REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Banko „Finasta“ analitikų vertinimu, šių metų kovą pasirodę pirmieji pasaulio ūkio atsigavimo ženklai nėra pakankama priežastis toliau kilti akcijų kainoms. Anot jų, akcijų rinkos atsigavimas greičiausiai yra laikinas ir siejamas su spekuliatyviais lūkesčiais įskaičiuojant spartų pasaulio ūkio atsigavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak banko „Finasta“ investicijų stratego Andriaus Adomkaus, pasaulio ekonomikos atsigavimo procesas turėtų būti pakankamai vangus ir neprasidės taip greitai, kaip tikimasi. Šį procesą turėtų stabdyti neatsigaunančios kredito ir būsto rinkos, niūrios nedarbo, ateities pajamų, nemokumo ir vartojimo perspektyvos.

REKLAMA

Anot investicijų stratego, ekonomikos skatinimo programos ir apkarpytos palūkanų normos padidino tikimybę, kad pasaulio ūkio atsigavimas gali prasidėti tik pirmoje 2010 metų pusėje. Akcijų rinkos tradiciškai būsimą ekonomikos atsigavimą turėtų rodyti iš anksto. „Manome, kad tvariai atsitiesti akcijų rinkos gali pradėti antroje šių metų pusėje, bet ne anksčiau kaip paskutinį ketvirtį. O prieš tai dar turėtume sulaukti akcijų kainų „burbulo“ subliuškimo,“ – teigia A. Adomkus.

„Finastos“ analitikai įspėja, kad investuotojai trečiąjį šių metų ketvirtį gali nusivilti pasaulio ūkio atsigavimo perspektyvomis. Prognozuojama, kad akcijų rinkos šiemet dar gali smukti 20–35 proc. Ypač pažeidžiamos atrodo besivystančios rinkos, tarp jų ir Baltijos šalys, kurių akcijos antrąjį šių metų ketvirtį vidutiniškai pabrango daugiau kaip 30 proc. Šiuo metu jos yra žymiai brangesnės nei išsivysčiusių valstybių akcijos, nors pastarųjų ūkio nuosmukis turėtų trukti trumpiau nei mažiau ekonomiškai pažengusių šalių. „Mūsų nuomone, investuotojai kol kas turėtų išlikti konservatyvūs, teikti pirmenybę saugumui ir neskubėti rizikuoti,“ – teigia A. Adomkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų