REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO vadavietėje Jungtinėse Valstijose tarnaujantis brigados generolas Arvydas Pocius yra tinkamas užimti Lietuvos kariuomenės vado pareigas, teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Trečiadienį A. Pociaus kandidatūra bus teikiama Seimui.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį šalies vadovė susitiko su laikomu realiausiu kandidatu į kariuomenės vadus A. Pociumi. Pasak Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė Prezidentei oficialiai pasiūlė A. Pociaus kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vado pareigas.

REKLAMA

"Prezidentė laikosi nuomonės, kad brigados generolas A. Pocius yra tinkamas užimti Lietuvos kariuomenės vado pareigas, ir rengiasi teikti Seimui, kad Seimas patvirtintų A. Pociaus kandidatūrą į Lietuvos kariuomenės vado postą", - Jos Ekscelencijos poziciją išsakė L. Balsys.

Jis pridūrė, kad tikimasi, jog naujojo kariuomenės vado paskyrimo klausimą Seimui pavyks išspręsti per šią sesiją.

L. Balsio teigimu, D. Grybauskaitė ir A. Pocius taip pat kalbėjo ir apie Seimo specialiosios komisijos, tyrusios buvusio savanorio Juro Abromavičiaus nužudymo ir kariškių maišto pakaunės miškuose 1993 metais įvykius, faktus ir išvadas. Komisija nustatė, kad tuomečių įvykių liudininkas A. Pocius melavo apie vėliau nužudyto J. Abromavičiaus vaidmenį kai kuriuose įvykiuose.

REKLAMA
REKLAMA

"Prezidentė susipažino ir su išvadomis, ir su vėliau vykusiais tyrimais ir gali konstatuoti, kad jokių kliūčių brigados generolui A. Pociui užimti šias pareigas nėra. (...) Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad brigados generolas A. Pocius savo veiksmais Lietuvos kariuomenės drausmės statute numatytų pažeidimų neatliko. Po to šios išvados buvo nusiųstos Seimui. Seimas Krašto apsaugos ministerijos atlikto tyrimo nei protestavo, nei ginčijo. Tokiu būdu šita istorija laikoma baigta, ir A. Pocius nelaikomas tendencingai klaidinęs laikinąją komisiją", - D. Grybauskaitės nuostatas pateikė jos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kandidatas į kariuomenės vadus kol kas savo darbų ar galimų reformų nekomentuoja.

"Kai patvirtins, tada pasakysiu savo planus. Jeigu nepatvirtins, galbūt nėra prasmės ir kalbėti. (...). Bet per dvejus metus tarnaujant NATO vadavietėje įgijau geros patirties. Mačiau, kaip ir kiek yra daromos transformacijos kitų valstybių kariuomenėse, dalyvavimas tarptautinėse operacijose buvo geras iššūkis", - teigė A. Pocius.

Seimas Lietuvos kariuomenės vadą generolą leitenantą Valdą Tutkų atleido birželio 23 dieną, primena ELTA.

Įstatymai nenumato galimybės antrą kartą eiti Lietuvos kariuomenės vado pareigas.

Pagal Konstituciją Lietuvos kariuomenės vadą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus šį darbą paliko Prezidentei D. Grybauskaitei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų