REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

“Nesitikėjau, kad esama žmonių, kurie taip abejingai gali reaguoti į didžiulę aplinkai daromą žalą. Maža to: šie asmenys ne tik delsė pranešti apie ekologinę nelaimę, bet ir iki šiol nesiima tinkamų priemonių, kad bent kiek sumažintų jos mastą ir padarinius”, - taip Šilutės aplinkosaugininkų, vandentiekininkų, Savivaldybės vadovų ir tarnautojų veiksmus antradienį įvertino aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, susipažinęs su ministerijos komisijos išvadomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pamario kraštui padaryta šimtais tūkstančių litų skaičiuojama žala, 4 kilometruose Šyšos upės gyvybės beveik nebeliko ir tai neabejotinai galima vertinti kaip ekologinę katastrofą, - tokius faktus patvirtino aplinkos ministro sudaryta speciali komisija, pirmadienį skubos tvarka išsiųsta į Šilutę.

REKLAMA

Ją sudaryti paprašė Seimo narys Audrius Endzinas, pirmadienio rytą dalyvavęs rajono Ekstremalių situacijų valdymo centro (ESVC) posėdyje ir nebeapsikentęs mūsų pareigūnų neveiklumo: nors visą mėnesį į Šyšą leidžiamos nevalytos miesto nuotekos, išnuodijusios upės žemupio gyvybę, ESVC nariai ir kitų įstaigų darbuotojai nesiėmė tinkamų veiksmų ekologinei situacijai gelbėti.

Pirmadienį po pietų situaciją jau įvertino Aplinkos ministerijos komisija ir nurodė skelbti ekstremalią situaciją ir pagaliau imtis reikiamų veiksmų ją suvaldyti. Pirmadienio pavakary rajono meras Virgilijus Pozingis paskelbė ekstremalią situaciją.



ESV centras ekstremalumo neįžvelgė

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio rytą ESVC posėdyje meras V.Pozingis ir Savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Laužikas vėl pabrėžė, kad nebegalima ilgiau kęsti įmonių, daug kartų viršijančių taršos leistinas normas, veiklos. Ketinama imtis visų teisėtų priemonių apriboti aplinką teršiančių įmonių veiklą.

“Šilutės vandenų” vyr. inžinierė Vida Kiaulakienė posėdžio dalyviams pateikė informaciją apie tai, kad ir dabar UAB “Biofuture” nuotekos kelis kartus viršija taršos normas. Ji teigė, kad Šilutės biologinio valymo įrengimai negali atsistatyti taip greit, kaip norėtųsi, nes iš naujo užveistas bakterijas užmuša pernelyg didelė nuotekų tarša.

Kalbėdama apie sūrinės “Šilutės Rambynas” nuotekas, ji teigė, kad nors ši įmonė prisilaiko sutartyje numatytos taršos koncentrato normos, tačiau kai kurių taršos komponentų - fosforo, riebalų - koncentracija dvigubai pažeidžia normas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bioetanolio gamyklos direktorius A.Samoška, kaip visada, tvirtino, kad įmonėje buvo įvykusios tik kelios momentinės avarijos ir kad jo vadovaujamos įmonės nuotekos neviršija nustatytos taršos. “Šilutės Rambyno” vadovas K.Keršys taipogi tvirtino, kad stengiamasi vykdyti sutartyje numatytas nuotekų išleidimo sąlygas.

Aplinkosaugininkų nuomone, rajono savivaldybės ir jos pavaldumo valymo įrengimų įmonės administracija galėjo anksčiau imtis priemonių, kad būtų apsaugoti biologinio valymo įrenginiai nuo per didelės taršos. Aplinkosaugininkai mano, kad Savivaldybė jau galėjo paskelbti ekstremalią situaciją ir pasitelkti apskrities viršininko administracijos paramą situacijai taisyti.

REKLAMA

Rajono Civilinės ir priešgaisrinės saugos skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas ir tądien perskaitė įstatymą, pagal kurį dabartinis Šyšos upės teršimo įvykis dar negali būti priskirtas ekstremaliai situacijai, geriausiu atveju tai galima vadinti tik ekstremaliu incidentu.

Su tokiu aiškinimu nesutiko Seimo narys A.Endzinas. Jis sakė, kad akivaizdžiai matoma, jog upės vanduo užterštas, yra nugaišusių žuvų, ir žmonėms jame maudytis pavojinga. Net nesuaukęs posėdžio pabaigos A.Endzinas paskambino Aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui ir paprašė nedelsiant į Šilutę atsiųsti komisiją ir nustatyti ekologinės katastrofos lygį.

REKLAMA

Reikalaus ir asmenų atsakomybės

Po kelių valandų Aplinkos ministerijos komisija - viceministras Aleksandras Spruogis, Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos (VAAI) viršininkas Raimondas Sakalauskas ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) direktorius Andrius Kairys - plaukė mirusiu Šyšos žemupiu, apžiūrėjo iš rikiuotės išėjusius nuotekų valymo įrenginius.

Pavakary surengtoje spaudos konferencijoje komisijos nariai konstatavo, tai, apie ką rajono laikraščiai ir respublikinės televizijos trimituoja jau visą mėnesį. Jie taip pat užsiminė ir apie preliminarią gamtai padarytą žalą bei kai kurių įmonių ir atsakingų pareigūnų atsakomybės įvertinimą. O rajono meras Virgilijus Pozingis pagaliau pripažino, kad laikas skelbti rajone ekstremalią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad rajono Taryba įpareigojo savivaldybės administraciją gavus informaciją apie teršalų patekimą į Šyšą iš AB “Biofuture” nedelsiant kreiptis į Aplinkos ministeriją dėl įmonės veiklos sustabdymo. “Šilutės vandenų” direktorius Alfredas Markvaldas įpareigotas esant viršnorminei taršai iš AB “Biofuture”, ABF “Šilutės Rambynas” ar kurios kitos įmonės nebepriimti nuotekų į miesto valymo įrenginius. “Šilutės vandenų” stebėtojų tarybai siūloma sušaukti neeilinį posėdį ir įvertinti įmonės valdybos bei vadovų veiklą.



Tyrimą pradėjo prokuratūra

REKLAMA

Pasak viceministro A.Spruogio, apie situaciją informuota Šilutės rajono prokuratūra, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Aplaidumas tai ar kai kurių atsakingų asmenų kompetencijos stoka ir sistemingas pareigų neatlikimas, teks nustatyti prokurorams.

Viceministras pažadėjo, kad nuo šiol teršimu įtariamose įmonėse kompleksiniai patikrinimai bus atliekami kur kas atidžiau, t.y., ne tik dokumentai peržiūrimi, bet ir atidžiai vertinami įrengimai.

Aplinkosaugininkus vertins kita komisija

“Šilutės naujienos” domėjosi, kodėl ponai iš Vilniaus į pamarį suskubo tik dabar, nors jau liepos 3-ąją upės paviršius buvo nuklotas negyvomis žuvimis? Negi Lietuvoje tiek daug panašių katastrofų, kad nebespėjama važinėti po šalį?

REKLAMA

R.Sakalauskas tikino, jog tokios nelaimės nėra dažnos, bet pasitaiko - paskutinioji buvusi Kaune. Bet VAAI viršininkas pripažino, jog tai - ne pasiteisinimas. Tik jis mano, kad ministerija neprivalo skubėti į kiekvienos nelaimės vietą, nes ir rajonuose apstu pareigūnų, kurie privalo atlikti savo darbą. “Situacija yra nenormali, jei ministerijos komisija turi važiuoti į įvykio vietą”, - tokia yra VAAI viršininko nuomonė.

Svečių taip pat paprašėme bent preliminariai įvertinti KRAAD ir mūsų rajono agentūros darbą. Prašėme todėl, kad skaitytojus pribloškė paskutiniajame Ekonomikos komiteto posėdyje pasisakiusio KRAAD direktoriaus A.Kairio teiginys, jog aplinkosaugininkai Šyšoje rado tik “beveik 10 kilogramų nebegyvų žuvų”. Išspausdinę šį straipsnį, sulaukėme ne vieno skaitytojo skambučio su klausimu, ar nepamiršome prie šio skaičiaus prirašyti dar dviejų nulių?..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikiname, direktorius A.Kairys nurodė būtent tokį skaičių - 10 kg, to jis neneigė ir pirmadienio spaudos konferencijoje. Tačiau ministerijos atsiųstoje informacijoje jau radome skaičių, jog Šilutės gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai surinko apie 15 kg kritusių žuvų. Peršasi mintis, jog atsiskaitinėdami ministerijai aplinkosaugininkai skaičių šiek tiek padidino...

A.Spruogis sakė, jog šios komisijos atvykimo tikslas yra vertinti situaciją, bet ne aplinkosaugininkų darbą. Ar tinkamai savo darbą atliko šie vyrai bei UAB “Šilutės vandenys” vadovai, vertins dar viena specialiai tam sudaryta komisija. Tačiau viceministras pripažino, jog vietos agentūroms tenka labai didelė atsakomybė ir tos atsakomybės bus pareikalauta. “Jeigu aplinkos apsaugos inspektorius privalo prižiūrėti kokį 30 įmonių, bet nemato, kad jose keičiama gamybos technologija, reiškia jam trūksta kvalifikacijos”, - konstatavo svečias.

REKLAMA

Renka mokesčius, privalo ir žiūrėti

Meras Virgilijus Pozingis patikino, kad Šilutės vandentiekininkų vadovų darbą vertins ir savivaldybės komisija.

A.Spruogis pastebėjo, kad visai sustabdyti valymo įrenginių negalima, bet ministerijos nuostata yra tokia, kad teršėjas - tas, iš kurio išleistuvų teršalai pateko į upę. Šiuo atveju į upę juos išleido “Šilutės vandenys”. Ši įmonė, anot R.Sakalausko, už nuotekų valymą renka nemenkus mokesčius iš gyventojų ir įmonių, skiria baudas teršėjams, tad ir privalo žiūrėti, kokias nuotekas iš kurių įmonių priima.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Laužikas sakė, kad vien tik ABF “Šilutės Rambynas” už viršnormatyvinę taršą “Šilutės vandenims” kasmet sumoka apie 2 milijonus litų. Beveik tiek pat baudų “Šilutės vandenys” jau priskaičiavo ir AB “Biofuture”.

Priminsime, jog ir aplinkosaugininkai per 4 pastaruosius metus “Biofuture” darbuotojams už įvairių reikalavimų pažeidimus 5 kartus taikė administracinio poveikio priemones - skyrė baudas nuo 200 iki 450 litų...

Situacija “ne kaip visada”

V.Pozingis klausė aplinkosaugininkų, kaip būtų galima kuo greičiau atstatyti nuotekų valymo įrenginių darbą? A.Kairys atsakė, jog tai padaryti įmanoma iki rugpjūčio 4 dienos.

Viceministras A.Spruogis teigė, kad situacija esanti “ne kaip visda”, tad privalu suskubti ir vežtis bakterijų iš kitų miestų valymo įrenginių.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu AB “Biofuture” sklendė yra uždaryta, miesto nuotekų valymo įrenginiai iš šios įmonės nebepriima jokių nuotekų. “Šilutės vandenims” nurodyta kiek įmanoma apriboti iš visų vartotojų priimamas nuotekas.

Aiškintis pradėjo po savaitės

Komisija Šilutės aplinkosaugininkus taip pat įpareigojo inventorizuoti visus AB “Biofuture” išleistuvus.

V.Pozingis tikino, kad rajono Taryba dabar jau nebegali atšaukti ankstesniosios Tarybos leidimo plėsti “Biofuture” gamybą. Jis pažadėjo kreiptis į ministeriją ir prašyti nustatyti, ar Šilutėje nėra ir daugiau tokių teršalų išmetėjų į upę.

“Situacija darosi grėsminga, reikia išsiaiškinti ir imtis visų priemonių”, - taip mėnesį vykstantį nesibaigiantį upės teršimą įvertino Š.Laužikas. Jis tikino tik liepos 3-iosios vakare gavęs informaciją apie tai, kad Šilutės valymo įrenginiuose žuvo biologinio valymo bakterijos, tačiau artėjo šventinis svaitgalis, tad veiksmų ėmėsi tik po švenčių: liepos 7-ąją pranešė, kad rytojaus dieną kviečia spaudos konferenciją. Taigi aiškintis situaciją Savivaldybėje pradėta po savaitės...

Žurnalistai domėjosi, kodėl šalies gyventojai neturi galimybės apie pastebėtus gamtos teršimo atvejus Aplinkos ministeriją informuoti tiesiogiai? R.Sakalauskas atsakė, jog buvusi mintis įvesti “karštąją liniją”, bet tai esąs brangus dalykas ir tokių planų teko atsisakyti, kuomet 30 proc. buvo sumažintas finansavimas. Nieko nedavė ir bandymas tartis su 112 tarnyba, kad ši priimtų ministerijai adresuojamus skambučius. Be to, pastebėta, jog būna ir melagingų skambučių, siekių nuvesti aplinkosaugininkus “į kitą galą” (suprask, kuo toliau nuo pažeidėjų). Bet jis tikino, kad prie šio klausimo dar bus grįžtama.

Vilija Budrikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų