REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako sutiksianti, kad į Lietuvą būtų perkelti Jungtinių Valstijų (JAV) Gvantanamo bazėje laikomi kaliniai tik tokiu atveju, jeigu gaus patikinimą, kad jų keliama saugumo rizika yra valdoma.

REKLAMA
REKLAMA

"Sprendimą priimsiu, kai gausiu atsakymus, ar rizikos yra valdomos ir kuri institucija prisiims už jų valdymą atsakomybę. Aš negaliu rizikuoti Lietuvos valstybės ir žmonių saugumu, jeigu tokių garantijų negausiu", - sakė D. Grybauskaitė per spaudos konferenciją ketvirtadienį.

REKLAMA

Valstybės vadovė teigė sprendimo dėl kalinių iš Gvantanamo kol kas nepriėmusi. Esą šiuo metu dėl to konsultuojamasi su atitinkamomis šalies žinybomis ir JAV administracija.

"Man labai svarbu, kokios kyla rizikos Lietuvos žmonėms ir valstybei, priėmus tokį žmogų", - akcentavo D. Grybauskaitė.

Lietuva svarsto galimybę priimti du Gvantanamo bazėje laikomus asmenis. Iš viso Europos šalys turėtų priimti apie pusšimtį kalinių, bet Europos Sąjungos (ES) ir Vašingtono derybose kyla kliūčių dėl to, kad prieglobstį kurioje nors valstybėje gavę asmenys galėtų laisvai keliauti Šengeno erdvės šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Gvantanamo bazėje Kuboje yra kalinama apie 250 asmenų, kurie buvo įtariami terorizmu, daugumai iš jų kaltinimai iki šiol nebuvo pateikti. Vos pradėjęs eiti pareigas naujasis JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) paskelbė, jog sulaikymo centrą ketiname uždaryti. JAV pareigūnai kreipėsi į sąjungininkus Europoje, prašydami pagalbos priimant paleidžiamus asmenis.

Lietuva oficialų prašymą iš Jungtinių Valstijų gavo vasario 5 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų