REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai XXI a. kultūros sostinės statusu džiaugėsi Liverpulis, o šių metų kultūros sostinė Vilnius rytoj, liepos 22. d., sulauks garsaus Jungtinės Karalystės menininko Roger Palmer, kuriam kompaniją galerijoje „Vartai“ palaikys Londone gyvenanti lietuvių menininkė Paulina Eglė Pukytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak parodos kuratorės Augustinos Matusevičiūtės, R. Palmer kūrinius galima interpretuoti kaip kolonizacijos ir migracijos ženklus. Menininkas, pasitelkdamas fotografijos, piešinių ir video meno medijas, ieško sąlyčio taškų tarp tolimų pasaulio kraštų.  

REKLAMA

Parodoje eksponuojamos devynios sidabro želatinos fotografijos iš skirtingų šalių: Kolumbijos, Kubos, Egipto, Jamaikos, Malaizijos, Namibijos, Panamos, Pietų Korėjos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Kiekviena fotografija nurodo vietos pavadinimą, tačiau jos kilmė išlieka nepaaiškinta.



Roger Palmer darbas

Tuo tarpu lietuvių autorė Paulina Eglė Pukytė video, fotografijos, teksto ir rastų artefaktų pagalba pasakoja „tikras istorijas“. Menininkė fiksuoja iš pažiūros nereikšmingas kasdienio gyvenimo situacijas ir užkoduoja jas pasakiškais pavadinimais arba sureikšmina ištraukdama jas iš konteksto.

REKLAMA
REKLAMA

Video darbuose „Satyras“ ir „Scilė“ autorė mitinių veikėjų vardus suteikia tarsi atsitiktinai pastebėtiems eiliniams žmonėms, kurie iš tikrųjų nepateisina vilčių. Pasak menotyrininkės, susidūrus mito ir tikrovės plotmėms, situacijos įgauna kiek ironiškos socialinės kritikos atspalvį, o mums įprastos tiesos apsiverčia aukštyn kojomis.  

Panašiai atsitinka ir su parodoje eksponuojama Londono viešnamiuose surinktų plakatėlių  kolekcija – beveik mieli sekso industrijos darbuotojų rankdarbiai ir gražūs žodžiai savo forma yra priešingybė verslui, kurį reklamuoja. Taip žaizdama prasmėmis P.E. Pukytė atskleidžia neatitikimą tarp deklaruojamos ir egzistuojančios tikrovės, tarp regimybės ir realybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos Kultūros sostinė 2009“ projektas „ARTscape“ - tai ilgalaikė tarpdisciplininė programa, pristatanti dvylikos buvusių ir būsimų Europos kultūros sostinių savičiausius šiuolaikinio vaizduojamojo meno, kino ir džiazo atstovus bei jų kūrinius. Galerijos „Vartai“, „Kino Pavasario“ bei „Vilnius Jazz“ festivalio surengtas intensyvus iki 2010 m. truksiantis projektas supažindins lietuvių publiką su pristatomų šalių meninės pasaulėžiūros ypatumais.

Trys skirtingos medijos – vizualinis menas, kinas bei muzika nubrėš aiškias dinamiškų kultūrinių procesų diagramas. Programoje bus pristatyti Suomijos, Estijos, Austrijos, Nyderlandų, Vokietijos, Jungtinės karalystės, Portugalijos, Ispanijos, Vengrijos, Belgijos, Italijos ir Prancūzijos šiuolaikinio meno, džiazo ir kino atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų