REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos ir festivalio “Slavianskij bazar” vadovai netuščiažodžiauja kalbėdami, kad šis, jau aštuonioliktąjį kartą vykęs, festivalis yra vienas laukiamiausių slavų šalyse. Tai galima suprasti ir iš gatvės praeivių pasisakymų bei festivalio kasdienybės.

Baltarusiai savo miestą Vitebską vadina šalies kultūros sostine. Čia veikia keturios aukštosios mokyklos, vyksta ne vienas menų festivalis, veikia du teatrai, srities ir kraštotyros muziejai. Vis dėlto didžiausias baltarusių pasididžiavimą keliantis renginys yra “Slavianskij bazar”.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet festivalyje įvyko daugiau nei 80 renginių: Rusijos estrados dainininkų koncertai, liaudies kolektyvų pasirodymai, suaugusiųjų ir vaikų atlikėjų konkursai, buvo rodomi spektakliai, veikė parodos, mugės. Skelbiama, kad šiemet į “Slavianskij bazar” atvyko 33 šalių atstovai, programose dalyvavo apie 5,5 tūkst. dalyvių.

REKLAMA

Vitebskiečiai pasakojo, kad dar prieš trejus metus festivalis buvo kitoks. Būdavo uždaromas eismas centrinėse gatvėse, jose statomos nedidelės scenos. Žmonės čia linksmindavosi iki paryčių. Rytais gatvėse mėtydavosi šiukšlės ir alkoholio buteliai. Tačiau prieš dvejus metus uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais 500 m spinduliu aplink festivalio centrą. Kai kurie žmonės dėl to priekaištauja - esą dabar nėra šventinės nuotaikos.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius metus festivalyje buvo įvestos itin griežtos saugumo taisyklės. Pirmuosius tris ir paskutinįjį festivalio vakarus norint patekti į vasaros estradą tekdavo pereiti bent tris patikrinimo punktus. Prie jų išsirikiuodavo didžiulės eilės. Čia kiekvienas būdavo tikrinamas metalo detektoriumi, išnaršomas jo nešulio turinys. Milicininkai ir specialiųjų pajėgų kariai būriavosi prie centrinių gatvių, įvažiavimo į estradą, aikštėse.

Tačiau nė vienas vitebskietis dėl to nesiskundė. Priešingai - visi džiaugėsi geru oru, gatvėse išrikiuotomis prekybos palapinėmis, gatvių apšvietimu ir vienas kitu. Žmonės Vitebske mėgsta būriuotis prie miesto centre esančių penkių fontanų, gėlynų. Festivalio dienomis žmonių gatvėse būna visą parą, nes kas naktį iki 5 val. ryto čia vyksta koncertai. Naktį klausytojų dėmesį bandė pelnyti Sofija Rotaru, Filipas Kirkorovas ir Borisas Moisejevas. Naktinėje programoje dainavo ir dainininkai iš Lietuvos: Evelina, Mantas Jankavičius bei grupė “69 danguje”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusės merginos gatvėse traukė žvilgsnius savo apranga. Jų drabužių spalvos, audiniai, batai, šukuosenos vizualiai menkai tesiskiria nuo garsenybių sceninių apdarų. Itin puoštis mėgsta ir Baltarusijos bei Rusijos žiniasklaidos atstovės.

Ketinantiems kitąmet atvykti į šį festivalį, verta žinoti, kad sutaupyti čia nepavyks. Maisto kainos Baltarusojoje nenusileidžia kainoms Lietuvoje. Lauko kavinukėje su plastikiniais baldais suvalgyti tris gabalėlius šašlyko su pomidorų padažu, išgerti kavos ir paskanauti ledų atsieina apie 10 litų. Tokiose kavinėse perkant maistą reikia priminti, kad norite šakutės, lėkštės, puodelio ir servetėlės... Už plastikinius įrankius taip pat teks susimokėti. Geriausiame restorane už trijų patiekalų, bet ne prašmatnius pietus, teks pakloti apie 25 litus. Beje, kavos “Latte” su standžia pieno puta Vitebske negausite. “Iki mūsų toks dalykas dar neatėjo”, - šypsodamasi paaiškino vieno geriausių vietos restoranų padavėja.

REKLAMA

“Respublika” vitebskiečių klausė, kaip pasikeičia jų kasdienybė festivalio “Slavianskij bazar” dienomis.

Natalija - Moteriškų drabužių sukirpėja:

Mieste gyventi tampa linksmiau. Garsas iš estrados ir saugumas man patinka. Anksčiau buvo netvarka, o dabar labai malonu. Todėl visi pokyčiai tik į gera. Aš į naktinius koncertus nevaikštau, nes po to būna labai sunku į darbą eiti. Galiu leisti sau nueiti tik į tuos, kurie baigiasi 12 val. nakties.

Tatjana - Psichiatrė:

Tai nuolatinė šventė. Net jei neiname į kultūrines programas, labiausiai patinka visa atmosfera. Į koncertus neiname, nes per tiek festivalio gyvavimo metų jau visus atlikėjus matėme. O tie saugumo dalykai nelabai malonūs, nors galima suprasti ir pateisinti jų reikalingumą.

REKLAMA

Jurijus ir Ana - Studentai:

Festivalio dienomis būna daug pramogų, galimybių užmegzti naujas pažintis. Miestas tampa labai gražus. Valdžia papuošia miestą prieš svečių atvykimą. Bet labiausiai žavi gera atmosfera. Kartais gal sunku, kai žmonių susirenka per daug, ypač gyvenantiems centre. Bet pastaruosius dvejus metus, kai įvestas sausasis įstatymas, tapo ramiau. “Slavianskij bazar” - tai atostogos, poilsis, sesijos pabaiga. Laukiame jo kasmet.

Maša ir Ira - Būsimosios studentės:

Gyvenimas ypatingai nesikeičia. Tiesiog tvyro maloni šventinė nuotaika, visur groja muzika. Mes į koncertus neiname. Į juos, ko gero, renkasi žmonės, atvažiavę iš kitur. Mes tikrai eitume nebent į Enrikės Iglesijo (Enrique Iglesias) koncertą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų