REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Lietuvos Nacionaliniame muziejuje įvyko „Tūkstantmečio odisėjos“ kompaktinės plokštelės „Tautiška giesmė - aplink pasaulį“ perdavimo ceremonija. Šis vaizdo kūrinys, kuris yra sukurtas iš unikalių faktinių „Tautiškos giesmės“ giedojimo akimirkų aplink pasaulį, nuo šiol bus saugomas šiame Lietuvos muziejuje.

REKLAMA
REKLAMA

Kompaktinę  plokštelę Lietuvos Nacionaliniam muziejui saugoti perdavė projekto „Tūkstantmečio odisėja“ vadovas Raimundas Daubaras. „Labiausiai džiaugiamės tuo, kad „Tūkstantmečio odisėjai“ pavyko pakviesti būrin tūkstančius tautiečių Lietuvoje ir pasaulyje, pavyko įrodyti, kad mums nesvetimas ir tautos orumo, ir vienybės jausmas. Tapome pirmąja tauta visame pasaulyje tokiu būdu išreiškusia savo vienybę, pasididžiavimą savo istorija ir tikėjimą ateitimi. Tapome didžiausiu pasaulyje vienos tautos choru. Tomis akimirkomis mus jungė vienas vardas – Lietuva”,- sakė projekto vadovas R. Daubaras.

REKLAMA

Saugoti ateities kartoms perduotame vaizdo kūrinyje sudėtos „Tautiškos giesmės“ giedojimo akimirkos iš 86 bendruomenių, tame tarpe iš 52 pasaulio lokacijų. Lietuvoje, remiantis socialinių apklausų duomenimis, „Tautišką giesmę“ vienu metu giedojo 46 proc. šalies gyventojų.

Priimdamas kompaktinę plokštelę, Lietuvos Nacionalinio muziejaus direktoriaus pavaduotojas Ž. Būčys teigė, kad tiek „Tūkstantmečio odisėjos“ žygį aplink pasaulį, tiek „Tautiškos giesmės“ giedojimą visame pasaulyje vienu metu tinkamiausiai įvertins istorija. „Nors šio projekto metu įgyvendintus žygdarbius turbūt geriausiai įvertins laikas ir istorija. Tačiau žvelgiant iš netolimos istorijos perspektyvos, šiandien juos drąsiai galime prilyginti mūsų tautiečius taip pat vienybėn apjungusiam Baltijos keliui“, - sakė Ž. Būčys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad šiandieninis įvykis – tai tik „Tūkstantmečio odisėjos“ ir Lietuvos Nacionalinio muziejaus bendradarbiavimo pradžia. Ž. Būčio teigimu, š.m. gruodžio 3 d. muziejuje bus atidaryta šiam tūkstantmečio žygiui aplink pasaulį skirta paroda.

Projekto vadovas R. Daubaras ir renginyje dalyvavę „Tūkstantmečio odisėjos“ etapų kapitonai Naglis Nasvytis, Linas Tamkvaitis ir Paulius Kovas projekto partneriams televizijos „TV3“, banko „Swedbank“, draudimo kompanijos „Ergo Lietuva“, dienraščio „Lietuvos rytas“ bei radijo stoties „Radiocentras“ vadovams iškilmingai grąžinio vėliavas su partnerių simbolika, kurios jachta „Ambersai“ buvo apiplukdytos aplink pasaulį ir iškeltos daugiau nei 40 pasaulio uostų. Kartu parteriams buvo įteiktos ir unikalios vaizdo kūrinio „Tautiška giesmė - aplink pasaulį“ kopijos.

Projekto sumanytojai ir organizatoriai tikisi, kad šio projekto išliekamąją vertę ir istorinę reikšmę tautos ir valstybės raidai geriausiai pamatuos laikas. Galbūt kada nors tai bus įvardinta, kaip viena įsimintiniausių XXI amžiaus pilietinių iniciatyvų, prisidėjusių formuojant visuomenės saviraiškos ir tautinio orumo pagrindus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų