REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto Premjeras Andrius Kubilius savo atostogų ir dviračių žygio nutraukti ir į sostinę parskubėti neketina. Vyriausybės vadovas teigia, jog jam reikia atitolti nuo politinės kasdienybės, o svarstymai, ką daryti šalies vadovei paskelbus savo sprendimus, gali palaukti ir rugsėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras sakė, kad šis žygis dviračiais, kuriame jis dalyvauja, jam jau yra aštuntasis. Jo metu A. Kubilius sako besigrožintis gamta, bandantis atitolti nuo politikos kasdienybės ir besisemiantis įkvėpimo ir optimizmo tolesniems darbams iš sutiktų žmonių.

REKLAMA

"Labai daug sutinkame žmonių, nusiteikusių, sakyčiau, net perdaug pozityviai mūsų atžvilgiu, žmonių, labai gerai suprantančių, kokioje situacijoje yra Lietuva ir ko turi imtis Vyriausybė. Be abejo, žmonės išgyvena, atvirai klausia, pavyzdžiui, ar tikrai Vyriausybė imsis mažinti pensijas, bet matome labai daug geranoriškumo ir supratimo, gauname linkėjimų ir raginimų tvirtai laikytis. Toks bendravimas suteikia daug jėgų ir optimizmo, kad esame pajėgūs įveikti krizę", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė A. Kubilius, su žmona Rasa, draugais ir bendražygiais iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos minantis pedalus tradiciniame dviračių žygyje "Suk į dešinę 2009".

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas patikino, kad dėl Prezidentės veto neketinantis nutraukti atostogų, esą sprendimus bus galima "šviežia galva" priimti ir rugsėjį.

D. Grybauskaitė yra sakiusi, jog ketina vetuoti 3-4 įstatymus iš 80, kurie guli ant Jos Ekscelencijos darbo stalo. Prezidentė jau priėmė sprendimą nepasirašyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisų, kuriomis nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mažinamos paskirtos ir mokamos motinystės pašalpos, valstybės vadovė taip pat Seimui grąžino svarstyti įstatymų, pagal kurį būtų suteikiama galimybė įteisinti iki 2006 metų spalio 31 dienos baigtus nelegalius statinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Prezidentė yra sakiusi, jog nepritaria būsto renovavimo programą įtvirtinančiam įstatymui, bet dėl jo dar savo sprendimo nėra paskelbusi. Žiniasklaidoje yra pasirodžiusios informacijos, kad valstybės vadovė gali nepritarti ir sprendimui iki 21 proc. didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Aktyviai už LEO LT išardymą pasisakanti D. Grybauskaitė dar nepaskelbė savo sprendimo ir dėl Atominės elektrinės įstatymo. Savo sprendimus ir paaiškinimus šalies vadovė ketina išsakyti ketvirtadienį popiet.

Atostogaujantis Premjeras ketvirtadienio rytą interviu "Žinių radijui" sakė kol kas girdėjęs tik apie valstybės vadovės sprendimą dėl motinystės išmokų ir vertinantis jį dvejopai.

REKLAMA

"Jei gerai supratau, pagrindinis Prezidentės argumentas vetuoti įstatymų buvo tas, kad jis prieštarauja konstituciniam principui. Konstitucinis Teismas nurodė, kad krizės metu, jei reikia mažinti išlaidas, tai reikia daryti solidariai nepaliekant kokių nors išskirtų grupių", - sakė A. Kubilius.

Premjeras teigė, jog planas mažinti socialines išmokas visiems buvo svarstytas, bet jam įgyvendinti esą reikia daugiau laiko, nes tokios išmokos yra numatytos atskiruose įstatymuose, kuriuos reikėtų keisti.

"Iš kitos pusės labai neteisingai gali susiklostyti situacija, jeigu Seimas, svarstydamas Prezidentės veto, paliktų motinystės išmokas nesumažintas, o tuo pačiu imtumėmės mažinti kitas išmokas iš "Sodros" ar biudžeto. Noriu priminti, kad motinystės išmokas mes sumažinome kartu priimdami sprendimą dėl valstybės tarnybos ir politikų atlyginimo", - dėstė A. Kubilius.

REKLAMA

Atremdamas Prezidentės argumentus, esą jau mokamų motinystės išmokų mažinimas pažeistų teisėtus lūkesčius, Premjeras teigė, jog dar labiau tokie lūkesčiai nukentėtų bankrutavus "Sodrai". "Visi mes turime labai suprantamą teisėtą lūkestį, kad pensijos ar motinystės išmokos apskritai būtų išmokamos, nes galime susidurti su tokia situacija, kad "Sodra" visai nieko nebegalės išmokėti, paprasčiausiai bankrutuos", - apie grėsmes kalbėjo A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas teigė, jog išmokas bandoma mažinti laikantis sveiko proto ir proporcingumo principo. "Todėl, pavyzdžiui, mažindami atlyginimus mes nusprendėme - didesnius atlyginimus mažinti daugiau negu mažesnius. Kai kalbėsimės apie kitas socialines išmokas galbūt irgi laikysimės panašių principų, bet motinystės išmokų mažinimas vienodu 10 proc. principu irgi gali būti laikomas pakankamai racionaliu. Mes labai aiškiai pasakėme, kad negali jos sumažėti mažiau nei minimalus atlyginimas, tai irgi įvedame minimalias ribas. Laikomės principo, kad reikia apsaugoti mažiausias pajamas gaunančius asmenis", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras teigė neįžvelgiantis politinių Prezidentės veto pasekmių. "Ekonomikos kritimas daugiau nei 20 proc. antrąjį ketvirtį palieka labai mažai erdvės svarstymui apie kokius nors politinius manevrus ar argumentus, kas bus populiaresnis šiuose darbuose. Svarbiausia daryti apgalvotus sprendimus, jei padarome netikslius - juos taisyti, bet neleisti krizei paliesti pamatinių dalykų, pavyzdžiui, neprieiti iki to, kad "Sodra" nebegalėtų mokėti, kad ir tų šiek tiek sumažintų pensijų arba motinystės išmokų", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Premjeras nesutinka, kad bendrojo vidaus produkto smukimas 22,4 proc. antrąjį ketvirtį rodo jo Vyriausybės vykdomos antikrizinės politikos fiasko.

"Ekonomikos kritimas, kaip ir Prezidentė sakė, yra tam tikrų ekonomikos burbulų sproginėjimas. Jis buvo neišvengiamas šiuo laikotarpiu. Turime atsiminti, kad didelė dalis mūsų ekonomikos augimo per paskutinius 5-6 metus buvo paremta ne tikru ekonomikos stiprėjimu, o labiau išaugusiu vartojimu, kuris rėmėsi pigiais kreditais. Jiems pasitraukus patiriame tokį gilų nuosmukį, kurio nepatiria daugelis kitų šalių, bet patiria kaimyninės Latvija bei Estija, nes mūsų ekonomikos vystėsi labai panašiai", - aiškino A. Kubilius.

REKLAMA

Pasak Premjero, Vyriausybė gerai tvarkosi su uždaviniais tokiu sunkiu laikotarpiu išsaugoti stabilius valstybės finansus, sugebėti išmokėti laiku atlyginimus, socialines išmokas, išlaikyti stabilią valiutą. "Tai yra didelis pasiekimas, kurį ir tarptautinės rinkos bei ekspertai įvertina labai aukštai", - teigė A. Kubilius.

Premjeras sakė, jog ir toliau bus einama tuo pačiu keliu - norint išsaugoti valstybės finansų stabilumą bus siekiama neleisti atsirasti labai dideliems deficitams. "Dėl to turėsime nuolat kovoti mažindami išmokas arba ieškodami papildomų pajėgų bei naujų būdų, kaip skatinti ekonomiką", - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vienintelis būdas ekonomikai skatinti - galimybių paieškos, kaip į ją įlieti finansinių resursų. Tam esą padėtų daugiabučių namų modernizacija arba privačios ir viešos partnerystės programos, kurias ketinama artimiausiu metu pradėti įgyvendinti.

"Trečias svarbus uždavinys yra socialinės rimties išsaugojimas", - vardino A. Kubilius, pažymėdamas, kad su socialiniais partneriais randama vis naujų dialogo formų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų