REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš instrumentų pasiekti ir sustiprinti pasitikėjimą teismais yra rotacijos principo įgyvendinimas, teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Prezidentė susitiko ir simboliškai atsisveikino su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininku Vytautu Greičiumi. Pasak šalies vadovės atstovo spaudai Lino Balsio, susitikime buvo aptartos teisėjų atsakomybės, kriterijai parenkant ir skiriant teisėjus, paliesta teismų sistemos reforma, teisėjų tarybos darbo ir kiti klausimai. D. Grybauskaitė su V. Greičiumi sutarė, kad šioje srityje reikia imtis ryžtingų veiksmų.

REKLAMA

"Nuoširdžiai ir atvirai pasikalbėta apie situaciją, kuri susiklosčiusi Lietuvoje teismų sistemoje, apie tas problemas, kurias reikia spręsti, kurios buvo iš dalies sprendžiamos, iš dalies nesprendžiamos per daugelį metų. D. Grybauskaitė kreipėsi į V. Greičių patarimų kaip į kvalifikuotą, turintį patirtį šioje srityje", - sakė L. Balsys.

Jis priminė, kad D. Grybauskaitė savo teisinės reformos programoje akcentavo viešumą, skaidrumą bei teismų autoriteto stiprinimą. Prezidentės teigimu, vienas iš instrumentų tai pasiekti - rotacijos principo įgyvendinimas.

REKLAMA
REKLAMA

"Rotacijos principas būtų ir savotiškas saugiklis, instrumentas, kuris įgalintų pasiekti geresnę teismų darbo kokybę", - šalies vadovės poziciją išsakė L. Balsys.

Susitikime taip pat buvo kalbėta ir apie V. Greičiaus atleidimą iš užimamų pareigų.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad neturi jokio asmeninio nusiteikimo prieš V. Greičių, tačiau išreiškė nuostatą, kad paskirti jį antrajai kadencijai būtų netikslinga. D. Grybauskaitė viliasi, jog antradienį V. Greičiaus klausimo sėkmingai imsis parlamentas.

Apie naujo Aukščiausiojo Teismo kandidatūrą susitikime nebuvo kalbėta.

Kaip jau ELTA skelbė, Prezidentė D. Grybauskaitė dėl V. Greičiaus atleidimo laikosi nuomonės, kad asmuo pareigas turi eiti iki tol, kol baigiasi jo kadencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus tris kartus savo dekretais siūlė atleisti V. Greičių iš AT pirmininko pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui, primena ELTA. Buvusios kadencijos Seimas du kartus balsavo ir atmetė šalies vadovo dekretą dėl V. Greičiaus atleidimo. Trečiajam dekretui po pateikimo parlamentas yra pritaręs, bet jis liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

V. Greičiaus galiojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

Gegužės 15 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pasibaigus AT pirmininko (ar šio teismo skyriaus pirmininko) įgaliojimų laikui nėra jokių konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių teisėjų neatleidimas iš pareigų būtų suderinamas su Konstitucija ir Seimo nario priesaika.

REKLAMA

Penktadienį Seimo darbotvarkėje buvo numatyta grįžti prie V. Greičiaus atleidimo iš užimamų pareigų, bet prieš posėdį susirinkusi Seimo valdyba nusprendė klausimą atidėti. Esą nebetelpama į darbotvarkę į ją perkėlus pataisas dėl įstatymo dėl LEO LT likimo pataisų.

Dėl V. Greičiaus Seimas turėtų apsispręsti antradienį.

Pagal Lietuvos Konstituciją AT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas Prezidento teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų