REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Antikorupcijos komisija pradėjo tyrimą dėl durpių kasybos Šiaulių mieste esančio Rėkyvos ežero prieigose. Teigiama, kad aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas savo įsakymu „kone atidavė durpynus danų įmonei“.

REKLAMA
REKLAMA

Antikorupcijos komisija penktadienį pranešė gavusi Šiaulių rajono Rėkyvos bendruomenės narių skundą, kad iš durpių kasybos Šiaulių mieste esančio Rėkyvos ežero prieigose neteisėtai pelnosi ne tik danų įmonė „Rėkyva“, bet ir Aplinkos ministerija.

REKLAMA

Anot komisijos pirmininko „tvarkiečio“ Kęsto Komskio, jei „įtarimai pasitvirtintų, paaiškėtų padaryta milžiniška tiek finansinė, tiek ekonominė, tiek gamtosauginė žala valstybei“.

Skundą komisijai pateikę Šiaulių krašto gyventojai teigia, kad bendrovė „Rėkyva“ durpes prie pat ežero kasa jau apie 10 metų, tačiau esą moka tik simbolinius mokesčius valstybei - 200 tūkst. litų per metus, o žala gamtai padaroma už milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime teigiama, kad ministro įsakymu nuo 4722 ha iki 2560 ha susiaurinta saugomų teritorijų tinklo „Natura 2000“ teritorija, todėl dabar Rėkyvos ežero pakrantė į ją nebepatenka.

„Tai minėtai danų įmonei suteikia galimybę durpes kasti didesniame prie ežero esančiame plote. Pirminiais duomenimis, šis, kaip ir daugelis kitų Lietuvoje esančių naudingų iškasenų karjerų, eksploatuojamas be konkurso. Be to, nėra ir normalaus poveikio aplinkai vertinimo“, - rašoma Antikorupcijos komisijos pranešime.

Šiaulių rajono savivaldybė, iš savo biudžeto skirianti lėšas ežero priežiūrai, jokios įtakos sprendimams daryti negali, nors teigia taip pat įtarianti vykdomą neteisėtą veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš pirminių surinktų duomenų matyti, kad aplinkos ministro sprendimas yra palankus bendrovei „Rėkyva“, kuri dar ne vienerius metus galės kasti durpes iš Rėkyvos ežero teritorijoje esančio durpyno. Tai kelia nemažai abejonių, todėl ir pradedame tyrimą“, - pareiškė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis.

Jau kurį laiką Šiaulių visuomenė reikalauja, kad Rėkyvos durpynas būtų kuo greičiau uždarytas, nes esą pradeda sekti unikalus aukštapelkinis Rėkyvos ežeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų