REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimties metų jubiliejų švenčianti lietuviška biotechnologijų įmonė „Sicor Biotech“ jau gyvena kito dešimtmečio ateities planais – iki 2020 m. Lietuvoje gaminamų biotechnologinių preparatų rinka turėtų sudaryti 1 proc. Lietuvos BVP.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Europos Sąjungoje (ES) užregistravus lietuvių sukurtą onkologinėms ligoms gydyti skirtą medikamentą filgrastimą, bendrovės gamykla plečiasi – šiandien lietuviški vaistai parduodami dvidešimtyje ES ir kitų pasaulio šalių. Pasaulinei farmacijos lyderei „Teva“ priklausanti biogenerinių vaistų gamintoja šiandien brėžia gaires visam šalies aukštųjų biotechnologijų sektoriui, turinčiam didelį potencialą ir plėtros galimybes Lietuvoje.

REKLAMA

„Prieš dešimt metų į savo gamyklą investuodami dideles lėšas tvirtai tikėjome, kad Lietuva taps ES nare. Strategiškas požiūris pasiteisino – lietuvių mokslininkų sukurti medikamentai dabar padeda veiksmingai ir už mažesnes lėšas gydyti pacientus daugybėje pasaulio šalių. Nors esame nedidelė įmonė, būdami „Teva“ korporacijos nariais dalyvaujame globaliuose procesuose ir turime galimybę ne tik pasisemti tarptautinės patirties, bet ir pasidalinti savąja,“ – sakė UAB „Sicor Biotech“ vadovas akademikas prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak lietuvių mokslininkų komandai vadovaujančio prof. V.A.Bumelio, tikimasi toliau sparčiai žengti į naujas rinkas, įskaitant ir JAV. Gamybinius pajėgumus planuojama padidinti beveik dvigubai jau per artimiausius kelerius metus, įkuriant naują gamybos liniją, į kurią bus investuojamos kelios dešimtys mln. litų.

Keturiskart pelnytas Lietuvos metų eksportuotojo vardas, metų gaminio titulas „Sicor Biotech“ sukurtiems medikamentams „Realdiron Set“ ir „Tevagrastim“, Lietuvos mokslo premija ir Nacionalinė pažangos premija įmonės vadovui prof. V. A. Bumeliui – tik dalis įmonės ir joje dirbančių mokslininkų pasiekimų. Vilniaus Santariškėse veikianti „Sicor Biotech“ gamykla – iki šiol vienintelė farmacijos įmonė Rytų ir Vidurio Europoje, naudojanti aukštąsias technologijas genoinžinerinių medikamentų kūrimui ir gamybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiol mūsų ekonomikos pagrindas buvo žemos pridėtinės vertės produktai – ši situacija privalo keistis. Vyriausybė yra numačiusi, jog 2015 m. 20 proc. šalies eksporto turėtų sudaryti aukštos pridėtinės vertės produktai ir planuoja priemones, padėsiančias stiprinti biotechnologijų pramonę Lietuvoje“, – sakė LR Ūkio ministras Dainius Kreivys.

Pasak ministro, „Sicor Biotech“ veiklos istorija liudija, kad Lietuva turi pakankamai talentų, galinčių įkurti ir užauginti įmones, sėkmingai vystančias aukštos pridėtinės vertės pramonės gamybą. „Sicor Biotech“ pasižymi ir savo pastangomis skatinti bendradarbiavimą diegiant biotechnologijų mokslo pasiekimus praktikoje, plėtojant akademinės ir verslo bendruomenės sinergiją. Bendrovė inicijavo ir VGTU Chemijos ir bioinžinerijos katedros, kurioje ugdoma jaunoji Lietuvos biotechnologų karta, steigimą. Apie 30 šios katedros absolventų sėkmingai tęsia karjerą „Sicor Biotech“ Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centre ir kituose bendrovės padaliniuose.

REKLAMA

„Intelekto ir daug žinių reikalaujančių inovacijų skatinimas ir vystymas yra svarbiausia niša, padėsianti Lietuvai pritraukti investicijas, išlaikyti geriausius žmones, įgyvendinti dideles asmenines žmonių ir organizacijų ambicijas, didžiuotis savo pasiekimais pasaulyje. Viena perspektyviausių intelektinių pridėtinę vertę kuriančių sričių – biofarmacija“, –  teigia prof. habil. dr. V.A.Bumelis.

Pasak profesoriaus, biotechnologijų ir biofarmacijos pramonės dalis Lietuvos BVP prilygsta tokių išsivysčiusių šalių kaip Prancūzija, Vokietija, Olandija rodikliams ir kelis kartus lenkia, pvz., Italiją, Norvegiją, Portugaliją. Biofarmacijos sektoriaus darbuotojai sukuria 3-4 kartus didesnę pridėtinę vertę nei tradiciniuose sektoriuose dirbantys darbuotojai.

„Sicor Biotech“ istorija skaičiuojama nuo 1999 m., kai UAB „Biotechna“ pritraukė užsienio kapitalo investicijas. Su tarptautinio investuotojo atėjimu atsivėrus naujoms plėtros galimybėms, Lietuvos biotechnologijos įžengė į modernesnį kokybinį savo gyvavimo etapą. 2001 m. UAB „Biotechna“ įsiliejo į savo ilgalaikės partnerės tarptautinės farmacinės kompanijos „Sicor Inc.“ įmonių grupę, o 2004 m. „Sicor Biotech“ tapo tarptautinės farmacijos korporacijos „Teva“ dalimi. Korporacija „Teva“ priklauso didžiausių pasaulio farmacijos kompanijų dvidešimtukui ir šiuo metu yra didžiausia generinių vaistų gamintoja pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų