REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairioms frakcijoms atstovaujanti Seimo narių grupė siūlo leisti ūkininkams kaimo turizmo sodybose gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus. Seimo posėdžių sekretoriate jie įregistravo tai numatančias Akcizų bei Alkoholio kontrolės įstatymų pataisas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tokių Europos šalių kaip Austrija, Belgija, Čekija, Vengrija, Prancūzija ir kt. patirtį, kuriose leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba, tikimasi, kad Lietuvoje, priėmus įstatymo projektą, būtų sumažinta pogrindinė naminės degtinės gamyba, o valstybės biudžetas būtų papildytas pajamomis.

REKLAMA

"Kaip rodo užsienio šalių patirtis, tokie gėrimai paprastai gaminami, parduodami ir vartojami tik žemės ūkio savininko teritorijoje ir tik tose patalpose, kurios priklauso savininkui. Tokių namudinių gėrimų gamybai ir vartojimui nustatoma atskira griežta tvarka ir parengiami atitinkami reikalavimai. ES šalių teisėje yra apibrėžiama tradicinių namudinių distiliuotų gėrimų sertifikavimo tvarka, jų gamybai keliami reikalavimai, mokesčių dydis, kokybės standartai, leidžiamos pagaminti produkcijos kiekiai ir t. t.", - sako projekto iniciatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis jie siekia įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą. Projekte siūloma suteikti gamybos, laikymo ir vartojimo teisę ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre ir kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas bei Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

"Tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Pagaminti gėrimai bus vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus ir kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė", - sako projekto autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymi parlamentarai, nepaisant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų ir Baudžiamajame kodekse numatytų griežtų bausmių, namų sąlygomis stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai. Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai "pilstuko" fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Parlamentarai tikisi, kad, priėmus siūlomas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, atsirastų tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus.

REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, kad namų gamybos alkoholinius produktus bus galima gaminti ir pardavinėti tik kaimo turizmo sodybose ir tik tose, kurias yra įsteigę ūkininkai, tokių objektų, Seimo narių nuomone, bus labai nedaug ir juose bus galima užtikrinti labai griežtą kontrolės tvarką. Todėl tikimasi, kad alkoholinių gėrimų falsifikavimo ir piktnaudžiavimo atvejų turėtų būti išvengta.

Seimo narių manymu, Vyriausybė galės nustatyti šių gėrimų gaminimo ir licencijavimo tvarką. Jie tikisi, kad, pagal Vyriausybės nustatytas taisykles griežta kontroliuojančių institucijų priežiūra gaminant ir parduodant namų gamybos alkoholinius produktus, padės išvengti piktnaudžiavimo ir neteisėtos prekybos šiais produktais.

REKLAMA

Politikai tvirtina, kad naminė degtindarystė yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė. Įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas, jų nuomone, turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą. Taip pat atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose.

Akcizų įstatymo projekte siūloma palikti dabar galiojantį 4416 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifą bei taikyti 50 procentų mažesnį akcizo tarifą negu nustatyta etilo alkoholiui 4 hektolitrams realizuojamo gryno etilo alkoholio asmenims, kurie per kalendorinius metus pagamina ne daugiau kaip 10 hektolitrų gryno etilo alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia akcizų lengvata būtų taikoma asmenims, kurie yra teisiškai ir ekonomiškai nepriklausantys nuo bet kurių kitų etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus gaminančių ūkio subjektų. Tokį mažesnį akcizo tarifą siūloma taikyti ir ūkininkams, turintiems licenciją gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus, kurie būtų vartojami ir parduodami tik tam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Alkoholio kontrolės ir Akcizų įstatymų pataisas teikia Seimo nariai Petras Auštrevičius, Vaidotas Bacevičiaus, Dainius Budrys, Julius Dautartas, Audrius Endzinas, Artūras Melianas, Erikas Tamašauskas ir Dalia Teišerskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų