d. vyks João Paulo Feliciano „Muzikos pamokos (rekapituliacija)“. Vizualiuosius menus ir muziką J.P. Feliciano savo kūryboje jungia nuo pat menininės karjeros pradžios, o pastaruosius trejus jis metus skyrė profesionaliam muzikos studijavimui.

REKLAMA

Pasak paties menininko, jį vilioja asmeninio gyvenimo pokyčiai, atradimai bei eksperimentai, kuriuos jis dokumentuoja savo kūriniuose.

J.P. Feliciano kūrybą „Vartuose“ papildys įvairialypė Lauros Garbštienės kūryba, kuriai menininkė pasitelkia video, filmo, fotografijos bei teksto medijas, neretai savo darbuose tapdama pagrindiniu personažu ar subjektu, reaguojančiu į aplinką, inscenizuotą situaciją.

„Lauros Garbštienės kūriniuose gausu lingvistinių manipuliacijų, atsitiktinių sutapimų, iššaukiančių subjektyvias emocines reakcijas. Parodoje pristatomi menininkės kūriniai - tarsi žodžių žaidimas su politinėmis ir socialinėmis konotacijomis“ – sako parodos kuratorė Laura Rutkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Portugalų ambasados bei Instituto Camoes dėka kino gerbėjai „Skalvijos“ kino centre galės pamatyti M. de Oliveiros šiuolaikinę „Madam Bovari“ interpretaciją - filmą „Abraomo slėnis“. „Kalbantis kinas“ papasakos apie Viduržemio jūros civilizacijas bei nuolatinį krikščionybės ir islamo kultūrų konfliktą. „Žodis ir utopija“ supažindins su kunigo António Vieiros mintimis ir idėjomis. „Laiškas“ privers susimąstyti, ar tyra meilė gali egzistuoti realiam gyvenime, o „Aklo žmogaus apgavystė“ nukels į skurdų Lisabonos priemiestį ir leis iš arčiau pažvelgti į vietinių gyvenimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 7d. „Forum Cinemas Vingis“ kino kritikė Izolda Keidošiūtė pristatys M. de Oliveira kūrybos vakarą su režisieriaus anūku, kino žvaigžde Ricardo Trepa, о nuo rugpjūčio 14 d. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje bus atidaryta 4 savaites veiksianti paroda apie M. de Oliveira kūrybą.

Ištikimi „ARTscapo“ džiazo gerbėjai rugsėjo 8 d. ”Piano.lt” salėje turės progą išgirsti Filipe Raposo Trio. Pasak festivalio „Vilnius Jazz“ vadovo Antano Gusčio, Trio lyderis Filipe Raposo, Lisabonos nacionalinėje konservatorijoje baigęs fortepijoną ir kompozicijos kursą, yra meistriškas pianistas ir sumanus muzikos dramaturgas. Nuodugniai susipažinęs su džiazo klasika ir moderniais džiazo stiliais, išmėginęs džiazo ir funky derinius, savo kūryboje jis tyrinėja muzikinio universumo platybes bei skirtingų muzikos kalbų jungčių galimybes.

Turtingoje ir įvairialypėje Filipe Raposo Trio muzikoje skamba ir patrakęs šiandienos ritmas, ir santūrus susimąstymas, ir užburianti romantika ar modalinėmis priemonėmis tapomi kerintys garsovaizdžiai. Trio lyderio akustinį rojalį ir santūrią elektroniką palydi preciziški ir lakoniški Carlos Miguel mušamieji bei dainingas Portugalijoje gyvenančio brazilo Yuri Daniel (1966) bosas, pastaruoju metu skambantis ir Jano Garbareko kvartete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų