REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo verdiktas valstybės pareigūnams, tarnautojams, teisėjams ir politikams: jūs per daug uždirbat. Parlamentarai sumažino ir bazinę jų algą, ir pareiginių algų koeficientus, ir priedus. „Darbietis“ Kęstutis Daukšys ironizuodamas sveikino valdančiųjų pastangas ir pareiškė, kad jei tokia valdžia išrinkta, tuomet reikia taikytis su jos sprendimais.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiginės algos bazinis dydis nuo rugpjūčio iki gruodžio mėnesio sumažintas iki 450 litų. Šiuo metu jis buvo 25 litais didesnis.

REKLAMA

Taip pat sumažinti pareiginių algų koeficientai. Priedas už trečią kvalifikacinę klasę sudarytų 10 procentų pareiginės algos, už antrą - 20 procentų, už pirmą - 30 procentų pareiginės algos.

Valstybės tarnautojams iki 10 kategorijos imtinai pareiginių algų koeficientai nesikeis. Laikinai mažinami būtų 11-20 valstybės tarnautojų pareigybių kategorijų pareiginių algų koeficientai.

Valdantieji: nėra kito kelio

„Liberalsąjūdietis“ Kęstutis Glaveckas parlamentarus tikino, kad  traukiantis verslui mažėja ir galimybės išlaikyti tokį pat darbo užmokestį. Jeigu Seimas nesiryš mažinti algų, anot K. Glavecko, Vyriausybei teks mažinti atlyginimo fondą. „Kitos išeities nėra“, - kalbėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Liudvikas Sabutis tvirtino, kad valstybės galimybės nebeleidžia išlaikyti tokio pat bazinio dydžio. „Valstybės kasoje nėra tiek pinigų“, - agitavo kolegas parlamentaras.

Premjeras Andrius Kubilius tikino, kad visos Lietuvos teisėtus lūkesčius pavyks įgyvendinti tik tuomet, jei Seimas pritars šiem skaudiems sprendimams. Jis įstatymų pataisų kritikus apkaltino saugant savo atlyginimus slepiantis po klaidingais skaičiais ir aritmetika.

Ministras pirmininkas taip pat teigė, kad ne privatus sektorius reaguoja į algų mažinimus valstybės pareigūnams ir tarnautojams, ir karpo algas savo darbuotojams, bet yra atvirkščiai – valdininkai turi solidarizuotis su visais darbininkais, kuriems algos jau nurėžtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicija pasigedo proporcingumo ir (vėl) progresinių mokesčių

Algirdas Sysas prieštaravo valdantiesiems teigdamas, kad čia tikriausiai net ne galutinis valdančiųjų ketinimas mažinti algas. „Tai labai blogas pavyzdys, kuris persimeta ir į verslą, o mokesčių sistema nuo tokių pasiūlymų tik nukenčia“, - sakė jis Seimo salėje. „Mes pasirašom mirties nuosprendį valstybės tarnybai“, - perspėjo socdemas.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis atkreipė dėmesį, kad šiomis pataisomis pažeidžiamas proporcingumo principas ir teisėti konstituciniai lūkesčiai, tad valdininkai galės kreiptis į teismus. „Vargšas teisingumas Lietuvoje“, - nusivylęs kalbėjo socdemas. Jis teigė pasigendantis ir paaiškinimų, kur bus panaudotos suatupytos lėšos.

REKLAMA

 „Jeigu kas nors prasižengė, ką reikia bausti – prasižengusius ar nukentėjusius?“, - piktinosi socialdemokratas Edvardas Žakaris, teigdamas kad už krizę atsakingi bankai, o jų vadovų algos nemažėja.

Julius Veselka tvirtino, kad bazinės algos mažinimas išvys iš valstybės tarnybos specialistus, o geresnis variantas, jo nuomone, būtų progresinių ir nekilnojamojo turto mokesčių įvedimas. 

Saugumo pareigūnai taip pat spausis

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams priedą už 3-iąją kvalifikacinę kategoriją siūloma laikinai iki 2010 m. gruodžio 31 d. sumažinti ir nustatyti 10 procentų pareiginės algos, už 2-ąją kategoriją - 20 proc., už 1-ąją kvalifikacinę kategoriją - 30 procentų pareiginės algos.

REKLAMA

Priėmus Valstybės saugumo departamento statuto pataisas, iki 2010 m. gruodžio 31 d. sumažės ir saugumo pareigūnų priedai už kvalifikacinę kategoriją. Pareigūnai gaus tokius priedus: V kvalifikacinės kategorijos - 10 procentų pareiginės algos, IV kategorijos - 15 proc., III kategorijos - 20 proc., II kvalifikacinės kategorijos - 25 proc. pareiginės algos; I kvalifikacinės kategorijos - 30 procentų pareiginės algos.

Nuo 2011 m. sausio 1 d. saugumo pareigūnų priedai už kvalifikacinę kategoriją būtų taikomi tokie pat, kaip dabar nustatyti galiojančiame įstatyme: V kvalifikacinės kategorijos - 10 procentų pareiginės algos dydžio, IV kategorijos - 20 proc., III kategorijos - 30 proc., II kategorijos - 40 proc., I kvalifikacinės kategorijos - 50 procentų pareiginės algos dydžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų