REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministro planas turėtų sugriauti šiuo metu susiformavusią gydytojų papirkinėjimų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Naujajame plane numatyta, kad recepte turės būti rašoma ne konkretaus vaiso pavadinimas, o tik pagrindinė veiklioji medžiaga lotynų kalba.

REKLAMA

„Vengiant konfliktų, manome, kad leidimas rašyti konkrečių vaistų pavadinimus yra negeras. Pasitarę su specialiosiomis tarnybomis rekomenduojame rašyti tik cheminius pavadinimus. Dabar nusistovėjusi tvarka suteikia galimybę farmacininkams manipuliuoti gydytojais“, - teigė sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

Neoficialiomis žiniomis, farmacininkų atstovai lanko ligoninėse ir poliklinikose dirbančius gydytojus ir šiems už išrašomus vaistus žada atlygį.

REKLAMA
REKLAMA

Už 25 receptus gydytojai gauna nuo 9 iki 15 litų. Rekordininku tapo vienas šalies urologas per mėnesį iš farmacininkų gavęs 10 000 litų.

Tačiau naujasis draudimas piktina Gydytojų sąjungos vadovą. Pasak jo, išrašęs receptas gydytojas nežinos, kokį vaistą iš tikrųjų pacientas nusipirko.

„Vaistas turi ir kitų sudėtinių dalių, todėl atskirų firmų vaistai skiriasi. Tą puikiai žino visi pacientai, todėl kartais išrašytąjį vaistą galima keisti kitu“, - teigė Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė vaistų prekybos asociacija teigia, jog toks sprendimas leistų ženkliai papildyti privalomojo sveikatos draudimo biudžetą ir lemtų vaistų kainų sumažėjimą.

„Jeigu recepte vaistas yra rašomas firminiu pavadinimu, tai išlieka galimybė, kad jisai nebūtinai bus išrašytas pats pigiausias“, - teigė Nacionalinė vaistų prekybos asociacijos direktorė Jūratė Kulberkienė.

Gydytojų sąjungos vadovas abejoja, ar toks draudimas įveiks gydytojų papirkinėjimą.

„Naujasis siūlymas bendradarbiavimo nenutrauks. Juk žodžiu net išrašius receptą gydytojams niekas nedraudžia pacientams pasiūlyti tam tikrą vaistą“, - teigė L.Labanauskas.

Specialistai teigia, jog pakeitus receptų išrašymo tvarką, farmacininkai tarsis su vaistininkais sudarydami „pirmojo vaisto pasiūlymo sutartis“.

Plačiau apie tai – „LNK“ vakaro žiniose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų