REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunerimę Vidurio ir Rytų Europos lyderiai laišku kreipiasi į B. Obamą

Vidurio ir Rytų Europos politikai parengė laišką JAV prezidentui Barackui Obamai. Laiške JAV lyderis raginamas nepamiršti Vidurio ir Rytų Europos regiono.

REKLAMA
REKLAMA

22 politikai, tarp kurių yra ir buvę Lenkijos prezidentai Lechas Walęsa bei Aleksanderis Kwasniewskis ir buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, perspėja B. Obamą, kad artimai regiono sąjungai su JAV pastaruoju metu kyla pavojus.

REKLAMA

Laiške Vašingtonas raginamas nepamiršti regiono, kuris Rusijos atžvilgiu visada vykdė principingą užsienio politiką. „Priešraketinis skydas yra išbandymas Vašingtono patikimumui. Kalbant apie Maskvą, mūsų patirtis rodo, kad ryžtingesnė ir principingesnė politika Maskvos atžvilgiu ne tik stiprina Vakarų saugumą, tačiau ir galiausiai priverčia Maskvą siekti labiau bendradarbiavimu paremtos politikos“ - rašoma laiške.

Politikai perspėja, kad priešraketinio skydo visiškas atsisakymas ar leidimas Rusijai pernelyg giliai įsitraukti į skydo kūrimą prieš tai neatsiklausus Čekijos ir Lenkijos gali pakirsti pasitikėjimą JAV visame regione.

REKLAMA
REKLAMA

Šis laiškas puikiai atspindi, kad po B. Obamos inauguracijos Vidurio ir Rytų Europos santykiai su Vašingtonu atšalo, o dauguma analitikų teigia, kad šis regionas toli gražu nėra prioritetas Vašingtono užsienio politikoje.

Laiškas bus pristatytas Vašingtone vyksiančioje konferencijoje, kurią rengia NATO plėtros į rytus iniciatorius Ronas Asmusas. Šioje konferencijoje taip pat dalyvaus ir buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų