REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tour de France 2009“: pasikeitė komandų įskaitos lyderė

Ketvirtadienį 12-ajame „Tour de France 2009“ lenktynių etapą „Tonnerre – Vittel“ (211,5 km) su trimis, viena šalia kitos esančiomis, 3-os ir 4-os kategorijos įkalnėmis, laimėjo danas Nicki's Sorensenas iš „Saxo Bank“. Jis pripažintas „aktyviausiu“ šios dienos dviratininku, o jo ekipa tapo lydere ir komandų įskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Bendroji įskaita stabili

Bendroji individualių lenktynininkų rezultatų įskaita nepasikeitė nuo praeitojo etapo.

Lyderis artimiausius persekiotojus aplenkė net 48 sekundėmis, nors distancijos pradžioje nelabai kam nors sekėsi – būdavo suformuojami iki 15 sekundžių atotrūkiai, kuriuos grupė čia pat likviduodavo. Maždaug po 70 km bėglių komanda pagaliau susiformavo. Likus 20 km, danas spurtavo kartu su prancūzu Sylvainu Calzati („Agritubel“). O likus 5 km, N. Sorensenas pabėgo ir nuo jo.

REKLAMA

Dviratininkai, užėmę 2-6 vietas, finišavo po 48 sekundžių. Septintasis – Remi's Pauriolis iš „Cofidis“ atsiliko 1 min. ir 33 sek. Pagrindinė grupė finišavo pralaimėjusi beveik 6 min.

Tarpiniuose finišuose (pvz., 32 km) grūmėsi sprinto galiūnai – britas Markas Cavendishas („Columbia“) ir norvegas Thoras Hushovdas („Cervélo“) . Priešpaskutinėje įkalnėje amerikiečių viltis – Lance’as Armstrongas („Astana“) – buvo sustojęs pakeisti dviračio galinį ratą, bet tai jam nėmaž nesutrukdė išsilaikyti trečiam bendroje įskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimtuką toliau sudaro:

1. Rinaldo Nocentini (ITA/AG2R-LA MONDIALE) 48 val. 27 min. 21 sek.

2. Alberto Contadoras (ESP/ASTANA) +6 sek.

3. Lance'as Armstrongas (USA/ASTANA) +8 sek.

4. Levi's Leipheimeris (USA/ASTANA) +39 sek.

5. Bradley's Wigginsas (GBR/GARMIN) +46  sek.

6. Andreasas Klodenas (GER/ASTANA) +54 sek.

7. Tony's Martinas (GER/COLUMBIA) +1 min.00 sek.

8. Christianas Vande Velde (USA/GARMIN) +1 min. 24 sek.

9. Andy's Schleckas (LUX/SAXO) +1 min. 49 sek.

10. Vincenzo Nibali (ITA/LIQUIGAS) +1 min. 54 sek.

Komandos ir lyderiai

Nors šios dienos herojus N. Sorensenas po įspūdingos pergalės yra tik 26-as, jo komanda dabar išsiveržė į priekį. Komandų kautynėse lyderiai dabar rikiuojasi taip:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. „Saxo Bank“ 143 val. 47 min. 41 sek.

2. „Ag2R-La Mondiale“ + 34 sek.

3. „Astana“                   +37 sek.

4. „Milram“                   +44 sek.

5. „Columbia“               +5 min. 19 sek.

Minėti greitakojai – Markas Cavendishas ir Thoras Hushovdas – toliau karaliauja sprinte, o pirmasis jų, su 200 taškų, išsaugo žaliuosius marškinėlius. Th. Hushovdo sąskaitoje – 190. Trečiuoju čia reiškiasi Jose Joaquinas Rojasas iš Ispanijos, važiuojąs už „Caisse d’Epargne“ ir turįs 116 taškų.

REKLAMA

„Kalnų karaliumi“ lieka ispanas Egoi Martinezas („Euskaltel–Euskadi“) – 88 taškai. Tony's Martinas („Columbia“) toliau pirmauja jaunių ir baltųjų marškinėlių įskaitoje.

Gretos retėja

13 etapo distancija (211,5 km) yra antra pagal ilgį – po 7 etapo (224 km). Šios dienos etape labai nepasisekė prancūzui Romainui Feillu („Agritubel“). Jau treti metai jam niekaip nepavyksta pabaigti visų „Tour de France“ lenktynių. 2007 metais jis pasitraukė iš lenktynių 8-ame, pernai – 19 ame etape. Daug ambicijų šiemet turėjęs sportininkas geriausiai pasirodė 2 etape – buvo trečias.

REKLAMA

Nors pastarieji trys etapai rengti lygumose ir po 1 poilsio dienos, visgi nuovargis darosi vis akivaizdesnis, daugėja traumų. Pasibaigus 11 etapui, į medikus kreipėsi 10-ies komandų atstovai. Trūkę raiščiai, raktikaulių lūžiai, sumušimai – tai tik dalis diagnozių.  

Po 11 etapo pradžioje įvykusios masinės griūties labiausiai dejavo komandos „Caisse d’Epargne“ sporto direktorius, netekęs daugelio stiprių dviratininkų. „Daugiau ar mažiau nukentėjo maždaug pusė komandos“,– guodėsi jis.

Laimei, „Caisse d’Epargne“ lyderis Jose Joaquinas Rojasas, taip pat neišvengęs masinės griūties 11 etape, galėjo sprintuoti ir iškopti į 13 vietą. „Tai labai šaunus vaikis. Tai jo pirmosios „Tour de France“. Jis jau daug metų treniruojasi ir vienintelis dalykas, kurio jam trūksta – išbaigtumas. Bet turas yra sudėtingas ir jis dar mokosi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„TDF 2009“ lenktynes, kaip prisimename, pradėjo 180 sportininkų, o 12-ą dieną jų tebuvo tik 169. Manoma, kad dar labiau gretas išretins artėjančios kalnų kovos, kurios prasidės jau šį penktadienį. Per šią dieną, ekspertų nuomone, nutikti gali daugiau nei per tris dienas atkentėta Pirėnų kalnuose.

Nebaigę 12 etapo, pasitraukė 2 dviratininkai. Prancūzas Jerome’as Coppelis („Française Des Jeux“) ir italas Angelo Furlan’as („Lampre“), kuris, dėl patirtų traumų dar 11 etape, pasitraukė iš 12 etapo nuvažiavęs vos 50 km.

REKLAMA

Ausinėms – žalia šviesa


Prieš kelias dienas kilusį ginčą – leisti ar neleisti dviratininkams penktadienio etape naudotis radijo ryšiu bei ausinėmis – laimėjo dviratininkai. Į tradicines dviračių sporto taktikas bei žiūrovų interesą – matyti natūralią įtampą – apeliavęs „Tour de France“ organizatorių vadas Christianas Prudhomme’as buvo priverstas nusileisti.

Tiesa, artėjant finišui, kaip pranešama, vis blogėja komandos „Astana“ vadovo miegas ir jis prisipažino žurnalistams, jog net ir pasiekus pergalę jo inicijuotame ginče dėl ausinių – jam nepasidarė ramiau.

REKLAMA

*****

Rytoj – 13-uoju etapu – „Vittel – Colmar“ (200 km) vėl prasideda kalnų lenktynės (su 1-os kategorijos įkalne Platzerwasel antrojoje distancijos dalyje). Ten, anot L. Armstrongo, daug kas ir spręsis. Tradicinis finišas – Eliziejaus laukuose – Paryžiuje – vis artėja. Tik jį pasiekia vis mažiau dviratininkų ir ne visų nuotaika gerėja.

Susiję straipsniai:

„Tour de France“: Lance‘as Armstrongas nuobodžiauja

Lance‘as Armstrongas tęsia kovą dėl „Tour de France 2009“ laurų (papildyta)

„Tour de France 2009“: F. Cancellara ir L. Armstrongas pirmauja toliau

Tarp „Tour de France 2009“ lyderių – ir Lance'as Armstrongas

„Tour de France 2009“ Markas Cavendishas toliau skina pergales

Tour de France 2009 startą laimėjo šveicaras (papildyta)

„Tour de France 2009“ sprinterių-favoritų užmojai

Prasideda „Tour de France“ karštinė!

Pristatytos šių metų „Tour de France“ ekipos (papildyta)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų