REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės vadovė, užkūrusi pirtį dviem teisėsaugos institucijų vadovams, pareikalavo dirbti operatyviau, viešiau ir skaidriau.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar susitikusi su dviejų teisėsaugos institucijų vadovais prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė būtinybę aktyviau ginti visuomenės interesą. Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas sulaukė kritikos dėl Generalinės prokuratūros pašlijusios reputacijos, veiksmų viešumo ir skaidrumo stokos.

REKLAMA

Dar griežtesnės D.Grybauskaitės pylos gavo su korupcija kovojančios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žimantas Pacevičius. Prezidentės teigimu, korupcijos lygis Lietuvoje yra pasiekęs nepateisinamą mastą. "Skaičiai rodo, kad STT veikla nepatenkinama, ji ne tokia, kokia galėtų ir turėtų būti", - sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, prezidentė atkreipė dėmesį, kad pagal korupcijos suvokimo indeksą Lietuva yra tarp trijų labiausiai korumpuotų valstybių Europos Sąjungoje. Kaip vieną problemų D.Grybauskaitė nurodė tai, kad STT mažėja pradėtų ir baigtų bylų skaičius. Jos nuomone, STT taip pat turėtų aktyviau kovoti su korupcija savivaldos lygmeniu. Institucija paraginta labiau "išgryninti" prioritetus.

REKLAMA
REKLAMA

Ž.Pacevičius po susitikimo žadėjo, kad jo vadovaujama institucija peržiūrės prioritetus, bet tvirtino, kad, jo nuomone, įvertinus turimas lėšas STT dirba efektyviai, o sumažinus finansavimą kovoti su korupcija bus dar sudėtingiau. Ž.Pacevičiaus teigimu, korupcijos augimą lemia ir ekonomikos sunkmetis. Grįsdamas tokį teiginį jis paminėjo informaciją apie padažnėjusius policijos pareigūnų kyšininkavimo atvejus.

Pasak L.Balsio, šalies vadovė pabrėžė, kad ne viskas gerai yra ir Generalinės prokuratūros veikloje. "Nagrinėjant bylas neretai trūksta operatyvumo, viešumo. Prezidentė akcentavo, kad tokias darbo spragas prokuratūra turėtų ištaisyti", - teigė atstovas spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats A.Valantinas neneigė prokuratūros darbe esant trūkumų, tačiau, anot jo, neklysta tie, kurie nedirba. Atsakydamas į prezidentės priekaištus dėl neskaidrių viešųjų pirkimų generalinis prokuroras teigė, kad šie klausimai jo vadovaujamoje institucijoje jau išsiaiškinti, kaltieji - nubausti. Valstybės kontrolė neseniai nustatė, kad Generalinė prokuratūra, kai statė savo naująjį pastatą, be konkurso pirko kai kurias paslaugas, baldus bei kitą turtą. "Ateityje, manau, neturėsime dalykų, kurie galėtų būti panaudoti prokuratūros reputacijos žeminimui", - sakė A.Valantinas.

REKLAMA

Jis teigė, kad susitikimo su šalies vadove metu apie konkrečias bylas nebuvo kalbama. "Kalbėjomės bendrai apie viešojo intereso gynimą nedetalizuodami jokios konkrečios temos. Buvo pažymėta, kad šioje srityje vakuumo negali būti", - teigė A.Valantinas.

L.Balsys, LŽ paklaustas, ar prezidentė nesidomėjo Vytauto Pociūno byla, sakė, kad apie tai buvo užsiminta "tik bendrais bruožais", raginant visuomenėje rezonansą sukėlusias bylas nagrinėti kuo operatyviau.

Pastaruoju metu Generalinė prokuratūra sulaukia nemažai visuomenės kritikos. Grupė parlamentarų jos veiklą pasiūlė įvertinti Seimo pareiškimu. Pasak jų, akivaizdus prokurorų vangumas bei nenoras ginti visuomenės interesų pastebimas tiriant Medininkų tragedijos, savanorio Juro Abromavičiaus susprogdinimo ir ypač pulkininko V.Pociūno žūties bylas. Dėl pastarosios savo griežtą poziciją prieš porą savaičių paskelbusi visuomeninė Lietuvos sąjūdžio komisija V.Pociūno mirties aplinkybėms tirti konstatavo, kad Generalinę prokuratūrą ištiko krizė.

Šiuo metu Generalinė prokuratūra, įpareigota teismo, jau trečią kartą atnaujino mįslingos V.Pociūno žūties bylą.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų