REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į švietimo darbuotojų siūlymus ir savavališkai rudenį sumažins jų atlygimus vidutiniškai 8 proc., pedagogai neatmeta protesto akcijų galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Jesino, pedagogų bendruomenė nepatenkinta valdžios užmojais per bazinės algos dydį, valandų skaičiaus ir mokinių mažėjimą kirpti mokytojų atlygimus.

REKLAMA

"Dabar vidutiniškai mažinti planuojama 8 proc. Eina per bazinę algą, nuo 128 iki 122 litų. Bet tai yra negalutinis mažinimas. Dar vienas mažinimas eina per ugdymo programas, kai mažinamos valandos, yra padidintas mokinių skaičius mobiliose grupėse. Anksčiau užtekdavo 5 mokinių, kad būtų mobili grupė, dabar šis skaičius padidintas iki 12. Susidaro ne tik prielaida, kad mokytojams mažėja valandos, bet ir mokiniams tokio pasirinkimo galimybė", - Eltai sakė E. Jesinas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šios priemonės vidutiniškai mažina mokytojų krūvį 4 valandomis, prarandama apie 600 litų atlyginimo.

LŠDPS pirmininko pavaduotojas sakė, kad sumažėjus mokinių ir mokytojų skaičiui pedagogų bendruomenė valstybei ir taip "sutaupė" apie 200 mln. litų. E. Jesinas pateikė pavyzdį, kai tvirtinant biudžetą darbo užmokestis buvo paskaičiuotas beveik 41 tūkst. mokytojų, nors naujausia statistika rodo, kad mokytojų šalyje yra 37 tūkst. 800.

E. Jesino teigimu, mokytojai sutinka būti solidarūs ir susimažinti atlyginimus, bet ne daugiau kaip 5 proc. Be to, būtent apie tokį mažinimą anksčiau yra kalbėjęs ir Premjeras Andrius Kubilius. Tuo atveju, jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į švietimo darbuotojų siūlymus ir sumažins atlygimus daugiau, mokytojai protestuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu nuo spalio 1-osios, kaip jie (Vyriausybė - ELTA) prognozuoja mažinti bazinį atlygį, ir jeigu neatsižvelgs, gali būti, kad mokytojų tarptautinę dieną bus ne šventė paskelbta, o protesto akcija", - teigė E. Jesinas.

Penktadienį pedagogai planuoja susitikimą su Švietimo ir mokslo ministerijos vadovais. Ketinama aptarti darbo užmokesčio mažinimą švietimo sistemoje.

ELTA primena, kad apie siūlymą visiems biudžetininkams, tarp jų ir mokytojams, atlyginimus mažinti 8 proc. užsiminta liepos pradžioje. Tiesa, iš pradžių juos norėta mažinti 10 proc.

Ankstesnės Vyriausybės pasirašytos Pedagogų atlyginimų didinimo programos įgyvendinimas atidėtas iki 2010 metų gruodžio 31 dienos.

Biudžetininkų atlyginimams sumažinti nereikia Seimo pritarimo. Tam pakanka Vyriausybės nutarimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų