REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su 2008 m. tuo pačiu laikotarpiu, akcizo mokesčio vien už etilo alkoholį surinkta 87, 4 mln. litų mažiau, o stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimų apimtis krito 30 proc. Tokią statistiką ketvirtadienį pateikė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

REKLAMA
REKLAMA

„Akcizų klausimas jau seniai nebėra verslo interesas. Dabar tai – valstybės problema. Naujausi VMI duomenys tik patvirtina dar šių metų pradžioje asociacijos išsakytas prognozes, kad padidinus akcizą stipriam alkoholiui, į valstybės biudžetą bus surinkta 100 mln. litų mažiau akcizo mokesčių nei 2008 m. Dabartinė statistika aplenkė net niūriausias prognozes – per pirmąjį šių metų pusmetį valstybės biudžeto nepasiekė net 87,4 mln. litų. Vietoj to, kad valstybės biudžetas gautų dešimtis milijonų litų įplaukų iš stipraus alkoholio akcizo ir, galbūt, nereikėtų taip drastiškai mažinti, pavyzdžiui, motinystės išmokų, toliau užsispyrusiai finansuojamas nelegalus alkoholio verslas“, – teigia Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos (AGPĮA) prezidentas Laurynas Vilimas.

REKLAMA

Pasak AGPĮA prezidento, 40 proc., lyginant su 2007 m., sumažėję stipriųjų gėrimų pardavimai nėra pasikeitusios vartojimo kultūros pasekmė – oficialiai nebeparduodama stipraus alkoholio dalis tiesiog persikėlė į nelegalią rinką.

„Statistikos departamentas deklaruoja, kad bendras alkoholio vartojimo kiekis 2008 m. sumažėjo vos 1 proc. lyginant su 2007 m., o VMI pateikia duomenis apie 15 proc. sumažėjusius legalius alkoholio pardavimus. Kaip taip gali būti, kad ženkliai kritus alkoholio pardavimams, jo vartojimas sumažėjo faktiškai nepastebimai?“ – tvirtino L. Vilimas.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį darbo neteko virš dviejų tūkstančių alkoholio pramonėje ir prekyboje dirbusių žmonių. Tai lemia, kad be iš stipraus alkoholio akcizo mokesčio į valstybės biudžetą nesurenkamų 87,4 mln. litų, dar mažiau sumokama ir pridėtinės vertės mokesčio, gyventojų pajamų mokesčio, mažėja įmokos Sodrai, o bedarbių darbo biržoje daugėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų