REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji Europos Parlamento (EP) nariai iš Lietuvos nenusivylė Briuselyje jų laukusiais iššūkiais. Po pirmųjų darbo savaičių jie skundėsi nebent namų ir artimųjų ilgesiu.

REKLAMA
REKLAMA

Naujieji europarlamentarai jau spėjo neblogai apšilti kojas: išsiskirstė po EP komitetus, domėjosi tenykščio darbo specifika, pažindinosi su kolegomis iš kitų šalių, pratinosi prie kabinetų, apžiūrinėjo nuomojamus butus ir vaikštinėjo po Briuselį. Trumpų atostogų į Lietuvą grįžę euronaujokai įspūdžiais apie prasidėjusį veiklos etapą pasidalijo su LŽ.

REKLAMA

Teko pasiklysti

Kelias savaites EP padirbėjusi socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė įsitikinusi, kad prireiks šiek tiek laiko, kol ji iki galo perpras europinės politikos žaidimo taisykles. "Manau, kad kokį pusmetį bus sunkiau. Tačiau džiaugiuosi, kad frakcija, kuriai priklausau, ne tik didelė, bet ir draugiška, padės man susidoroti su visais sunkumais", - sakė ji.

V.Blinkevičiūtės nuomone, darbas EP labai panašus į veiklą Seime. Skiriasi tik masteliai - europarlamente dirba 736 nariai, o įvairius klausimus sprendžia ne viena valstybė, o visos 27 Bendrijos šalys. Europarlamentarė juokėsi pasakodama apie pirmosiomis darbo dienomis ją varginusius sunkumus. Skubėdama į komitetų posėdžius V.Blinkevičiūtė ne kartą pasiklydo EP pastato koridoriuose. Pagalbos ranką jai ištiesė ne pirmą kadenciją Briuselyje dirbantys kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

Sutiko senų pažįstamų

Algirdui Saudargui naujasis darbas EP netikėtumų nepateikė. Buvęs užsienio reikalų ministras keliolika metų nuolat turėdavo reikalų su šia institucija. Anksčiau ne kartą Briuselyje lankęsis A.Saudargas puikiai pažįsta šį miestą. "1991 metais Briuselyje sėdėjau priverstinai, nes Lietuvoje susiklosčius sudėtingai situacijai man neleido grįžti. Tuomet teko nemažai pasivaikščioti po miestą", - pasakojo jis.

Atvykęs dirbti į EP A.Saudargas sutiko nemažai pažįstamų politikų iš užsienio. "Senų pažinčių čia turiu nemažai. Tačiau kai būnu ne Lietuvoje, visada jaučiuosi vienišas. Labiausiai man patinka gyventi namuose", - prisipažino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Saudargas jau nusižiūrėjo butą Briuselyje, į kurį turėtų įsikelti rugsėjo pradžioje. Didelių reikalavimų nuomojamam būstui europarlamentaras neturėjo: svarbiausia, kad būtų patogus gyventi ir netoli EP būstinės.

Sužavėjo europinė dvasia

"Tvarkietis" Juozas Imbrasas iš Briuselio sugrįžo pakiliai nusiteikęs. Labiausiai jis džiaugėsi aukšta tenykštės politikos kultūra. "Europinė dvasia - tai, kaip per EP posėdžius dirba ir kalba politikai, jų vizijos, etika - man labai artima", - aiškino jis.

J.Imbrasas patenkintas, kad jo neapvylė turimos anglų kalbos žinios. Europarlamentaras tikino, kad bendraudamas su užsienio kolegomis jis nesivaržė kalbėti angliškai. "Dėl to jaučiuosi vis geriau ir geriau. Po kurio laiko problemų dėl kalbos apskritai neliks", - įsitikinęs jis.

REKLAMA

Pirmosiomis darbo EP dienomis J.Imbrasas daugiausia dėmesio skyrė įvairioms techninėms detalėms: siekė vietų norimuose komitetuose, aiškinosi procedūras, domėjosi, kaip naudojamos europarlamentarams skiriamos lėšos.



Išsiruošė į ekskursiją


Socialdemokratą Zigmantą Balčytį nustebino EP dydis. Vien frakcijoje, kuriai jis priklauso, dirba daugiau europarlamentarų, nei mūsų Seime yra tautos išrinktųjų. "Iš pradžių toks didelis politikų skaičius sukėlė šiek tiek nerimo. Tačiau po kelių dienų supratau, kad visi dirbti norintys europarlamentarai gali susirasti savo vietą", - pasakojo jis.

REKLAMA

Norėdamas geriau pažinti Briuselį Z.Balčytis surado laiko ir ekskursijai po miestą apžvalginiu autobusu. "Miestas didelis, pramoniniai rajonai tokie, kaip ir kitur. Senamiestis ir netoli EP esantys rajonai - labai gražūs", - įspūdžiais pasidalijo jis.

Europarlamentaras dar neišbandė tradicinių belgiškų valgių su midijomis. "Šiuo metu midijų valgyti vietos žmonės nerekomenduoja, nes jos seniai sugautos, šaldytos. Tad lauksiu rugsėjo", - sakė Z.Balčytis.

Pasiims ir katę

Liberalų sąjūdžio atstovui Leonidui Donskiui pirmosios darbo savaitės EP buvo labai intensyvios. Jis džiaugėsi, kad sklandžiai įsilieti į šios institucijos veiklą padėjo kadenciją baigusio europarlamentaro Eugenijaus Gentvilo patarimai ir profesionalūs padėjėjai. "Be sėkmingos pradžios galima labai atsilikti nuo kitų kolegų ir neberasti sau vietos EP. Tada dirbti tektų retoriškai, skaičiuojant kalbas", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Donskis - vienintelis Lietuvos europarlamentaras, kuris gyventi į Briuselį persikels su žmona Jolanta. Tad naujojo būsto paieškoms jis skyrė nemažai laiko ir jėgų. Sutuoktiniams buvo labai svarbu, kad naujojoje gyvenamojoje vietoje atsirastų pakankamai erdvės jų knygoms, mėgstamos muzikos ir filmų diskams. Tokį būstą Donskiai jau surado. "Tikiuosi, kad ten jauku bus ne tik mums, bet ir mylimai katytei", - vylėsi L.Donskis.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų