REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

PVM auga iki 21 procento (papildyta)

Nors „prisikėliečiai“ nepalaikė koalicijos pozicijos, Seimas padidino pridėtinės vertės mokestį (PVM) nuo 19 iki 21 procento. Opozicija piktinosi, kad dėl to kils kainos, tačiau dauguma valdančiųjų, grasindami, kad priešingu atveju tektų mažinti pensijas ir išmokas, nusprendė mokestį kelti. 

REKLAMA
REKLAMA

TPP neparėmė koalicijos partnerių

Tiesa, ne visi valdančiosios koalicijos nariai pritarė PVM didinimui. Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija beveik vienbalsiai pasisakė susilaikė (vienas balsavo prieš).

REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius šią savaitę pareiškė, kad narystė koalicijoje reiškia paramą ir mokestiniams įstatymams, leisdamas suprasti, kad TPP gali nelikti tarp partnerių. Tuo tarpu TPP frakcijos Seime seniūnas Laimontas Dinius šiandien po frakcijos posėdžio sakė, kad jo manymu „prisikėliečiai“ gali ir toliau dalyvauti koalicijos darbe, ir dabar laukiantis Premjero sprendimo.

Būtina ar ne?

Seimo narys Edvardas Žakaris teigė, kad reikėtų ne didinti PVM, o ieškoti būdų, kaip priversti mokėti mokesčius juos slepiančiuosius. „Taip išeina, kad mums siūloma padidinti mokestį sąžiningiems žmonėms, kurie dar gali mokėti“, - kalbėjo jis Seimo salėje.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras A. Kubilius ragino žiūrėti į „visą vaizdą“. Pasak jo, nieko nesiimant biudžeto deficitas bus toks, kad nebus išgalima mokėti pensijų, algų ir pan. „Kas bus, jei mes nepriimsim šio sprendimo? Tai reikš, kad reikės daugiau mažinti pensijas ir pašalpas. Kito kelio nėra“, - tikino Ministras Pirmininkas.

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis atkirto, kad jei A. Kubilius nemato kitų kelių, tai nereiškia, kad jo nėra. Jis vardijo neigiamas PVM didinimo pasekmes: kainų ir šešėlinio verslo didėjimas, mažėjantis mokesčių surinkimas, ekonomikos susitraukimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi už tokias įstatymo pataisas balsavo 66, prieš - 34, susilaikė 18 parlamentarų. Šios įstatymo pataisos įsigalios nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

Įstatymo pataisomis taip pat paliekamas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas už šilumos energiją, tiekiamą gyvenamosioms patalpoms šildyti (įskaitant šilumos energiją, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą), ir už į gyvenamąsias patalpas tiekiamą karštą vandenį arba šaltą vandenį karštam vandeniui paruošti bei šilumos energiją, sunaudotą šiam vandeniui pašildyti.

Apie tai –LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų