REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žaibo nutrenktam žmogui pirmiausia reikia daryti širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą. Kartais nuo žaibo gali nudegti ir oda – paprastai ten, kur smūgio metu ji lietėsi prie metalo. Ji gydoma kaip ir visi kiti nudegimai.

REKLAMA
REKLAMA

Atsigavus po žaibo traumos, kurį laiką gali pasireikšti nervų sistemos sutrikimai – galvos skausmas, nemiga, baimė, nervingumas, atminties sutrikimai. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nukreiptų pas neurologą.

REKLAMA

Apsisaugoti nuo žaibo nėra labai sudėtinga. Sužinokite keletą pagrindinių taisyklių:

•    Jei esate miške, jame ir likite, tik ne po aukščiausiu medžiu. Nesilieskite prie medžio, nelaikykite skėčio ar kitokio metalinio daikto. Visais atvejais slepiantis po medžiu, atstumas tarp medžio kamieno ir žmogaus turi būti ne mažesnis kaip 3 m, dar geriau 8–10 m.

•    Pradėjus griaudėti nelaukite, kol ims lyti – slėpkitės. Tuoj pat skubėkite į šalia stovintį namą. Žaibas gali kirsti ir šviečiant saulei, kai audros debesis susitvenkęs net už 10 km.

REKLAMA
REKLAMA

•    Jei žaibas užklupo atvirame lauke, jokiu būdu nebėkite, nes tapsite judančiu laidininku. Likite stovėti arba eikite lėtai. Lygioje vietoje patartina pritūpti arba atsisėsti ant akmens.

•    Žaibas labai pavojingas vienkiemyje gyvenančioms  šeimoms, nes jų namai gali būti pažeidžiami. Sodo namelyje yra gana saugu, nes aplink yra daug namukų.

•    Žaibuojant nestovėkite ant kalno ar kalvos viršūnės, geriau – jo papėdėje. Nebūkite prie vandens telkinių, nesimaudykite ir nesiirstykite valtele, nes vanduo – puikus laidininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

•    Žaibuojant saugu būti mašinoje uždarais langais, nes jei ir trenks žaibas, išlydis pasiskirstys ir nuslys metalo paviršiumi. Nepatartina važiuoti perkūnijos metu, geriau būtų sustoti ir palaukti, kol žaibavimas aprims.

•    Jei esate namie, žaibuojant nesilieskite prie metalo, elektros instaliacijos, vandentiekio ar kanalizacijos vamzdžių, nesimaudykite vonioje, nekalbėkite laidiniu telefonu. Tam, kad kamuolinis žaibas nepatektų į pastato vidų, siūloma uždaryti langus, duris, dūmtraukius, kad patalpoje nebūtų skersvėjų. Saugiausia būtų namuose įsirengti žaibolaidžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų