REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos šeštadienį mini 74-ąsias įkūrimo metines.

1935 metų rugpjūčio 1 d. tuometinio Lietuvos kariuomenės vado generolo Stasio Raštikio įsakymu buvo įsteigtas Lietuvos karinis laivynas kaip savarankiška ginkluotųjų pajėgų rūšis. Pirmuoju laivu tapo "Prezidentas Smetona", kurį 1927 metais Lietuvos Vyriausybė nupirko Vokietijoje. Tai buvo pagal Versalio taikos sutartį nuginkluotas vokiečių kovos su minomis laivas "M-59".

REKLAMA
REKLAMA

1935 metų spalį ant "Prezidento Smetonos" laivo stiebo pirmą kartą buvo iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava ir laivas su karine įgula išplaukė į jūrą.

REKLAMA

Sunaikinus Lietuvos kariuomenę, "Antanas Smetona" buvo perduotas sovietiniam Baltijos kariniam laivynui. Antrojo pasaulinio karo metais laivas dalyvavo kovose su vokiečiais, kol 1945 metais nuskendo užplaukęs ant minos Suomijos įlankoje.

Dabar, pasak Krašto apsaugos ministerijos, Lietuva plėtoja Karines jūrų pajėgas, kurios užtikrina valstybės interesų teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje apsaugą, atlieka minų paieškos ir išminavimo, paieškos ir gelbėjimo jūroje ir kitas užduotis.

Tapusi NATO nare Lietuva specializuojasi išminavimo srityje ir plėtoja išminavimo pajėgumus, kurie yra NATO išminavimo pajėgumų dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų