REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Primenant baltų vienybės idėją į draugiškus mūšius žadama pakviesti stipriausius Lietuvos ir Latvijos krepšinio klubus. Po dviejų mėnesių, rugsėjo 22-ąją, Baltų vienybės dieną siūloma rengti "Baltų (Aisčių) vienybės taurės" krepšinio varžybas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį pasiūlymą Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius nusiuntė Lietuvos krepšinio lygai (LKL). Jos prašoma įvertinti šį pasiūlymą, o jam pritarus, parengti tokių varžybų nuostatus ir organizavimo tvarką. Šios taurės turnyras galėtų papildyti LKL ir BBL varžybas.

REKLAMA

LKL generalinis direktorius Linas Gilys žada svarstyti šią idėją, o pirmiausia sužinoti latvių nuomonę dėl tokio turnyro.

Baltų vienybės diena yra minima rugsėjo 22-ąją. Pasaulyje baltų kalbomis, kurios yra vienos archajiškiausių indoeuropietiškoje šeimoje, kalba tik lietuviai ir latviai.

Prie rytinės Baltijos jūros pakrantės įsikūrusios gentys sukūrė savitą kultūrą, jas siejo ne tik bendra kalba, bet ir panašus gyvenimas, kraujo giminystės ryšiai, darbų ir švenčių tradicijos. XV a. baltai sugebėjo sukurti valstybę, kuri tuo metu savo plotu buvo didžiausia Europoje.

Baltų vienybės dieną minima svarbi data - 1236 metais įvykęs Saulės mūšį, kuriame baltų gentys nugalėjo Livonijos ordino riterius.

Istorikų vertinimu, šis mūšis įrodė baltų vienybę, paskatino valstybingumo raidą ir padėjo pamatus Mindaugo karalystei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų